начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

Незавършено строителство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Незавършено строителство

Мнениеот Дани » 17 Апр 2003, 19:39

Сключих договор за поръчка /построяване на апартамент/ с фирма Контракт сити ООД София и се интересувам от това дали апартамента ми ще бъде построен навреме /в момента е на втори етаж груб строеж/ и дали фирмата е в добро финансово състояние.
Платила съм 50 % от цената, остатъка ще плащам разсрочено до завършване на обекта. Ако строежа се забави, аз мога ли нещо да направя по съдебен ред?
Ако някой знае нещо за фирма Контракт /закупил е вече такова жилище/ моля за отзиви.
Дани
 

Re: Незавършено строителство

Мнениеот 333 » 17 Апр 2003, 21:14

СКлюченият договор за поръчка въобще не е достагъчен за гарантиране на Вашите права и интереси. Трябва да сключите договор под формата на нотариален акт, с който да ви бъде учредено право на строеж . Този договор всъщност представлява договор за покупко- продажба на апартамент под отлагателно условие или договор за покупко-продажба на бъдеща вещ.
333
 

Re: Незавършено строителство

Мнениеот ГБ » 21 Апр 2003, 00:33

Договорът е за изработка, а не за поръчка. На въпроса как да защитите в достатъчна степен правата си отговарям: никак. Никой не може да върне парите Ви при фалит на изпълнителя. Нещо повече - ако "Контракт сити" ООД е придобила имота срещу задължение за построяване на жилища и не изпълни това си задължение, теоретически бихте могли да останете и без пари, и без апартамент, дори и същият да е построен и Вие да притежавате нотариален акт. Все пак има някои неща, които може да направите, за да сте в по-голяма степен подсигурена. Като начало искайте сключване на нотариален акт. В договора, който сте подписали, са упоменати повечето от условията, които ще бъдат включени в този нотариален акт. Обикновено строителните предприемачи работят по схемите "закупуване на имот и построяване на жилища" или "придобиване на иеални части срещу построяване на жилища за собственика". И в двата случая ще Ви бъде прехвърлено право на собственост върху земята. Като собственик на земята имате далеч повече възможности за защита на правата си по договора, като например разпоредбите на член 33 ЗС за задълженията на съсобственик при прехвърляне. Подписвайте декларация за отказ от право по смисъла на член 33 само ако сте сигурна, че строежът "върви" по график.
Ако строежът се забави, искайте предоговаряне на условията по договра и спрете плащанията, но само при условие че плащанията Ви са обвързани с темпа на строителство или че сте сигурна във физическата невъзможност стрителят да спази крайния срок за построяване на сградата.
ГБ
 

Re: Незавършено строителство

Мнениеот Дани » 21 Апр 2003, 20:04

Благодаря за информацията на отговорилите. Ще се радвам да ме посъветвате дали да си наема адвокат или нотариус за да провери всички тези неща - данъчни тежести, финансово и правно състояние на фирмата.
След като съм сключила договор за изработка, ДДС върху апартамента дали се подразбира че е включен в цената или ще трябва да го плащам допълнително при получаване на Разрешение за ползване?
Дани
 


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron