начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Мнениеот dz » 12 Юни 2003, 09:39

Здравейте,
в момента купувам жилище в София. По точно събирам документите необходими ми за отпускане на кредит от банка, като преговарям и с продавача за подписване на предварителен договор за покупко продажба.
Постановката е:
Цената на жилището е 20 000 евро.
Кредита за който кандидатсвам е около 12 500 евро.
Данъчната оценка на имота е около 12000 лв.

Та въпросите ми са:
1. Какви такси дължа за прехвърлянето на жилището на Нотариус, Държавни такси и др?
2. Може ли прехвърлянето при положение че се закупува с кредит да се направи по сумата в данъчната оценка, а не на пазарна стойност?
2. Банката от която тегля кредит по някакъв начин има ли отношение към цената записана в договора за покупко продажба, или тя извършва собствена оценка на имота и отпуска до 80% от тази си оценка?

Благодаря за отговорите ви предварително.
dz
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Окт 2004, 08:18

Re: Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Мнениеот ники » 12 Юни 2003, 17:05

Банката, която ще Ви отпуска кредита не е обвързана от договорената между Вас и продавача Ви продажна цена на имота. Тя си има собствени оценители, или използва лицензирани оценители на граждански договор, които дават заключение за пазарната оценка на недвижимия имот, с оглед на която оценка банката, по свои вътрешни правила и инструкции сконтира известна сума. Освен това обикновено банките изискват една част от средствата за закупуване на жилището /между 30-40%/ да бъдат собствени средства на купувача /кредитоискателя/, а другата част - банков кредит.
Няма пречка в нотариалния акт фиктивно имотът да се продаде по данъчна оценка, но при това положение кредитът, който ще Ви отпусне банката ще бъде в по-малък размер и е възможно да не Ви удовлетвори /напр. вместо да ви отпусне 60% от 20 000 евро, тя Ви разрешава кредит в размер на 60 % от 12000 лв./
Таксите /нотариални, съдебни, за местния бюджет/ зависят от материалния интерес в нотариалния акт за покупко-продажба.
За нотарииална такса - 118.5лв. + 0.5% за горницата над 10000лв.
За районен съд 1/1000 от материалния интерес
Данък придобиване на надвижим имот - 2% от материалния интерес.
Хонорар за изготвяне на нотар акт - ако ви го прави адвокат - по споразумение, ако ви го пише нотариус - цената за изповядване на сделката /нотар. такса/
Дано съм Ви била полезна!
ники
 

Re: Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Мнениеот bkt » 13 Юни 2003, 09:02

Наскоро и аз закупих жилище с кредит . Със сигурност във нотариалния акт можете да пишете сума по ниска от договорената и малко по- висока от отпуснатия кредит,банката кредитор няма да възрази. Ако можете да си разделите и разходите по прехвърлянето и да си поемете изцяло вписването на ипотеката ще е най- добрия вариант за Вас.
Разбира се, всичко зависи и от продавача срещу Вас.Тези неща ви ги казвам от опит.
Имайте предвид, че банките далеч не отпускат афишираните от тях проценти, а около 80% процента от ликвидната цена на имота т.е. 80% от най-ниската цена, на която може да бъде продаден имота, която цена е определена от лицензиран оценител.
Разбира се има и доста начини да вземете по -висока оценка, но това е друга тема.
Успех!!!!
bkt
 

Re: Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Мнениеот darina » 02 Юли 2003, 16:35

коя банка ще ви отпуста кредита и в кой град е имота? Ще опитам да отговоря подробно, но това ми е необходимо като информация. Може и на shkondurova@abv.bg
darina
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 09 Авг 2003, 19:37

Re: Такси при закупуване на жилище с ипотечен кредит

Мнениеот darina » 02 Юли 2003, 18:35

забравих да допълня - имате такси по вписване на ипотеката, както и такси за съответните застраховки, които банката иска да бъдат направени (застраховка на жилището и на кредитополучателя), такси по обслужване на кредита (индивидуални за всяка банка)
darina
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 09 Авг 2003, 19:37


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron