начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

Процедури при наследяване на имоти

Казуси за недвижими имоти


Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот Сотир » 08 Юли 2002, 17:51

Казусът е следният:
Починала е жена Л от община Балчик.Оставила е в наследство земеделски земи в района на град Шабла.Няма завещание,наследява се по закон.Въпроси:
Към нотариус от кой град трябва да се обърне наследника ,за да се извърши прехвърлянето на собствеността?Според мен това е Каварна,мисля че Шабла е в нейния нотариален и съдебен район.
Какви документи е нужно да се подадат?
Има ли процедура и пред други органи освен пред нотариуса,например пред съдия по вписванията?
Сотир
 

Re: Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот barmalei » 17 Юли 2002, 21:17

Доколкото разбирам, искате да продадете, замените или дарите имота. Ако е така, отидете при шабленския нотариус /ако там има районен съд, разбира се, ако не - при нотариус с район на действие който включва Шабла/. Извадете си удостоверение за наследници на починалата - от общината към Балчик и удостоверение за данъчна оценка - от данъчното подразделение в Шабла.
Вземете си решението на поземлената комисия за възстановяване на собствеността, заедно със скицата към нея. Ако в решението на поземлената комисия като титуляр на който се възстановява земята не пише "Л" а "наследници на еди -кой -си" - извадете удостоверение за наследници на въпросния "еди-...", от което да се вижда, че Л е негов наследник.
Отидете при нотариуса. Най -много да ви забие с "протокол за въвод във владение", които също ще откриете в поземлената комисия. Ще подпишете две-три декларации и това е.

Ако обаче /съдейки по начина по който ми задавате въпроса/ не желаете да продавате и т.н. - нямате тези грижи, Вие /или там който/ сте си собственик. Ако желаете можете да приемете наследството /става в Балчик/ и да си намерите цялата тази гореописана бумащина /без данъчната оценка/ . Може и да не го правите.
barmalei
 

Re: Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот нина » 17 Юли 2002, 21:39

незнам Шабла към кой Районен съд се намира, но компетентен ще е нотариуса с район на действие на този съд. Това смятам, че ще можеш да си го провериш. А сега за наследяването. Кокло са наследниците - един или няколко. Ако са няколко желаят ли да направят доброволна делба на земеделските земи. Но при всички положения ще са ти необходими документите за собственост на земеледските земи и удостоверение за наследници. От там нататък просто уточни какво сделка ще се извъшва.Сотир написа:
>
> Казусът е следният:
> Починала е жена Л от община Балчик.Оставила е в наследство
> земеделски земи в района на град Шабла.Няма
> завещание,наследява се по закон.Въпроси:
> Към нотариус от кой град трябва да се обърне наследника ,за
> да се извърши прехвърлянето на собствеността?Според мен това
> е Каварна,мисля че Шабла е в нейния нотариален и съдебен район.
> Какви документи е нужно да се подадат?
> Има ли процедура и пред други органи освен пред
> нотариуса,например пред съдия по вписванията?
нина
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron