начало

ЕС ще работи по директива за правото на откъсване от работа ЕС ще работи по директива за правото на откъсване от работа

Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

Мнениеот philipd » 19 Ное 2020, 23:06

Здравейте,

Казус:
Днес се "уредих" със скоба на колата и глоба за това. Искам да я оспоря. Въпросите ми са на (1) срещу кого точно да адресирам жалба / съдебен иск и в кой точно съд (не искам да разчитам на собствената система на ЦГМ и милостта им) и евентуално какво да бъде точното основание.

Детайли:
Паркирах в центъра, в зелена зона. Пуснах редовен СМС за зоната, получих потвърждение. Допуснал съм техническа грешка, като в изписването на номера на колата ми вместо 3588 съм въвел 3558 - съседни цифри. Понеже съм пускал СМС-и за паркиране на колата ми много пъти, точно на същия (моя) телефон получих и СМС, че ми е поставена скоба. Едва след това установих, че това е причината, съответно и си платих глобата на момента. Документи за това - бележката от тях за нарушението + касова бележка за сваляне на скобата.
И да, много хора ми обясниха, че са си вързали гащите да не носят отговорност при грешен СМС. От друга страна, мисля че при възможност да ме уведомят за поставената скоба могат (отделен въпрос е дали искат) да засекат една техническа грешка.

Какво още намерих като информация:
Глобата за слагане на скоба е на основание чл. 167 ал. 2 т. 2 от ЗДвП:
"2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 2015 г.) използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство;"
а сумата за сваляне на скобата е дефинирана от ЦГМ като цена за услугата. Не съм чувал някъде документално да са доказали, че точно толкова са им разходите (или изобщо да са публикували разбивка за тези им разходи), отделно че разходи и цена изобщо не е едно и също.

Моля за съвети и насоки. Ако някой от вас е наистина уверен, че може да ги осъди, също нека се включи.
Благодаря!
philipd
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Ное 2020, 22:28

Re: Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

Мнениеот jhoro » 20 Ное 2020, 06:49

Здравейте!
Това си е „капан” и мисля, че е заложен умишлено. Обратното би означавало пълна липса на мозъчна дейност от страна на авторите на нормата. За начина, на таксуване.
Нали същата простотия я има и за винетните стикери?

По-простия и сигурен вариант е - машина за самотаксуване. Пускаш си нужната сума, вземаш разписката (билет, талон …) и го поставяш в паркирания автомобил. Без значение, с какъв номер е.

Обжалването едва ли ще даде положитекен за Вас резултат. Формално погледнато - Вие сте платили за друг автомобил. Това е България!

В друга държава искаха да ме глобят, за неправилно поставена (наобратно) разписка. След кратка кореспонденция, окончателното решение беше: „Понеже плащането е реално и доказано - санкцията се отменя!”
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2048
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

Мнениеот philipd » 20 Ное 2020, 18:02

Малък ъпдейт от мен, понеже току-що говорих с отдел Жалби на ЦГМ. Записах разговора, после ще го сваля от телефона. Бележката (съобщение) за скобата няма никаква правна стойност, по техните собствени думи. Документът, на база на който следва да се обжалва мярката, е - дръжте се да не паднете - касовата им бележка!
Същевременно, понеже това, което те потвърдиха, бидейки ПАМ, е със срок на обжалване от 14 дни в Административния съд, но в самите ЦГМ отдел жалби обичайно реагира за около месец, тоест ако някой чака на жалбата при тях, той ще е изпуснал срока за съда.

Edit: и друго интересно. Сумата от 30 лв за слагането на скоба ("разходи за прилагане на техническото средство") е точно "разходи", с кавички. Тези "разходи" не са калкулирани, а са били определени като такива с решение на Столичен Общински Съвет.
philipd
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Ное 2020, 22:28


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron