начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Прехвърляне на имот сруещу гледане и издръжка

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Прехвърляне на имот сруещу гледане и издръжка

Мнениеот neznam » 28 Фев 2003, 22:06

Skluchen e takav dogovor, s koito roditelite prehvarlqt na dashterq si apartament.Ediniq e pochinal,a drugiq iska da razvali tozi dogovor, kato iztakva che ne bili polagani takiva grizi za nego!
Dogovora e skluchen prez 1993g.Moge li da se pozove na iztekla pridobivna davnost po Zakona za sobstvenostta.
I ima li izobshto nqkakav srok, v koito moge da se iska razvaqneto na takav tip dogovor?
neznam
 

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот 777 » 28 Фев 2003, 22:57

Няма срокове, в които може да се иска развалянето на такъв вид договори. Т.е. издръжката и гледането се дължат докато този човек е жив. Отделен е въпроса как ще се доказва неизпълнението.
777
 

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот akokoev » 01 Мар 2003, 16:37

по принцип докато единият от родителите е жив той може едностранно да развали договора.тук няма погасителна давност и прехвърлителният ефект настъпва след смъртта и на двамата собственици на имота. този договор по самата си природа противоречи донякъде с моралните ни ценности,но е така...
akokoev
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 29 Мар 2004, 12:27
Местоположение: Stolicata

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот karfi4ka » 02 Мар 2003, 19:16

По въпроса с неизпълнението - сещам се за една хипотеза, която разглеждахме на лекция във връзка с този договор. И така - основните задължения на приобретателя са да дава издръжка и да се грижи за лицето (храна, подслон, лекарства, семейна среда). Въпросът е, че приобретателят трябва да осигури такъв стандарт на гледания, какъвто самият той поддържа. Стандартът обаче е променлива величина - ако гледащият обеднее(примерно), това ще се отрази ли на задълженията му по договора? - Отговорът е, че финансовите проблеми не могат да се отразят върху първоначално уговорения стандарт, в противен случай ще има неизпълнение.
Такова решение на мен ми се струва малко екзотично, но ако е вярно, не значи ли на по-голямо основание, че е достатъчно родителят да докаже липса на необходими грижи, за да е налице неизпълнение от страна на дъщерята. Чл. 63 ЗЗД изисква от всяка от страните по договора да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно - приобретателят е длъжен да дава издръжка на гледаното лице и да се грижи за него така, както добросъвестността изисква - в противен случай не е изпълнил задълженията си точно (налице е една от формите на неизпълнението).

Още нещо - може ли договорът да бъде развален с обратна сила поради отпаднало основание? -> Имотът ще се върне в патримониума на родителя, който ще дължи реституция за положените грижи.

И още нещо - защо колегата <akokoev> казва, че "прехвърлителният ефект настъпва след смъртта и на двамата собственици на имота"? Нали и при двете разновидности на този договор имотът се прехвърля приживе на прехвърлителя и транслативният ефект не настъпва с неговата смърт?
karfi4ka
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 26 Дек 2002, 02:22

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот TeTa » 03 Мар 2003, 00:02

Правото на собственост се прехвърля в момента на сключване на договора. Този договор може да се развали поради неизпълнение само по съдебен ред.Всеки един от прехвърлителите, дори и ако са съпрузи, може да изтъкне собствени основания за разваляне на договора. В процеса те са обикновени другари. Придобивна давност не може да се противопостави, защото имотът вече е придобит по силата на договора. Допустим е иск на наследниците за разваляне на договор за издръжка и гледане и след смъртта на прехвърлителя. Доказването на такива претенции обаче е трудно.
TeTa
 

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот akokoev » 04 Мар 2003, 18:51

приобретателите на имот по д-р за гледане и издръжка са дл. да престират такава издръжка на прехвърлителите,която да съответства на всичките им нужди.
зад за гледане и издръжка се състои от периодично повтарящи се престации, за всеки от които тече отд.давностен срок (решение наВКС номер653 от 2002г)
akokoev
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 29 Мар 2004, 12:27
Местоположение: Stolicata

Re: Грешка колега akokoev

Мнениеот hohoho » 10 Мар 2003, 11:23

Прехвърлителния ефект настъпва веднага, само дето договорът подлежи на разваляне от всеки жив прехвърлител.
hohoho
 

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот neznam » 10 Мар 2003, 14:37

Razbiram che vseki ot prehvarlitelite ima pravo da iska razvalqneto na tozi tip dogovor,no kogato ediniqt ot tqh e pochinal ne bi sledvalo pregiveliqt da iska razvalqneto na celiq dogovor, a samo v chasta, koqto e otnosima za nego!
Drugoto bi protivorechalo na spravedlivostta...spored moeto skromno mnenie!
neznam
 

Re: prehvarlqne na imot sreshtu gledane i izdrazka

Мнениеот microfon » 10 Мар 2003, 16:35

Противоречието видимо е със закона, колега, тъй като на общо основание в момента на сключване на договора (който момент е релевантен за придобиването на право на собственост от приобретателя) имотът е бил в собственост на двамата съпрузи (почти сигурно - обект-съпружеска имуществена общност). Това означава, че всеки един от тях притежава и съответно прехвърля по 1/2 идеални части. След смъртта на единия прехвърлител другият наистина може да развали договора, като границата на реституционната му претенция ще опре до това, което той е престирал по него.
microfon
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron