начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Процедура за дарение на част от имота на общината

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот anelya1984675 » 26 Окт 2020, 22:47

Имам следния въпрос, предстои да закупя имот който е 980кв,м, УПИ, но 100кв.м от него трябва да се дарят на общината за пътя и така да стане 880кв, ,, иначе нямало да дадат разрешение за строеж
Архитектът и геодезична фирма,която ще прави проекта за уведнаквяване с казаха че процедурата е стандартна, лесна 2 месеца - 3 отнема, защото не се уреждат сметки със съседи и не се търси обезщетение от общината, а е дарение,и нямало начин да има усложнение

Все пак се притеснявам, тъй като струва не малко пари и да се окаже че поради някаква причина няма да ми дадат зелена светлина за строеж.
Има ли някой който го е правил, би ли споделил?
anelya1984675
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Окт 2020, 22:36

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 07:44

Здравейте!
Честно казано - виждал съм, да се правят и по-големи глупости!
Като чуя „трябва” и знам, че … не трябва. Просто на някой му се иска, ма не му стиска. Да го направи по нормалния начин.

За „дарение” - определението от ЗЗД:
Чл. 225. С договора за дарение дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно нещо на дарения, който го приема.
Дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване, а на ценни книжа - по надлежния начин за прехвърлянето им.
Чл. 226. Обещанието за дарение не произвежда действие.
Дарението, доколкото се отнася до бъдещо имущество, е нищожно.
(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожно е и дарението, когато то или мотивът, единствено поради който то е направено, са противни на закона или на добрите нрави, а така също и когато условията или тежестта са невъзможни.


Направете си изводи.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот anelya1984675 » 27 Окт 2020, 09:10

Честно казано нищо не разбрах от коментара ви, препорчитайки си и вие едва ли ще се разберете.
Че не може да се прави дарение ли е?
Тук говорим за процедура за дарение на в полаза на Община, което е по бързо от очуждаването. Има нов регулационен план, през единия край на имота минава улица и тя трябва да се дари, за да стане общинска собственост
Интересува ме смата проецдеура, не дали е нищожна, мотивирана и тн
anelya1984675
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Окт 2020, 22:36

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 15:35

jhoro, що за безполезен коментар? Жената пита каква е процедурата, за да знае дали да купува или не. Ясно е , че тя не смята да дарява нещо, което не е купила. На мен ми предстои същата процедура само за 9 квадрата при лице 23 м! Аз имам виза и там пише, че трябва да се приложи регулацията. На мен ми каза геодезистът, че трабва да се отделят тези 9 кв.м. с отделен нов идентификатор, но при това големият имот също ще смени своя номер. От надзорната фирма ми казаха, че не е желателно да се сменя идентификатора на големия имот, а геодезиста твърди, че нямало как. Ако се бил сменил номера се издавала някаква скица за идентичност и нямало проблеми. Какви са стъпките? Например: 1. Проект за отделяне, направен в геодезията. 2. Входиране в кадастъра. 3. Заявление за дарение на Московска 33? После как се разбира дали дарението е "минало"? В общината какво им трябва като документ, за да кажат, че регулацията е приложена? Тази тема никъде не е изкоментрана.

Госпожа, накарайте собственика да реши проблемите вместо вас преди да купувате! Много нерви се хабят. Ще се окаже някой скрит чеп и после ще ревете като мен. Аз 2 години се блъскам с кадастри, НАГ, общини, адвокати, защото уж били кратки процедури и за 5-6 месеца всичко щяло да е наред и то в общината питах и пак се прецаках. Това е някакъв ужас, не си го причинявайте, ако можете. Ако има как, купувайте имот с действаща виза и без неуредени сметки по регулация, за да не пиете успокоителни после.
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот jhoro » 07 Ное 2020, 21:19

bkamenov написа:jhoro, що за безполезен коментар? Жената пита каква е процедурата, за да знае дали да купува или не. Ясно е , че тя не смята да дарява нещо, което не е купила.

Оф бе!!! Процедурата (като ред на действие) е проста!
Отива дарителя при нотариус и си носи - документ за самоличност (за да докаже, че е той), и документ за собственост (за да докаже, че има право да се разпорежда с веща) и надарения - с документ за самоличност.
Нотариуса изповядва дарението и готово!
Разните декларации (за липса на задължения към бюджета и прочие) няма да коментирам. Нотариуса ще обясни на място.
Ако нещо в документите за собственост не е наред - оправя се предварително.
bkamenov написа:На мен ми предстои същата процедура само за 9 квадрата при лице 23 м! Аз имам виза и там пише, че трябва да се приложи регулацията. На мен ми каза геодезистът, че трябва да се отделят тези 9 кв.м. с отделен нов идентификатор, но при това големият имот също ще смени своя номер. От надзорната фирма ми казаха, че не е желателно да се сменя идентификатора на големия имот, а геодезистът твърди, че нямало как. Ако се бил сменил номера се издавала някаква скица за идентичност и нямало проблеми.

Пълни глупости!
Има два имота - твоя и друг (големия). Ако „тези 9 кв.м.“ са с отделен идентификатор - това означава ново УПИ! Обаче - има минимални размери за лице и повърхност!
§ 5. 12. "Индивидуализиране на новообразуван урегулиран поземлен имот" по чл. 16, ал. 6 е описване на границите и определяне на идентификатор на имота.

Просто - въпросните 9 кв.м. се придават към големия имот - нормална процедура, при „изправяне на граници“ и други подобни промени на ПУП!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 23:41

Не си разбрал. Имам голям имот от него 9 квадрата трябва да се отчуждят в полза на СО. Да хвана Йорданка Фандъкова като надарен за ръка да я водя при нотариус ли?

Казусът е същия като тук: https://gplawbg.com/ulichna-regulacia-prilojenie/ Фигура 1 и 2. Фиг.2 в червено са моите 9 метра, както и на госпожата 100-те метра, за които пита.
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот ivanov_p » 08 Ное 2020, 10:04

Слушайте архитекта. Трябва да отделите тези 100 м2 в отделен парцел, защото върху тях по ОУП е предвидена улица. Тези 100 м2 си остават ваши, като парцелът ще бъде отреден за "първостепенна/второстепенна...улица". Когато обаче решите да сторите на вашия парцел, от общината ще поискат да дарите парцела за улица.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 08 Ное 2020, 19:24

ivanov_p, благодаря Ви!
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron