начало

231 кандидати се явиха на писмения изпит в конкурса за административни съдии 231 кандидати се явиха на писмения изпит в конкурса за административни съдии

Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот hamalina9 » 11 Май 2021, 18:14

Здравейте,казусът е следният:
Физическо лице(действащ адвокат), подава иск срещу мен ,че му дължа пари ,като в искането си за средствата които търси от мен,сам се упълномощава да представлява физическото лице Х от ,адвоката Х,като в същото време сам дължи на себеси хонорар в размер на еди колко си.
Има ли такова животно в правният мир?
hamalina9
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2021, 18:05

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот ivanov_p » 11 Май 2021, 19:42

Не.Съдията трябва да отхвърли претенцията, но е добре да го подсетите. Има едно правило: Когато си адвокат и се съдиш - наемаш друг адвокат.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3581
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Май 2021, 08:50

Има и Решение в този смисъл, не знам дали е задължително - че не може да се задължаваш за собствена кауза - няма как да го цитирам точно, но съм го чел, цялата работа е ясна - да се смукне хонорар, ама не става - нелепо е.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5004
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот jzschrstsprstr » 12 Май 2021, 11:27

Представителството, вкл. по пълномощие, е правоотношение между два отделни правни субекта. Едно лице представлява друго като извършва от негово име обвързващи го правни действия ...Институтът е конструиран с оглед участието на поне два правни субекта (друго е при т.нар. органно представителство).
Чл. 36 ЗЗД Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания.
Договорът за правна защита и съдействие също е двустранен. Физическото лице-адвокат кредитор ли ще е или длъжник, или ще обединява и двете правни фигури?...
И какви разноски е направил, от какво се лишил?
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Потребител
 
Мнения: 101
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот hamalina9 » 12 Май 2021, 17:12

Случаят е следният,
Отдадох стр.скеле под наем на един адвокат,за фамилната му къща докато текът СМР,в един момент спря да заплаща наема,който договорихме,без да му разрешавам демонтира скелето и го ПРОДАВА на стр.бригада,извървях целият път през полиция съответно жалба,от там към прокуратура и от там го прекратиха,защото било от частен характер,беше поканен при нотариус за да решим въпроса цивилизовано,той там си потвърди всичко което аз твърдя(както и в полицията,също потвърждава че съм му отдал скеле и пр.)
Сега заведохме искове ,за скелето и наемът който не е заплатил,а той отвръща с насрещен иск ,че му дължа наем,защото ми бил предоставил някакво помещение за да го съхранява ,и той като адвокат упълномощава сам себе си и си възлага хонорар.
Това са основните аспекти
hamalina9
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2021, 18:05

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот bozyo » 13 Май 2021, 08:17

Закон за задълженията и договорите написа:Чл. 36. Едно лице може да представлява друго...


Поискайте от съда да обяви договора за представителство за нищожен поради невъзможен предмет - няма друго лице, което да бъде упълномощавано от първото.

Граждански процесуален кодекс написа: Чл. 78. (1) Заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един адвокат, ако е имал такъв, се заплащат от ответника съразмерно с уважената част от иска.
...
(5) Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата.
...


Ако спечелите делото, неговите разноски си остават негови разноски. За предотвратяване на изненади, направете в писмена форма искане до съда по чл.78, ал.5 от ГПК.
bozyo
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 24 Мар 2021, 00:24


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron