начало

КС „заличи“ решението парламентът да одобрява плащанията по договорите за пътно поддържане КС „заличи“ решението парламентът да одобрява плащанията по договорите за пътно поддържане

РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот rusanova58 » 21 Сеп 2022, 19:00

Притежавам апартамент в блок, който е на 8 етажа .На първия етаж има магазини, а на втория офиси. Налага се ремонт на покрива на блока, който ще струва 30 000 лв. Домоуправителят на блока е сметнал по квадратура на апартаментите, че трябва да заплатя 636 лв. Според мен и в закона за етажната собсвеност е записано, че размерът на общите части се изчислява спрямо процентът на идеалните части, който е вписан в нотариалният акт.
Изпращам Ви отговора на домоуправителя. Моля да ми отговорите законно ли е това и може ли така да се смята ремонт на покрива на блок и парите за ремонт да се събират в сметка на домоуправителя?

ОТГОВОР НА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ
Здравейте, госпожо,
Ние от Национална агенция домоуправител сме добре запознати със Закона за управление на етажната собственост. Поради фактически обстоятелства, по-конкретно конструкцията на сградата и т.н. - които не зависят от нас, се наложи сумата да бъде сметната по квадратурата на всички жилища, които дължат такси за ремонт на покрива.
Обяснявам Ви по-конкретно - ремонта ще се извършва на покрива, който е над Вашия вход, който е над апартаментите във Вашата етажна собственост. Този покрив не покрива, търговските обекти, които са залепени до Вашия вход и са в по-ниска сграда, която има друг покрив. Идеалните части на всички обекти и апартаменти в сбор трябва да е 100%. На Вашия адрес обаче в 100те процента се включват и ид. ч. на онези търговски обекти, върху които покрив няма да се ремонтира. Това е причината, те да не трябва да плащат вноски за ремонт на покрив. Сумата трябва да се събере от обектите и апартаментите, върху които е покрива, който ще се ремонтира. Ако изчисляваме по идеални части, няма как да излезе сметката и няма как да се събере сумата, която е необходима.
Не забравяйте, че идеалните части на всеки обект са изчислени съобразно квадратурата на всяко жилище. При положение, че имате още въпроси, може да ни потърсите. Надявам се да сте разбрали методиката на изчисляване на таксите. Не се притеснявайте, на всички апартаменти сме сметнали таксите така, не сте ощетена по никакъв начин.
-Поздрави!
rusanova58
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Ное 2008, 22:40

Re: РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2022, 07:22

Между вашето изложение и това на домоуправителя има разлика. Твърдите, че на първи и втори етажи имало магазини и офиси, а той, че те са с отделен покрив? Това е възможно ако част от сградата е на 8 етажа и друга част на два или повече, които обаче са с друг покрив. Какво има предвид домоуправителя като говори за два покрива?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4028
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот guest1 » 22 Сеп 2022, 09:59

Естествено, че ще има разлика - всеки вижда света, през собствените си очи!

ivanov_p написа:Между вашето изложение и това на домоуправителя има разлика. Твърдите, че на първи и втори етажи имало магазини и офиси, а той, че те са с отделен покрив? Това е възможно ако част от сградата е на 8 етажа и друга част на два или повече, които обаче са с друг покрив. Какво има предвид домоуправителя като говори за два покрива?

Навлизате в излишни детайли! Дали ще има един или няколко покрива, дали ще са „по-криви“ или „по-прави“ ...
Същественото е едно - дали става дума за една сграда, с един идентификатор и няколко СОЛ или са налице две сгради - с различни идентификатори?
Отговорът е даден от самият домоуправител:
rusanova58 написа:Обяснявам Ви по-конкретно - ремонта ще се извършва на покрива, който е над Вашия вход, който е над апартаментите във Вашата етажна собственост. Този покрив не покрива, търговските обекти, които са залепени до Вашия вход и са в по-ниска сграда, която има друг покрив. Идеалните части на всички обекти и апартаменти в сбор трябва да е 100%. На Вашия адрес обаче в 100-те процента се включват и ид. ч. на онези търговски обекти, върху които покрив няма да се ремонтира. Това е причината, те да не трябва да плащат вноски за ремонт на покрив.

Каквото и да е разпределението - на обектите на една сграда - винаги ще има елементи (стени, колони, трегери, плочи, стълби, площадки, покриви ...) които да са „по-общи“ за едни собственици и „по-странични“ - за другите.
В случая - ЗУЕС е второстепенен закон и водещ е ЗС!
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.


Ще дам прост пример:
Някой, живеещ на първи етаж, може да каже - „Какво ме интересуват стълбите нагоре и покрива?“
Как Ви звучи?

Накрая ще добавя едно общо разсъждение.
Независимо, дали домоуправител е някой съсобственик от ЕС, дали е „Национална агенция домоуправител“ или друго физическо/юридическо лице - става дума за Изпълнителен орган.
Чл. 9. Формите на управление на етажната собственост са общо събрание и/или сдружение на собствениците.

Колкото и да са запознати със законите - домоуправителите са временно явление. И не те решават, а само изпълняват решения.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 990
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот atanasov_law » 23 Сеп 2022, 09:26

Често срещано явление е една сграда да има два или три входа, който представляват две или три етажни собствености. Всеки един самостоятелен обект от тази сграда притежава определен процент идеални части от сградата, което не се равнява на идеалните части, които притежава от входа. По квадратурата на самостоятелните обекти се изчислява общата застроена площ на входа и оттам с формула се стига до процентът идеални части от входа.

Моят съвет е да си платите парите и да не бавите изпълнението на ремонта, защото дъждовния сезон е близо, а някой ваш съсед, вероятно събира капеща от тавана вода в легени.
Аватар
atanasov_law
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 21 Юни 2012, 11:34

Re: РАЗПРЕДЕЛЯНЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот dimist » 23 Сеп 2022, 11:10

За мене отговора на въпроса зависи от това , дали магазините и офисите, за които се твърди , че са в сграда , залепена за вашата, са отделени в отделна етажна собственост. Ако е така, те не следва да плащат ремонта на покрива на Вашата сграда. Ако обаче сте всички заедно в една етажна собственост, то следва и магазините и офисите да заплатят дължимата им част за ремонта на покрива Ви. Съответно, ако се наложи ремонт на покрива на частта с магазини и офиси, ще дължат и собствениците на обектите в 8 -етажния блок. Във всички случаи , разпределението на разноските е съобразно притежаваните от всеки собственик идеални части. Ако са налице две етажни собствености, то няма как да са 100% , а ще са пропорционално. Давам пример - ако притежаващите обекти в 8 етажната сграда имат 75 %, а тия в частта с офиси и магазини 25 %, то дължимите 30 000 лева ще се разпределят на базата не на 100% , а на 75 %, или относителната тежест на 1 % ще е 400 лева. Примерът е условен.
Всъщност отговора на въпроса можете да го намерите в протокола от Общото събрание, на което е взето решение за ремонта. Ако магазините и офисите са били поканени на това Общо събрание, и са включени в списъка, независимо дали са изпратили представители, и ако във влязлото в сила решение на ОС няма уреден друг освен законовия ред за заплащане/допустимо е, и ще влезе в сила, ако не е обжалвано/, значи ще трябва да плащат и те. А в становището на "професионалния" домоуправител на практика се твърди, че съображенията по целесъобразност следва да имат приоритет пред съображения за законосъобразност, което не е така.
dimist
Потребител
 
Мнения: 502
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron