начало
Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд

КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот ТТТ » 15 Май 2003, 22:50

Проблемът КТД е изключително неизчерпателно уреден в КТ.Не става ясно например необходимо ли е непременно да бъде подписан КТД на ниво предприятие,ако има подписан такъв на отраслово ниво? И ако в КТД на отраслово ниво са уредени правата на членуващите в синдикални организации,поради което се приема,че не е необходимо същата материя да бъде уредена с КТД в предприятието,то няма ли опасност от "синдикален рекет" - т.е - да се стигне до невъзможност нечленуващите в синдикати да няма към какво да се присъединят ,респективно да не могат да се ползват от договорените права на отраслово ниво.Моля за вашето мнение по въпроса.
ТТТ
 

Re: КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот ТТТ » 17 Май 2003, 09:05

Колеги,моля за вашето мнение.Конкретният казус,поради който се обърнах с първия си коментар във форума е следния: в едно училище съществува една синдикална организация - към Съюза на българските учители /СБУ /.През месец май е подписан КТД на отраслово ниво - за отрасъл "Средно образование".В него са договорени редица благоприятни условия за членовете на синдикални организации - страни по договора - това са СБУ, Учителския синдикат към "Подкрепа" и Учителски синдикат към КНСБ.Ръководството на синдикалната организация в училището не иска да подпише КТД на ниво училище,тъй като според тях членовете им се ползват от договореното на отраслово ниво.По този начин обаче нечленуващите в синдикална организация няма към какъв договор да се присъединят,за да ползват тези придобивки /тъй като според КТ присъединяване може да става само към КТД на ниво предприятие /.Според юристи,занимаващи се с трудово право е необходимо да се сключи КТД на ниво училище за да могат дори и синдикалните членове да се ползват от определени придобивки.В този смисъл е и едно тълкуване на проф.В.Мръчков.Но практиката май не е такава.Моля за вашето мнение и помощ.
ТТТ
 

Re: КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот Ivas » 18 Май 2003, 17:15

Zdraveite!
Estestveno,che e neobhodimo da ima podpisan trudov dogovor ,kakto na otraslovo taka i na nivo predpriatie.Na nivo predpriatie se dogovariat po-izgodni ili sastite nesta ot tova,koeto e podpisano na otraslovo nivo.Te vav nikakav slu4ai ne mogat da badat po-losi.
Ivas
 

Re: КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот МБ » 19 Май 2003, 09:00

Уважаеми колега, според мен за да се избегне синдикалния рекет е необходимо в индивидуалните трудови договори на служителите, нечленуващи в синдикална организация да залегнат всички положения от Отрасловия КТД, благоприятни за тях. Но това е само теоретично. Не съм наясно във Вашия случаи дали работодателя има право да прави това. Другия също хипотетичен вариант е ако нечленуващите са достатъбно на брой за да проведат общо събрание (събрание на пълномощниците) да приемат проект за КТД и да го предложат на Работодателя.
МБ
 

Re: КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот ТТТ » 19 Май 2003, 09:13

Уважаеми колега МБ,според чл.51а /нов,ДВ,бр.25 от 2001 г./ -/1/ "Колективен трудов договор в предприятието се сключва между работодателя и синдикална организация".Така че,за съжаление възможността да се намеси Общото събрание е сведена до нула в този случай.А що се касае до възможността тези благоприятни условия да бъдат договорени в индивидуални трудови договори - наистина е много хипотетично,тъй като работодателя - в случая директор на училище - изобщо не разполага с бюджет,в рамките на който да се реализират за всички тези придобивки.Освен това винаги изниква въпроса :"А къде го пише това?" -и ако не е написано в пряк текст разрешително - има страх от прилагането и по-нормално е да не се поема "риск".
Нещата между другото са още по-объркани.Но за това - ако проявявате интерес.Благодаря Ви за мнението и съпричастността.
ТТТ
 

Re: КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Мнениеот МБ » 19 Май 2003, 09:27

Колега, запознат съм чл. 51 а, още повече че в момента водя преговори по сключване на КТД на ниво предприятие. Казаното от мен във връзка с провеждането на общо събрание има смисъл единствено в хипотезата на чл. 51 "а" ал. 3. Работя в частно търговско дружество и проблемите за които говорите - страх от поемане на риск и отговорност от страна на работодателя са ми в голяма степен непознати. За съжаление директорът на училище няма наистина много варианти.
МБ
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 12 госта


cron