начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

дисциплинарно наказание “уволнение” Моля помогнете!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дисциплинарно наказание “уволнение” Моля помогнете!!!

Мнениеот Емил » 01 Юли 2002, 14:51

Правова ли е Република България? Вече не знам какво да правя!
На 18.10.1999 г. със справка от извършена проверка е дадено предложение да ми бъде наложено дисциплинарно наказание “уволнение”. На 20.10.1999 г. Министъра на правосъдието издаде заповед №ЛС-ОЗ-1902 - квалификацията на волеизявлението е: “заповед за отстраняване от длъжност”, от мотивите на заповедта е видно, че е издадена по повод или във връзка със справката, тоест по повод или във връзка с направеното предложение, а именно да ми бъде наложено дисциплинарно наказание “уволнение”. Заповедта е издадена в нарушение на чл.240 ал.3 от ЗМВР – не са взети писмените ми обяснения. От 15.10.1999 г. до 17.05.2000 г. бях обявен за общодържавно издирване и ми беше определена мярка за неотклонение “задържане под стража”. От 17.05.2000г. до 27.07.2000 г. бях с мярка за неотклонение “задържане под стража”. От 17.05.2000г. съм под парична гаранция и не съм отстраняван от длъжност с определение на Военен съд. Докато бях в ареста 3 (три) пъти писмено исках да ми се връчи заповедта за освобождаване от служба, за да я обжалвам по административен ред – никакви действия от страна на административния орган. След като ми измениха мярката за неотклонение сезирах Военна прокуратура и Министъра на правосъдието, че не ми връчват заповедта за освобождаване от служба не съм запознат със справката, не съм дал писмени обяснения, а не ме допускат в службата. На 25.08.2000г. взеха писмените ми обяснения. На 28.08.2000г. се изготви второ предложение да ми бъде наложено дисциплинарно наказание “уволнение”. На 21.09.2000г. Министъра на правосъдието издаде втора заповед №ЛС-ОЗ-3297, с която заповяда:

1. Налагам дисциплинарно наказание на сержант Е.Б.В. считано от датата на остраняване от длъжност – 20.10.1999г.
2. На основание чл.253 ал.1 т.8 от ЗМВР освобождавам същия от служба, считано от датата на връчване на заповедта.

Към 21.09.2000г. е изтекъл двумесечния срок от момента на откриване на нарушението. Към 21.09.2000г. не може да ми се наложи дисциплинарно наказание, считано от датата на отстраняване от длъжност, защото нямам влязла в сила присъда и не се намирах във фаза на “временно отстраняване от длъжност”.

Обжалвах пред ВАС тричленен състав както заповедта за отстраняване от длъжност, така и заповедта за освобождаване от служба. ВАС отхвърли жалбата ми срещу заповедта ми за освобождаване от служба като неоснователна, а жалбата ми срещу заповедта за отстраняване от длъжност я остави без разглеждане.

Обжалвах пред ВАС петчленен състав решението на тричленния състав като нищожно, неправилно и недопустимо. ВАС петчленен състав остави в сила обжалваното решение. Считам, че ВАС не е страна по материалното правоотношение, а е страна по процесуалното. Тоест без значение е обстоятелството, че не съм извършил тежки дисциплинарни нарушения. Във всички случаи следваше да отмени заповедта, защото ако заповедта е издадена в двумесечния срок, тогава не е изпълнена императивната разпоредба на чл.240 ал.3 от ЗМВР. Ако е изпълнена императивната разпоредба на чл.240 ал.3 от ЗМВР, тогава заповедта се издава след като се е погасило самото право на административния орган да упражнява дисциплинарната си власт.
Считам, че с издаването на втората заповед Министъра на правосъдието промени квалификацията на волеизявлението на вече издадената заповед и когато един административен акт е незаконосъобразен, без значение е кога и колко пъти ще му се променя квалификацията на волеизявлението – акта си остава незаконосъобразен.
Нямам отговор от Военна прокуратура, Върховната административна прокуратура не предприе действия за отмяна на незаконосъобразните актове на Министъра на правосъдието.
Република България е правова държава, съдебната власт е независима, съда взима вътрешното си убеждение, като се ръководи от доказателствата и закона, но в случая няма доказателства, че съм извършил тежки дисциплинарни нарушения и ВАС остави в сила безспорно незаконосъобразна заповед, като считам, че постанови решението си не по законосъобразност.

Какво да правя ?
Емил
 

Re: Моля помогнете!!!

Мнениеот milen » 02 Юли 2002, 16:55

Поне теоритично остава само възможността за жалба пред Европейския съд по правата на човека. Изчерпал си националните възможности, така че условията са налице.
web-адреса е http://www.echr.coe.int/.
milen
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 01 Окт 2001, 18:32


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron