начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Осигурителни вноски

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Осигурителни вноски

Мнениеот Павлов » 15 Дек 2004, 11:18

Как трябва да се процедира за осигуряване на служители /ЗДСл./ за времето, през което са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи, в случая-ВАС?
Павлов
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот донна2 » 15 Дек 2004, 12:32

чл.9 ал.3 т.1 от КСО

3) За осигурителен стаж се зачита и времето:
1. (изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г.) през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 не са работили поради незаконно недопускане или отстраняване от работа; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано; ако лицето е било осигурявано на друго основание, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък;

Чл. 4. (1) Задължително осигурени за всички осигурени социални рискове по този кодекс са:
т.2. държавните служители;

пишете едно писмо до НОИ изпращате копия от съдебните решения и искате информация от тях за периода от ......до ..........къде е работило /не е работило /осигурявано ли е било лицето с оглед изчисляване на дължимото, ако НОИ откаже такова искане може да направи и служителя /възстановения/
изчислявате колко се дължи и внясяте парите
Другото е да поискате НОИ да ги изчислят и вие да внесете парите
донна2
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот кгп » 16 Дек 2004, 19:45

Един човек (учителка) е бил уволнен, близо 4 години се е проточило делото и заповедта за прекратяване на трудовия договор е била отменена. Възстановена е на работа. Сега искат да върне обезщетението за безработица, което е получила. Работодателят плаща 6-месечно обезщетение за незаконното уволнение, но начислява данък върху общата сума и удържа данъка. Смятам, че това е незаконно. Обезщетенията са необлагаеми по ЗОДФЛ. Има ли право учителката сега да иска обезщетение за неизползваната платена отпуска през 4-те години (през които се е водило делото), които се признават за трудов стаж след възстановяването и на работа?
кгп
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот лунатик » 16 Дек 2004, 20:29

1. Обезщетението за безработица подлежи на връщане само за периода в който това обезщетение е дублирано с обезщетението за оставане без работа - т.е. за не повече от 6 мес. е възможно да има "застъпване" на двете обезщетения
2. Данък общ доход ще се дължи, тъй като това обезщетение не е изброено в чл. 12 ЗОДФЛ
3. Има право да ползва платения отпуск за тези 4 години, тъй като това време се признава за трудов стаж (чл.354 т.1 КТ), и се счита, че все едно трудовото правоотношение не се е прекратявало изобщо. Но няма право на парично обезщетение за този срок. Това е могло да стане ако е била предявила обективно-съединен иск към основния иск за възстановяване на длъжността. (но все пак тогава не се е знаело колко ще продължи този принудителен "отпуск")
лунатик
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот донна2 » 17 Дек 2004, 09:45

само ще пусна едно писъмце на данъчните по случая тъй като много пъти при доброволно изплащане на сумите лицата се сърдят ,че са получили по малко
ето го ,да се сърдят на други


№ 24-15-144 от 25.09.2003 г. относно облагането по ЗОДФЛ на обезщетението при незаконно уволнение и на лихвата върху него

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ

чл. 5, чл. 225 КТ, чл. 12, чл. 19, чл. 26, чл. 40, чл. 50 ЗОДФЛ

До ...............
Обезщетението за незаконно уволнение, което работодателят дължи на основание чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), както и законната лихва върху това обезщетение не попадат сред освободените от облагане доходи, посочени в чл. 12 и чл. 19, ал. 2 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ).
В тази връзка, при данъчното облагане на упоменатите доходи, да се има предвид следното:
1. Данъчната основа за дохода, представляващ обезщетение по чл. 5, ал. 1 от КТ се формира по реда на глава седма от ЗОДФЛ, действаща към момента на изплащането му и се внася по реда на чл. 50 от закона.
В случай че през конкретния месец освен обезщетението се изплаща и трудово възнаграждение, доходите ще подлежат на съвкупно облагане по посочения ред.
2. Данъчната основа за дохода от лихви се определя по реда на чл. 26, т. 4 от ЗОДФЛ.
Лихвите се облагат с окончателен данък по реда на чл. 40 от същия закон, като данъкът се внасят от платеца на доходите (в случая работодателя) в срок до 15 дни от датата на удържането по сметка на териториалната данъчна дирекция по местоседалище на платеца.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) Н. Попов
донна2
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот Теменужка Данчева Дилова » 18 Дек 2004, 19:24

нъм 18.12.2004 год . внесени ли са всичките осигурителни вноскидонна2 написа:
Теменужка Данчева Дилова
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот донна2 » 18 Дек 2004, 19:29

провери в НОИ
донна2
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот nezakonno uvolnen » 19 Дек 2004, 19:12

V sa6tata hipoteza na priznato nezakonno uvolnenie, ako uvolneniqt sam si e vnasql zdravnite osigurovki za perioda, v koito e bil bez rabota, kak sledva da se procedira? Nali sled priznavane nezakonnostta, rabotodatelqt sledva da vnese vsi4ki osigurovki za minaliq period. Kakvo se slu4va s dubliranite zdr. osigurovki v takav slu4ai. Trqbva da se zavede delo sre6tu NOI li? I deloto ne e li krainq mqrka, smqtate li 4e bi moglo da badat varnati dobrovolno na platiliq gi slujitel sled pismena molba?
nezakonno uvolnen
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот Павлов » 20 Дек 2004, 17:20

Дължими ли са от страна на Министерство, здравно осигурителни вноски на служител, чийто уволнение е признато за незаконно от ВАС, за времето през което е бил безработа ?
Павлов
 

Re: здравно осигурителни вноски

Мнениеот xyz » 20 Дек 2004, 17:56

При възстановяване на държавен служител на длъжност, след признаване на незаконно уволнение, дължили съответното ведомство здравно осигурителните вноски за времето през което лицето е било без работа?
xyz
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот Павлов » 20 Дек 2004, 18:46

Благодаря Ви Донна 2 за изчерпателния отговор от 15.12.04. 11ч и 32мин.
Простете моята некомпетентност, но това важи ли и за здравно осигурителните вноски за държавните служители?
Павлов
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот Георги Николов » 23 Дек 2004, 12:24

Конкретно за случая Ви г-н Павлов изразявам следното становище.

Подайте молба в НОИ. Към молбата приложете:
Копия: договор за служебни правоотношения; заповед за уволнение; Влязло в сила решение, че заповедта е отменена.

В молбата искайте: Да ви бъдът признати – “Здравноосигурителните права за непрекъснати”.
Ще Ви бъде издаден документ, че “Лицето е без прекъснати здравноосигурителни права” с него личният лекар се съобразява. А за работодателя като платец на обезщетения за временна нетрудоспособност, ще възникне задължението да ги плаща. УСПЕХ!
Георги Николов
 

Re: Осигурителни вноски

Мнениеот Павлов » 23 Дек 2004, 12:36

Благодаря Ви г-н Николов за изчерпателния и точен отговор.
Весели и щастливи празници на Вас и близките Ви хора!
Павлов
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron