начало

Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка

Относно трудова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Относно трудова злополука

Мнениеот milenhr » 23 Апр 2021, 11:55

Здравейте!
През март претърпях злополука на път за работа,което наложи няколко дни болничен у дома.Разбрах че работодателя не е подал необходимата декларация към НОИ в законовия срок от злополуката. Болничният лист обаче е обжалван. Писах обяснение към работодателя,но се опасявам, че е унищожено и не е представено където трябва. Ако е така какво мога да направя,тъй като и обследване от НОИ все още нямам,а болничният лист като такъв би трябвало вече да е в НОИ
milenhr
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Юни 2005, 08:51

Re: Относно трудова злополука

Мнениеот ina53 » 23 Апр 2021, 16:01

Здравейте, за да се води трудова злополука по спомен, събитието трябва да е станало до един час на път към работа или след работа. Също, за размера на обезщетението, има значение дали травмата Ви е лека, средна или тежка телесна повреда. Изплащането на такова обезщетение не става автоматично, а си е цяла процедура. Подават се документи пред работодателя: в моята работа -докладна записка, протокол за произшествие, в който се подписват двама свидетели, сведения на свидетели, медицински документи и др. Болничният лист също не се изплаща от НОИ автоматично / въпреки, че се получава онлайн/, тъй като трябва да се представи първо на работодателя, който изготвя справка за това колко дни сте били на работа и със съответния формуляр подава информацията към НОИ. Едва от деня на постъпването на документите от работодателя тече 15- дневен срок за изплащане на болничните от НОИ. След като БЛ Ви се обжалва, то би следвало съответната лекарска комисия да Ви извика за даване на обяснения и да извърши проверка за сигнала. Тя трябва и да се произнесе дали БЛ е ок. и да уведоми писмено работодателя за това какво е установила. Вероятно работодателят Ви изчаква решението на лекарската комисия / не си спомням точното и наименование, може би -РЕЛК/, за да задвижи нещата за трудова злополука. Също така, ако имате застраховка, направена при работодателя или лична, проверете какви са условията по нея.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron