начало

Рашков обяви, че поне 123 политици и граждани са следени по време на протестите Рашков обяви, че поне 123 политици и граждани са следени по време на протестите

Относно трудова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Относно трудова злополука

Мнениеот milenhr » 23 Апр 2021, 11:55

Здравейте!
През март претърпях злополука на път за работа,което наложи няколко дни болничен у дома.Разбрах че работодателя не е подал необходимата декларация към НОИ в законовия срок от злополуката. Болничният лист обаче е обжалван. Писах обяснение към работодателя,но се опасявам, че е унищожено и не е представено където трябва. Ако е така какво мога да направя,тъй като и обследване от НОИ все още нямам,а болничният лист като такъв би трябвало вече да е в НОИ
milenhr
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Юни 2005, 08:51

Re: Относно трудова злополука

Мнениеот ina53 » 23 Апр 2021, 16:01

Здравейте, за да се води трудова злополука по спомен, събитието трябва да е станало до един час на път към работа или след работа. Също, за размера на обезщетението, има значение дали травмата Ви е лека, средна или тежка телесна повреда. Изплащането на такова обезщетение не става автоматично, а си е цяла процедура. Подават се документи пред работодателя: в моята работа -докладна записка, протокол за произшествие, в който се подписват двама свидетели, сведения на свидетели, медицински документи и др. Болничният лист също не се изплаща от НОИ автоматично / въпреки, че се получава онлайн/, тъй като трябва да се представи първо на работодателя, който изготвя справка за това колко дни сте били на работа и със съответния формуляр подава информацията към НОИ. Едва от деня на постъпването на документите от работодателя тече 15- дневен срок за изплащане на болничните от НОИ. След като БЛ Ви се обжалва, то би следвало съответната лекарска комисия да Ви извика за даване на обяснения и да извърши проверка за сигнала. Тя трябва и да се произнесе дали БЛ е ок. и да уведоми писмено работодателя за това какво е установила. Вероятно работодателят Ви изчаква решението на лекарската комисия / не си спомням точното и наименование, може би -РЕЛК/, за да задвижи нещата за трудова злополука. Също така, ако имате застраховка, направена при работодателя или лична, проверете какви са условията по нея.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron