начало

Рашков обяви, че поне 123 политици и граждани са следени по време на протестите Рашков обяви, че поне 123 политици и граждани са следени по време на протестите

Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Мнениеот bib0555 » 28 Апр 2021, 20:46

Здравейте, обръщам се към Вас с един казус...дано някой успее да помогне! Става въпрос за наследствен имот на лице починало преди повече от 30 години. В годините Удостоверението за наследници е доста ,,нарастнало'', тъй като има починали, други наследили от тях и тнт. Последната декларация по чл.14 е пускана 2006г. Заех се аз да пусна нова декларация с актуалните собственици (с удост. за наследници на починалото лице, нотариален акт, скици и тнт) и от данъчното в Общината ми казаха,че трябва да им дам удостоверение за наследници за всяко починало лице поотделно. Обясних на служителката,че няма как да поискам удостоверение на наследници на други хора, а тя ми вдига рамене. Интересното е,че аз се опитвам да спазя законова процедура и да декларирам имота и да му плащам данъци. Та въпроса ми е...има ли право служтелката да ми изисква удостоверение за наследници на всички поотделно, след като в удостоверението за наследници на собственика на имота ги има вписани, заедно с това, кога са починали, кой ги е наследил тях и общо взето цялата информация ?
bib0555
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Апр 2021, 20:29

Re: Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Мнениеот portokal » 07 Май 2021, 19:48

Засили им я по пощата. По-ефикасно ми се види от разправии има ли право. За правото - виж чл. 18, ал. 1 от ЗМДТ. В случая - не, принципно не би следвало да имат право да ти искат нещо, което ти не можеш да им дадеш, освен дето не им трябва, щото данните ги има в твоето удостоверение, ама ходи се разправяй.

Когато почина баща ми, казали на майка ми, че за да и приемат декларацията като единствен ползвател (дотогава двамата бяха ползватели, аз - гол собственик), трябва да извика не знам си кого - останах с впечатление, че фирма - да и измери апартамента на шир и длъж. ;) В нотариалния акт, с който жилището ми се дарява със запазване на право на ползване, в интерес на истината наистина няма пукнат квадратен метър посочен, в стария от около 1960 г. - не знам, нямам го. Ама не щат ние да ги измерим и да ги декларираме.

Миналата година почина майка ми. Сега се размърдах да внеса данъците и не ми искат парите. Не ги щат, бе! Не можело да се плаща задължение на починал. Да съм декларирала имота и тогава.

Междувременно подавах декларация, майка ми беше жива, и за един друг имот - съсобствен, реституиран, земя и сграда, водим иск по 108 ЗС за него - нямали сме такова, нямали сме онакова, сградата я нямало в решението за възстановяването... И не ми приеха(!) декларацията за сградата, със съдебно удостоверение взехме данъчна оценка.

Сега не ми искат ПАРИТЕ! :D Моята логика е: има ли задължение, значи всеки може да го плати, няма ли - значи няма. Не - от умрял не можело.
Окей. Да е жива и здрава Агенцията по кадастъра, разпечатих една скица, да имам данните за двора (общински) и за идентификатора на имота - не го знаех. Утре-вдругиден ще отида с една рулетка, ще измеря височината на стаите и площта на тавана и мазето, площта на апартамента "по документи" я пише в схемата на обекта - и по пощата. Айде да видим как няма да ми я приемат. В чл. 18 от ЗМДТ пише, че можели да искат допълнително данни от документи, "а при нужда - и чрез измерване на имота от техническите органи". Ако знам кои са тия технически органи, трамвай да стана. И Гугъл не ми каза. Ма нещо не ми звучи като фирмите, занимаващи се с геодезия, оценки или не знам какво, да са органи. Общината пО има органи. ;)

А, да, и удостоверенията за наследници ги издава тя - общината. Ма и друга община да трябва да ги издаде - засили им декларацията по пощата. Нека не ти я приемат. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5450
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron