начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за прехвъ

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за прехвъ

Мнениеот Златева » 15 Яну 2004, 12:52

Уважаеми колеги!
Имам интересен случай по дело с правно основание чл. 87 ал. 3 от ЗЗД. Прехвърлителите на имота /срещу издръжка и гледане/ никога не са били нито издържани, нито гледани от приобретателите. Единият прехвърлител е починал. Наследадателят оставя трима законни наследници - преживял съпруг и две дъщери. Едната дъщеря се явява едновременно и приобретател по атакувания договор и следва да бъде конституирана като ответник наред със съпруга си /задължително необходимо другарство в процеса/ . Тя обаче има правен интерес да бъде и ищца. Въпросът ми е: допустимо ли е само двама от съсобствениците да предяви иска за разваляне на двустранния договор и то за целия имот?
Моля ви дайте мнение!
Златева
Златева
 

Re: Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за пр

Мнениеот Наско » 15 Яну 2004, 14:15

Абе, май може, но не за целия имот, а само за своите части. Повечето решения, които срещнах в Апис, бяха в тоя смисъл.
Наско
 

Re: Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за пр

Мнениеот Наско » 15 Яну 2004, 14:19

Така, де, значи не може. Нали въпросът е може ли за целия имот. Не може според повечето решения.
А щом тя е длъжница по договора, според мен и да иска, не може да бъде ищца за развалянето му поради собственото и неизпълнение.
Наско
 

Re: Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за пр

Мнениеот Вера » 23 Яну 2004, 17:26

Приобретателката по договора ще е само ответник, заедно със съпруга си в евентуалното производство. Живият прехвърлител и да претендира разваляне за целия имот, най-вероятно съдът ще го развали само за 1/2 ид.ч. - неговата. Такава практика съм срещала.
Вера
 

Re: Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за пр

Мнениеот ТЪП » 24 Яну 2004, 02:40

Казваш, че "Тя обаче има правен интерес да бъде и ищца" - какъв е интереса и да тръгне срещу себе си ? Освен ако го е придобила съвместно с друго лице( напр. съпруг) и при евентуалното развляне на договора ще получи по-гобям размер от имота, или пък ще го получи на друго основание- наследяване и няма да е СИО.

Иначе имах подобно дело, в което бабата умря в срока за обжалване на реш на районен съд. Остави трима наследника , единия от които ответник по делото за разваляне. Ние всъщност вече бяхме пуснали жалба срещу решението на РС с което бе развален договора. На втора инстанция единия от братята наследници встъпи и искаше разваляне изцяло, втория каза, че не подъдржа иска на майка си, а третия- моя клиент си продължи да отстоява, че договора не следва въобще да се бара, евентуално може да се развали за частта която брат му би наследил от майка си , ако тя бе успяла да развали договора преживе. ОС обърка квотите, но във ВКС спечелихме.
ТЪП
 

Re: Иск по чл. 87 ал. 3 от ЗЗД за разваляне на договор за пр

Мнениеот ТЪП » 24 Яну 2004, 02:51

Може да се случат няколко ситуации:
1/ преживелия съпруг и дъщерята (тази , която не е получила имота) да заведат дело, като претендират разваляване в частта която биха получили като наследство от бабата. За повече те нямат правен интерес. Всъщност всеки от тях си претендира неговата си част.
2/съпругът да иска разваляне за неговата си една втора от имота. Това е иск с отделно основание от горния. Дядото си има собствено основание за неговата част.

Зависи какви са отношенията между тях - може дядото да не иска да разваля договора за неговата си част и за частта, която можеше да има от бабата, и иска да бъде само от сестрата за това, което би наследила от майка си ако имоте бев нейния патримониум при откриване на наследството.
ТЪП
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron