начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот fragend » 28 Авг 2021, 16:08

Моля за съвет.Искам да разбера адреса на съседите ми по терен.Те не живеят в имота си.В кадастъра не ми го казват.
Искам да заведа дело срещу тях( Използват част от имота ми като свои.Предишният собственик на имота ми им е разрешил).Преди това мисля,че е редно да им изпратя нот.заверена покана да напуснат имота ми(на личната ми молба да напуснат,не реагират).Нотариусът,към които се обърнах,каза,че няма възможност да научи адреса.Ако директно се обърна към адвокат,трябва ли да знам адреса им.
Как да го открия?
БЛАГОДАРЯ предварително,ако някои ми отговори.
fragend
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 21 Апр 2012, 13:55

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот guest1 » 28 Авг 2021, 17:38

Здравейте! Казвате
fragend написа:Използват част от имота ми като свои. Предишният собственик на имота ми им е разрешил).

Това само ползване ли е или има някакви постройки?
Ако знаете точното място на имотната граница - просто си възстановете оградата. Те сами ще ви намерят.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1795
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот ivanov_p » 28 Авг 2021, 19:56

Когато идват им запишете номера на колата.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот errant_lawyer » 28 Авг 2021, 20:50

Здравейте,

сещам се за няколко възможности:
1. Справка в ИКАР
Ако имотът има идентификатор и Вие го знаете, можете да направите справка по партидата на имота в сайта на Агенцията по вписванията (https://portal.registryagency.bg/pr/Services/252) и да видите кой е последният вписан акт по партидата на имота. След това подавате заявление за незаверен препис от този акт - електронно (https://portal.registryagency.bg/pr/Services/248) или на място в съответната служба по вписванията по местонахождението на имота (преди имаше възможност на всяко лице да бъде издаден незаверен препис от акт; мисля, че още е така). Със сигурност в него присъстват ЕГН, номер на лична карта и постоянен адрес.
Ако актът е вписан в последните десет години, правите справка за това дали личната карта още е валидна на сайта на МВР (https://www.mvr.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D ... 1%82%D0%B8). Ако личната карта още е валидна, значи постоянният адрес по всяка вероятност не е сменян, защото при промяна на постоянния адрес, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта (чл. 9, ал. 2 от Закона за българските лични документи).

Ако актът е по-стар от десет години или личната карта е невалидна, използвайте информацията от незаверения препис, за да направите справка на сайта на Агенцията по вписванията по лице (https://portal.registryagency.bg/pr/Services/250). В справката намирате последния акт, вписан по партидата на лицето. Ако е вписан в последните десет години, подавате заявление за незаверен препис и т.н.

2. При предявяване на иск
Ако решите да предявите иск, имате две възможности да се сдобиете с адреса на ответника (тъй като това е задължителен реквизит на исковата молба):
А. Можете в исковата си молба да направите особено искане на основание чл. 186 ГПК съдът да Ви издаде съдебно удостоверение, което да послужи пред ГД "ГРАО" и по силата на което същата да Ви предостави съответната информация.
Б. Можете в исковата си молба да поискате съда служебно да направи справка за постоянния адрес на ответника, тъй като органите на съдебната власт имат достъп до Национална база данни "Население".

Горните искания може да формулирате в условията на евентуалност - първо молите съдът служебно да направи справката, а ако съдът откаже, то да Ви бъде издадено съответното удостоверение.

За да предявите иск, ще Ви трябват поне имената на ответника.
Последна промяна errant_lawyer на 29 Авг 2021, 18:58, променена общо 2 пъти
errant_lawyer
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот fragend » 29 Авг 2021, 10:56

МНОГО ,МНОГО БЛАГОДАРЯ!!!

От агенцията по вписванията намерих егн на собствника.
Мога ли да попитам още нещо / преди 50 год.предишния собсвеник на моя имот е продал имота на съседа и в договора е записал ,ще съседа може да минава през парцела ни.( съседа има излаз към улицата,но не му с дават пари за порта ,така било по лесно).Сега ми каза,че ако продам имота,на купувача трябва да му е ясно,че тои има право да си минава през имота му.Така пишело с договора от преди 50 год. по тази причина няма да си сложи порта от неговото място.
Четох в нета,че в периода 1973 / 2001 бълг.закондателство не е познавало учередяване право на преминаване чрез правна сделка или по давност.
Ако си възстановя оградата,трябва ли да съм го предопредила чрез нот.зав.покана.
Ако сложа ограда,тои не може да излезе,защото няма врата.Въпреки ,че има двор / излаз към улицата.
Може ли да получи моята част от двора по давност.
Може ли някои да ми препоръча адвокат в Русе,знимаващ се с имотни дела.
fragend
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 21 Апр 2012, 13:55

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот guest1 » 29 Авг 2021, 12:18

Довода "няма врата" е голяма глупост!

Вече - ако беше "няма достъп от улица, път или алея", но пък тогава ... нямаше да е УПИ!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1795
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот fragend » 29 Авг 2021, 12:53

errant_lawyer,мноого благодаря!!

Факт е,наистина няма врата.Има прозорци към двора му и улицата.Преди 50 год.двата отделни парцела са били на един собственик,и този сега си кара така....
fragend
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 21 Апр 2012, 13:55

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот errant_lawyer » 29 Авг 2021, 15:21

Здравейте,

във връзка с въпросите Ви:
1. Дали съседът Ви има валидно учредено в негова полза право на преминаване, или не според мен зависи от две неща - датата, на която е сключен договорът, по силата на който той твърди, че има такова право, и дали имотите са били урегулирани, или не:
А. Датата на сключване на договора - ЗИСС, който е действал до 1951 г., е позволявал да се учредява право на преминаване с договор между страните. С влизането в сила на Закона за собствеността през 1951 г. до 2001 г. учредяването на право на преминаване през урегулирани поземлени имоти е било възможно само с административен акт, но не е с по силата на договор (в този смисъл Решение № 126 от 26.04.2013 г., постановено по гр. д. № 357/2012 г. по описа на ВКС http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 590024A4DB). Това означава, че, ако имотите са били урегулирани и договорът е сключен след 1951 г., в полза на съседа Ви няма валидно учредено право на преминаване.
Б. Урегулираност на поземлените имоти - горното правило се е прилагало само по отношение на имоти, които са били урегулирани към момента на сключването на сделката. Ако имотите не са били урегулирани, то е било възможно да бъде учредено право на преминаване чрез правна сделка (в този смисъл Решение № 76 от 25.12.1980 г., постановено по гр.дело № 51/1980 по описа на ВС).
Моля да имате предвид, че не съм експерт по вещно право. Това са мои разсъждения, които правя въз основа на закона, съдебната практика и теорията, като не съм се сблъсквал с подобен случай на практика.

2. Не е нужно да уведомявате съседа си, че възстановявате оградата. Следва обаче да имате предвид поне две неща, ако решите да го правите.
Първо, съобразете се с изискванията на ЗУТ относно необходимата документация при изграждането на оградата, защото при изострени междусъседски отношения е възможно съседът Ви да се обърне към РДНСК с твърдение, че оградата Ви не е изградена в съответствие със законовите изисквания, съответно оттам да Ви принудят да я премахнете за своя сметка, ако това наистина е така.
Второ, ако съседът Ви действително има валидно учредено право на преминаване, то той може да предяви иск, с който да иска да бъдете осъдена да преустановите действията, които му пречат да упражнява правото си на преминаване.

3. В случай че има валидно учредено право на преминаване, не мисля, че тази част от имота, през която той преминава, може да бъде придобита по давност. В случай че няма валидно учредено право, но той е преминавал през имота с Ваше разрешение, това представлява търпимо действие, поради което тази част от имота не може да бъде придобита по давност.
errant_lawyer
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот fragend » 29 Авг 2021, 17:05

errant_lawyer,oще веднъж,МНОГО ви благодаря !
Договорът е сключен 1968г.Двата парцела са били уреглурани дворни места с построики.
Значи трябва да поискам оградна линия,тъи като съседът си го е оградил 1,20 м в моя парцел.По
кадестралната карта се вижда къде минава границата между двата парцела,но явно това не е достатъчно.
Парцела получих като наследство от родителите си ,затова до сега не съм обръщала внимание на проблема.
Баща ми е бил през 68 г.подавача.Тои е дал ,,разрешението'',и го е записъл в договора за продажба.Междувременно съседът го е продал и сега се разправям с новия съсед,които се позовава на първия договор от 68г.
fragend
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 21 Апр 2012, 13:55

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот guest1 » 29 Авг 2021, 17:39

Аз също ще благодаря на errant_lawyer за обстойния анализ.

Това ...
fragend написа: ... тъи като съседът си го е оградил 1,20 м в моя парцел.

повече прилича на незаконно завземане, а не - упражняване право на преминаване през чужд имот.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1795
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот errant_lawyer » 29 Авг 2021, 19:16

Здравейте,

препоръчвам Ви да се свържете с адвокат с опит в областта на вещното право, който да се запознае с релевантните документи.
Самата Вие прочетете внимателно съдържанието на нотариалния акт от 1968 г., защото е възможно там да пише, че пред нотариуса са представени доказателства за извършена административна процедура по учредяване на сервитут. Нотариалният акт в тази си част се ползва с материална доказателствена сила, т.е. съдът е длъжен да приеме посоченото в него за установено.

Не мисля, че е добра идея да планирате бъдещите си действия въз основа на информация, получена тук. Смисълът на форума е да се дават идеи и насоки и да се изказват мнения, но не бих го възприемал като източник на правни стратегии.
errant_lawyer
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Как да открия адреса на собствениците на съседния парцел

Мнениеот fragend » 30 Авг 2021, 10:27

errant_lawyer,Вие много ми помогнахте .Разбира се,ще потърся адвокат.Аз не съм в Русе,където е имота,дори не съм в Бг.Но Вие ме ориентирахте как да постъпя.Няма нищо подобно в нот акт.Значи съм на прав път.
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Хубав ден!
fragend
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 21 Апр 2012, 13:55


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron