начало

Гешев изрази опасения от закриването на спецправосъдието пред главните прокурори от ЕС Гешев изрази опасения от закриването на спецправосъдието пред главните прокурори от ЕС

Забава на дело

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Забава на дело

Мнениеот nora12345 » 15 Юни 2021, 09:56

Здравейте.
Имам започнатао гражданско произвдство. Но въпреки, че ответника е дал отговора си още в средата на Април, то делото все още не е насрочено и няма доклад по неко. Освен това, доколкото се запознах с приложените от страна на ответника доказателства, същите са нечетими / предполагам, че при принтирването е свършил тонера/.
Въпроса ми е, поради какви причини може да има такава огромна забава за насрочване на дело в първо заседание и мога ли да искам отвод на съдията поради забава?
nora12345
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Май 2021, 14:25

Re: Забава на дело

Мнениеот guest1 » 15 Юни 2021, 10:47

Здравейте!
По същество нищо не може да се каже - давате малко информация.
Но по принцип ...
Първото заседание на всяко съдебно производство е Закрито Съдебно Заседание. На което - съдия-докладчикът „сам със себе си, и своето свободно формирано вътрешно убеждение“ разглежда иска и преценява допустимостта му!
Чак после се насрочва дата за ОСЗ - което за страните е първо!
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Забава на дело

Мнениеот errant_lawyer » 15 Юни 2021, 11:02

Здравейте,

причините за бавно правосъдие обикновено са две: i) натовареността на конкретния съд или ii) личността на конкретния съдия. Обикновено районните съдилища в големите градове са най-натоварени и там делата се бавят най-много. Разбирам, че два месеца изглеждат като много време, но глобално погледнато според мен това не е "огромна забава".
Дори да се приеме за забава, това не е основание да искате отвод на съдията. Чл. 22 ГПК свързва основанията за отвод със съмнения в безпристрастността на съдията, но не и с неговите професионални качества и организационни умения.
Това, което на практика може да се направи според мен, е следното:
1. Можете да подадете молба до съда, който гледа делото, в която да посочите, че на еди-коя-си дата е подаден отговор на исковата молба и молите по делото да бъде насрочено открито съдебно заседание. Законът не посочва, че имате право да подадете такава молба, но същата може да има "напомнителен ефект". Гаранция за това обаче няма.
2. Можете да подадете молба за бавност до горестоящия съд чрез съда, в който в момента се гледа делото (чл. 255 ГПК). В този случай следва да се има предвид, че ГПК не предвижда срок, в който съдът следва да насрочи делото за разглеждане в открито съдебно заседание, поради което не е гарантирано, че ще достигнете до желания резултат.
errant_lawyer
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Забава на дело

Мнениеот nora12345 » 17 Юни 2021, 11:57

Благодаря за информацията.
nora12345
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Май 2021, 14:25


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron