начало

Омбудсманът постави топ-проблемите на гражданите пред депутатите, поиска спешни мерки Омбудсманът постави топ-проблемите на гражданите пред депутатите, поиска спешни мерки

Наследяване по трета линия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследяване по трета линия

Мнениеот avisrara » 23 Фев 2021, 11:38

Здравейте! Има един сложен казус. Ситуацията е следната. Дядо ми С. е жив и сега се е сетил за имотите на леля си М. (сестра на баща му), която е починала през 2000г., а съпругът й М.Б. е починал през 2006г - всичките изброени до тук са от едно село. Двамата нямат деца. Знае се, че М.Б е имал един брак преди последния с Х. от съседно село. Същият твърдял, че няма дете от предишния брак. А жената от предишния брак е твърдяла обратното. Всъщност се е родила една З. след развода, но М.Б. я отхвърлял и твърдял, че не е от него - това са думите на дядо ми, но и има и други, които знаят същата история. Така двамата М.Б и М. са живяли без да имат дете. Въпросната дъщеря З. се е омъжила в трето село на К., но (не помня точната годино, но приблизително) почива преди 2010г. Последните З. и К. също нямат дете. Дядо ми беше ходил до кметството за да му издадат документ за наследниците на М., там в системата на компютъра не излиза, че М. има дъщеря, но в една хартия от една папка излиза, че на ръка са написали, че З. е дъщеря на М., като цялото село знае, че М. няма деца. Тук подозираме, че има някаква измама. Понеже след време дядо ми разбира, че на К. от третото село, след смъртта на З. някакви хора му помагат с документите и той продава имота на М. и М.Б. за около 2000 лева на еидн друг. Дядо ми проверил в кметството, че данъците все още текат за сметка на М. и М.Б. Поискал е да види наследниците и на М.Б. но са отказали. Според дядо ми и върху М.Б. не трябва да има дете. Как по законен ред можем да получим данните, за М.Б. или за З. понеже майката на З. е от съседното село и тук очевидно има някаква грешка, че същата са записали и на М. Тук дядо ми наследява ли нещо? Как предлагате да процедираме. Как можем да разберем дали ако М.Б. има написано, че има дете З. кога е било въведена тази информация, защото подозираме, че става върпос за някаква измама.
avisrara
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Фев 2021, 11:08

Re: Наследяване по трета линия

Мнениеот portokal » 23 Фев 2021, 12:35

Дядо ти наследява като син на брат, ако леля му не е имала деца.
Как да установите чия дъщеря е З., не знам. Сещам се само за един начин - завеждате дело за делба срещу наследниците на М.Б. Ако З. му е дъщеря - срещу нейните наследници или срещу тези, които са купили имота от нея. Понеже не е ясно кой какъв е, можете да не сочите имена, а само да напишете "наследниците на М.Б." и в хода на самото дело първо да поискате данни кои са те. Ако се съмнявате, че "в компютъра" и в регистрите данните са грешни, може да се изиска и копие от акта за раждане на З., от който ще се види кои са отбелязани там като нейни родители и колко време след развода е родена. Може да има и начин без дело да получите инфо от общината, ама ако при тях "в компютъра" З. е дъщеря на леля М., ще ви кажат, че вие не сте наследници на лелята, и няма да ви дадат никакво инфо, предполагам.
По-накратко: адвокат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5439
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron