начало

Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка

проверка за задължения на имото

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


проверка за задължения на имото

Мнениеот neznam86 » 18 Апр 2021, 18:41

Как може да се провери дали даден имот има задължения? Може ли и аз примерно да направя проверка сама или само определени хора имат?
И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот?
Каква цена е добре да се запише при нотариуса? Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка, защото е по -ниска и съответно таксата ще е по-ниска, но да няма някаква уловка?
neznam86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2020, 21:21

Re: проверка за задължения на имото

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2021, 00:28

Как може да се провери дали даден имот има задължения? - Справката се прави в Агенция по вписванията по местонахождение на недвижимия имот.

Може ли и аз примерно да направя проверка сама - Можете, разбира се.

И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот? - Нотариусът, който ще изповядва сделката, ще Ви обясни какви са изискванията му.

Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка - Прав е.

но да няма някаква уловка? - Не, няма.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1161
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: проверка за задължения на имото

Мнениеот ykovachev » 20 Апр 2021, 10:13

neznam86 написа:Как може да се провери дали даден имот има задължения? Може ли и аз примерно да направя проверка сама или само определени хора имат?
И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот?
Каква цена е добре да се запише при нотариуса? Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка, защото е по -ниска и съответно таксата ще е по-ниска, но да няма някаква уловка?

Имотът сам по себе си не може да има задължения. Аз, като по-прост, не разбирам: имате предвид да не са си платили данък сгради и такса смет ли, или да не би нещо да е ипотекиран, с учредено право на ползване и т.н. Ако е първото, без друго преди сделката продавачът ще си ги изчисти, ако е второто - важи отговорът на колегата.
Можете да направите справка, ама дали знаете точно как, не съм наясно.
Какво трябва да знаете, зависи от много неща, включително какъв е имотът, как е бил придобит от продавача и т.н. Това във форум не може да се обясни. Аз само на нотариус не бих разчитал, но преценката е Ваша.
Брокерите са едни гении просто, не знам що има въобще юридически факултети в тая държава. А иначе, мнението ми, като по-елементарно разсъждаващ от брокера е: понякога е добре, а понякога - не. Даже по-често не. Та от отговора на този въпрос зависи дали има някаква уловка.
Съжалявам, че отговорите ми се различават донякъде от предходните, ама то си е така: двама юристи, три мнения :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1991
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron