начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Запор върху дружествен дял

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запор върху дружествен дял

Мнениеот Златева » 23 Дек 2003, 17:09

Уважаеми колеги,
Във връзка с изпълнително дело, по което съм пълномощник на взискателя, установих, че длъжникът няма никакво друго имущество, освен един дружествен дял в ЕООД. Известна ми е възможността да запорирам този негов дружествен дял, но досега практически не съм минавала тази процедура. Ако сте имали подобен случай, моля ви - споделете с мен практическия си опит!
адв. Златева, Варненска адвокатска колегия
Златева
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот демирева » 23 Дек 2003, 17:29

В действителност и аз не съм провеждала процедурата по ГПК. Струва ми се обаче че там - чл. 398б - тя е доста подробно разработена. Случи ми се обаче да дам съвет по ДПК - обезпечаване на публични задължения чрез запор върху дружествен дял на ограниченоотговорен съдружник - и ми се струва, че там въобще липса процедура по осребряване. Няма и препращаща норма към ГПК, поне аз не я открих. Какво мислите?
демирева
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот Наско » 23 Дек 2003, 18:09

ГПК се прилага субсидиарно в принуд. изпълнение на публичните задължения. Това е в допълнителните разпоредби на ДПК, § 21.
Но трябва да се сравнят текстовете от двата кодекса и да се помисли дали наистина има празнота в уредбата на ДПК, или способите на ДПК за изпълнение върху дружествен дял са различни от тези на ГПК (не че има някаква причина да бъдат различни, но и това се случва). Сега ме мързи да чета по-задълбочено и да сравнявам.
Наско
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот Златева » 30 Дек 2003, 11:13

Благодаря за отзивчивостта!
Считам, че осребряването следва да се извърши в производството по ликвидация след постановяване на решенията по чл. 398б, ал. 2, предл. 3, и ал. 3, предл. 4, от ГПК. Разпоредбите на ГПК се прилагат субсидиарно при принудително изпълнение по ДПК - пар. 21 от ПЗР.
Общи взето процедурата е бавна, мъчителна, включва няколко обособени производства в рамките на производството по принудително изпълнение и докато взискателя си събере вземането, ще пръсне доста пари за държавни такси.
Още веднъж благодаря! Весели празници!
Златева
Златева
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот donna » 30 Дек 2003, 12:27

Права сте аз имам двама такива длъжника ,не че нямат нищо имат ама нали знаете как става единият е прехвърлил всичко на любовницата си,къщите ипотекирани по няколко пъти я в полза на банка я на някой друг ,а да водиш павлов иск и да доказваш това е не само време нали знаете колко се влачи едно дело ,но и пари и то доста като гледам таксите и не се знае кога ще пиключи делото ,кога ще си получиш и разноските ,другия длъжник пък нищо не го лови колко пъти ходихме на изпълнение ,колко пъти му спирахме колите от движение то се оказва ,че малко преди да бъдат спрени са "прехвърлени " опитахме и с прокуратура и там ударихме на камък , а преди нас има още 10-на кредитори които го гонят и в случая запора върху дружествения дял се явява най удачен тъй като никой от кредиторите не се е сетил за това .
Реших да поискам информация от НОИ щото тия длъжници и в момента работят та да им запорираме възнаграждението което получават е оказа се невъзможно връчиха ми едно писмо от което се става ясно че НОИ като администратор на лични данни не дава информация на съдия изпълнител щото не бил правоимащо лице по чл.33 ал.5 от КСО ,но в момента пред ВАС се водели дела и ако съда реши че съдия изпълнителя е правоимащо лице ще му дават информация -е това беше пълна лудост.
Молбата ни с този изпълнителен способ е от вчера сега да видим как ще се развият нещата .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот Златева » 09 Яну 2004, 12:34

Уважаеми /а/ колега,
Темата безусловно е много интересна. Ще Ви дам своя e-mail, ако желаете да обменим по-подробно информация /zlateva.ilieva@abv.bg/ . При мен засега няма нищо ново по въпроса, но в понеделник ще подавам молба за налагане на запора.
Ще се радвам ако мога да бъда полезна.
Златева
Златева
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот badu » 09 Яну 2004, 17:53

na ostanalite sydrujnici se dawa wyzmojnost w opredelen srok da izkupqt zaporiranite dqlowe na dlyjnika. Ako do iztichaneto na sroka ne gi izkupqt mislq che se dawa wyzmojnost na kreditora da predqwi isk za prekratqwane na drujestwoto sled koeto se preminawa kym likwidaciq i razpredelqnie na imushtestwoto.
badu
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот donna » 11 Яну 2004, 22:47

и при мен няма нищо по едно от делата първо изпълнителното дело следва да се препрати на компетентния съдия изпълнител -това още не е сторено с две думи чакам-говорих със съдия изпълнителя това и за него е ново и до сега няма такъв случай;
по другото преди два дни молбата е пристигнала у съдия изпълнителя пак нищо мисля към края на седмицата да се обадя ,ако нямам резултат и да питам какво става

моят имейл е donna@lex.bg
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот donna » 24 Яну 2004, 16:32

ЗНАЧИ ТОВА СЪС ЗАПОРА ДЕЙСТВА ДОБРЕ
1. НА НЕДОСЕГАЯМИЯ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ВЕЧЕ Е ИЗПРАТИЛ ЗАПОРНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ В ОС ПО РЕГИСТРАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО
2. Втория дойде да подписва споразумение за расрочено плащане и спиране на делото
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот angelova » 24 Яну 2004, 20:23

Просто имате късмет. В моя случай, съдия-изпълнителят премина към процедура на продажба на дяловете по правилата за продажба на движими вещи. Не ми е ясно, как ще встъпят в правата на съдружници лицата, които за закупили тези дялове. А не Ви ли се струва, че процедурата по 298б ГПК за прекратяване на дружеството е правен абсурд ?
angelova
 

Re: Запор върху дружествен дял

Мнениеот donna » 24 Яну 2004, 20:46

нормата е нова така че практиката завбъдеще ще покаже ,но като цяло аз съм доволна нямах друг изход тия двамата ги гоня от сума ти и време да си призная на ме побъркаха какво ли не опитвах и все нищо и нищо а става въпрос за много пари
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron