начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 06 Авг 2020, 22:33

Здравейте казуса наистина е много сложен. Аз съм по европейски проект от Бюрото по труда- хора с увреждания. Трудовия ми договор е за две години. Подписах го януари 2019 г. Първата година бяхме в нормални отношения. Но от началото на 2020 г започнаха постепенно да си променят отношението към мен към по-лошо. Чашата преля, когато към края на май месец една от управителките ми показа молба за неплатен отпуск напечатана на компютър и готова подписана. Когато видях, че не е мой подписа на управителката й казах:"Че подписа на тази молба не е моя и че мога за тази молба да я осъдя". Тогава тя ми я взе от ръцете и ме накара да напиша собственоръчно и да подпиша платен годишен отпуск за 4 дена, защото тя с мен не можела да работи искала да си почини от мен. И ми каза, че след това ще има неплатен годишен отпуск за месец.Крещеше викаше, подписах платения отпуск, но под адреналина бях сбъркала вместо юни, юли месец. Попитах я до кога ще бъда в неплатен отпуск тя каза, че счетоводителката щяла да ми се обади.На другия ден говорих с главната управителка и тя ме убеждаваше, че това е мой подпис. Аз й казах, че това не е моя подпис и съм готова да отида на работа. Тя каза, че ако отида на работа заместник управителката щяла да извика охраната и да ме изведе навън. Аз й казах че съм готова да изискам експертиза и няма за какво да се притеснявам. След това отидох до Инспекцията по труда и пуснах жалба, оттам отидох в Комисия по дискриминация - служителя ми каза, че това не е в техните компетенции, че това е углавно престъпление и трябва да отида в прокуратурата. Подадох жалба, след това полицай ме разпитва от прокуратурата. Получих писмо от Инспекцията по труда, че стила на писане на молбите ми за отпуск за миналата година и тази за неплатен годишен отпуск има разминаване в стила на писане и в подписите и те също препращат жалбата към прокуратурата.
Когато управителката разбра, че аз съм пуснала жалба до прокуратурата пред всички колеги ми каза, че "щяла да ме подведе под съдебна отговорност затова, че съм дала доказателства на прокуратурата и че това било фирмена информация".
Въпросите ми са следните:
1. Експертизата ако е съставена от съвестни експерти и докаже, че не е мой подписа с моя трудов стаж за този неплатен отпуск какво ще стане? Може ли да се установи кой е сложил подписа на тази молба за неплатен отпуск?
2. Може ли работодателите да подкупят експерти, прокуратура и да го заметат случая? В случай, че това стане какво да правя?
3. Трябва ли да сезирам Комисия за защита на личните данни- и какво може тя да направи и Европейската прокуратура.
4. Управителката може ли да ме подведе под съдебна отговорност затова че давам доказателства на прокуратурата.
Благодаря за отговорите и съветите.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот svegrigorov » 10 Авг 2020, 11:52

1. Експертизата ще установи, че подписан не е твой, ще бъде образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Може, но трябва да извикат на разпит лица, за които се предполага, че са положили подписа и да им се иска сравнителен материал.

2. Не може.

3. Не.

4. Не може.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 230
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 11 Авг 2020, 00:43

Благодаря за отговора. Желая Ви успешна седмица.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот jhoro » 11 Авг 2020, 01:36

svegrigorov написа:1. Експертизата ще установи, че подписан не е твой, ще бъде образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Може, но трябва да извикат на разпит лица, за които се предполага, че са положили подписа и да им се иска сравнителен материал.

Четейки отговора - не мога да се съглася напълно.
Самият аз НЕ СЪМ графолог, но познавам такива и съм присъствал при представянето на ракива експертизи.
Има много голяма разлика между това, да се докаже, че даден пидпис Е на конкретно лице, и обратното - че подписа НЕ Е негов!
При последната експертиза - лицето, подписвало документите - беше декларирало, че използва два, мбого различни подписа.
Отделно - позата при подписване, оказва голямо влияние. Едно е, когато човек се подписва седнал, върху твърда повърхност (примерно бюро), по-друго - когато е прав, на същата повърхност, трето - върху нестабилна основа (тип клипборд) или направо „на коляно”'.
Издирването на „неизвестен извършител” - това е само в криминалните романи. Без мотив, без други аргументи - само защото подписа на някой прилича на „неистинския” … Едва ли подписалия е положил собствения си подпис - по-скоро би „сътворил” нещо, изглеждащо дистоверно.

Към питащата - Вие разполагате ли с легитимен спесимент (образец) на подписа си? Който подпис използвате за официални документи.

И едно допълнение - Крадат ни подписа с таблет
Последна промяна jhoro на 11 Авг 2020, 22:03, променена общо 1 път
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 11 Авг 2020, 21:57

Здравейте, благодаря, че се включихте по моя казус. Не не разполагам с образец, по принцип се подписвам по един и същи начин, с тази разлика, че когато много бързам подписа е по-кратък, но това рядко се случва.
Аз отлично си познавам подписа и почерка и е видно, че не така се подписвам. Почерка е друг. Стила на писане на молбите, които аз пиша и тази молба са различни. Шрифта, на който аз пиша молбите е различен с тази молба за неплатен отпуск.
Добре, разбрах, че ще се докаже, че подписа не е мой. Сега обаче възниква следния въпрос - подписа като не е мой на тази молба би трябвало да стане невалиден. Тогава ще се зачете ли като трудов стаж? Трябва ли да искам издръжка за морални вреди?Аз ли трябва да заведа дело или прокуратурата? Прокуратурата може ли да нареди на фирмата да ми плати обезщетение?Благодаря за отговорите.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот jhoro » 11 Авг 2020, 22:30

maria_simova написа:Здравейте, благодаря, че се включихте по моя казус.

За нищо. Както казах - не съм специалист в тази област, само имам наблюдения, как работят графолозите и на кое се набляга. Другото са мои разсъждения - на база опит, по същество и по принцип.
В случая основно е, какво трябва да се докаже? Че подписа не е Ваш (Вашата версия) или че е Ваш (версията на отсрещната страна). Задължение на този, който твърди нещо е, да го докаже!
Щом използвате един подпис (няма как всеки път да,е идентичен, освен ако не използвате печат) - може са се каже, че имате образец! Например - на личната карта!
Относно дължината - графолозите гледат начина на изписване, характерни детайли, не обема.
Ако подписа е много различен (с просто око), почерка на документа не е ваш и съдържанието се различава съществено (стилистично) от други подобни, Ваши - значи става дума за имитация.
Тоест - имаме „попълване на документ, с невярно съдържание”. Това е за прокуратурата.
Ако се докаже, че „молбата” (вече трябва да е заявление) е фалшива - попадаме в хипотезата на чл. 327, ал. 1, т. 11 „работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие”. Следва „Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие”. Трябва да се обърнете към Инспекцията по труда. Работодателя дължи трудово възнаграждение и осигуровки и данъци до момента на заповедтта за прекратяване на ТД.

Прокуратурата не може да нарежда, но може да пивдигне обвинение и съдът да присъди. Като начало - отидете в ИТ и говорете с адвокат, занимаващ се с трудово право.
Успех!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 12 Авг 2020, 00:46

Благодаря за разяснението. Аз още на другия ден отидох в Инспекцията по труда. След 3 седмици получих писмо от тях, че те при проверка са установили че има разминаване между тази молба за неплатен отпуск и моите молби за платен отпуск миналата година. И че случая го дават на прокуратурата. Но докато четох преди малко Вашия отговор ми възникна следния въпрос: В случай, че експертизата,докаже че не е мой подписа, но не могат да открият кой се е подписал вместо мен, може ли прокуратурата да повдигне обвинение на работодателя че е съставил документ с невярно съдържание? Благодаря за отговора.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот jhoro » 12 Авг 2020, 01:29

maria_simova написа:В случай, че експертизата,докаже че не е мой подписа, но не могат да открият кой се е подписал вместо мен, може ли прокуратурата да повдигне обвинение на работодателя че е съставил документ с невярно съдържание?

На този въпрос най-добре ще отговорят от Прокуратурата. Знам случаи, когато е отказано образуване на ДП … по най-различни причини.
Моето мнение е, че трябва.
Щом подписа не е Ваш - не е важно, точно чий е. Страни сте Вие и Вашия работодател (респ. - служителите от администрацията). Трудовия Ви договор е сключен с работодателя, като ЮЛ. Физическите лица - от Управителя до прекия ръководител - са само служители.
Затова отговорността е на фирмата, а кой е сгрешил персонално - е въпрос, който не Ви засяга.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 16 Авг 2020, 21:55

Здравейте имам добри новини по моя казус. Образува се досъдебно производство, разпитаха ме и направихме и експертиза. Накараха ме права да се подписвам - бавно, нормално и бързо, седнала бавно нормално и бързо. Сега трябва да чакам резултата от експертизата. Имам два въпроса:
1.Видях и ми се показа копие от молбата за неплатен отпуск - може ли чрез копие да се сравнява подписите, които положих върху експертизата. Не е ли по-добре да се вземе оригинала?
2. Знаете ли след колко време излиза резултата от експертизата.
Желая Ви успешна седмица?
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот jhoro » 16 Авг 2020, 22:17

maria_simova написа:Здравейте имам добри новини по моя казус. Образува се досъдебно производство, разпитаха ме и направихме и експертиза. Накараха ме права да се подписвам - бавно, нормално и бързо, седнала бавно нормално и бързо. Сега трябва да чакам резултата от експертизата. Имам два въпроса:
1.Видях и ми се показа копие от молбата за неплатен отпуск - може ли чрез копие да се сравнява подписите, които положих върху експертизата. Не е ли по-добре да се вземе оригинала?
2. Знаете ли след колко време излиза резултата от експертизата.
Желая Ви успешна седмица?

Здравейте! Поздравления ... до тук. Значи - има действия по въпроса.
1. Да, може! И не само може - така се правят графологичните експертизи. Защото - дали оригинал или копие (даже снимка) - важното е начина на изписване, характерни заобляния и пр.
2. Всичко е относително. Органа, поискал експертизата - е указал и срок. Но пък ... експерта може да поиска удължаване на този срок.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот propensity » 16 Авг 2020, 23:53

jhoro написа:Да, може! И не само може - така се правят графологичните експертизи.


Рече и отсече и отново ГРЕШНО и малоумно. :lol:
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 20 Авг 2020, 23:33

Здравейте имам въпроси - по график аз в Сряда почивам, в 9 и 30 ч заместник-управителката ми звъни, че трябва да отида на обучение в 11 ч. Аз отговорих може ли за друг ден да го оставим, тъй като имам семеен ангажимент. Преди 2 седмици подписах заповед за обучение, което го проведохме в същия ден. Аз не се отказвам от обучението, просто имах семеен ангажимент. Зам-управителката ми каза, че нямала друг ден за нея, когато й е удобен. Главната управителка е в София пиша й по вайбъра, че имам семеен ангажимент може ли за друг ден да направим обучението. Тя ми отговори, че ако не отида на обучението щяла да ми пише самоотлъчка и административно наказание. Предложи ми да си взема болничен.
1.Имат ли право работодателите да провеждат обучения, когато служителите почиват по график?
2.Имат ли право да обявяват обучение 2 ч преди обучението?
3. Имат ли право да пишат самоотлъчка и административно наказание, когато служителя не отида в деня в който се провежда обучението и е предложил за друг ден да се проведе?
Благодаря за отговорите.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот jhoro » 21 Авг 2020, 00:16

maria_simova написа:Здравейте имам въпроси -

Здравейте!
1. Не!
Работниците/служителите имат ангажименти към работодателя само през работното време - фиксирано или по график.
2. Не!
Всички промени трябва да се съобщят на заинтересованите писмено и то в разумен срок. Примерно:
Чл. 9. Установяване на непълно работно време по чл. 138а, ал. 1 КТ се извършва с писмена заповед на работодателя за всеки отделен случай не по-късно от 10 работни дни преди датата на преминаването към непълно работно време.
НРВПО

3. Не!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 19 Фев 2022, 02:04

Здравейте отново, минаха 2 г от този казус. Резултата е, че прокуратурата прави експертиза, че подписа е мой, пишат се свидели, които изобщо не познавам и нямат нищо общо със случая.Прикриват едната управителка. Унищожава се диск с видеозапис от камерите в службата, има записано как ми взимат фалшивата молба от ръцете ми (бил спукан). Последната прокурорка ми се обажда по телефона и ме пита по коя жалба да работи, казва ми, че не е необходимо да познавам свидетелите, с които работи прокурора, че няма да прави разследване на спукан диск.
Въпроса ми е следния:Мога ли в съда в Страсбург да съдя държавата затова, че прокуратурата прикрива свидетели, унищожава доказателства и ако отговора е да по кой член. Благодаря за отговора.
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот guest1 » 19 Фев 2022, 11:05

maria_simova написа:Здравейте отново, минаха 2 г от този казус. Резултата е, че прокуратурата прави експертиза, че подписа е мой, пишат се свидели, които изобщо не познавам и нямат нищо общо със случая. Прикриват едната управителка. Унищожава се диск с видеозапис от камерите в службата, има записано как ми взимат фалшивата молба от ръцете ми (бил спукан). Последната прокурорка ми се обажда по телефона и ме пита по коя жалба да работи, казва ми, че не е необходимо да познавам свидетелите, с които работи прокурора, че няма да прави разследване на спукан диск.
Въпроса ми е следния: Мога ли в съда в Страсбург да съдя държавата затова, че прокуратурата прикрива свидетели, унищожава доказателства и ако отговора е да по кой член. Благодаря за отговора.

Здравейте!
От този пост - не става ясно, на какъв етап са нещата? Прокуратурата (и следствието) си правят досъдебното производство - за което са установили, че има причина за образуването - но няма ли окончателно становище? За прекратяване или за повдигане на обвинение, съответно - за образуване на съдебно производство?
Говорете с адвокат (би трябвало отдавна да сте го направили) - за граждански иск, паралелно с прокуратурата.
Колкото до Европейският съд по правата на човека в Страсбург - може да подадете жалба, но това не означава, че жалбата ще бъде обявена за допустима. Ето инструкции за „Образуване на производството“ - документа е на английски.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1795
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 19 Фев 2022, 16:33

Здравейте!
От този пост - не става ясно, на какъв етап са нещата? Прокуратурата (и следствието) си правят досъдебното производство - за което са установили, че има причина за образуването - но няма ли окончателно становище? За прекратяване или за повдигане на обвинение, съответно - за образуване на съдебно производство?
Говорете с адвокат (би трябвало отдавна да сте го направили) - за граждански иск, паралелно с прокуратурата.
Колкото до Европейският съд по правата на човека в Страсбург - може да подадете жалба, но това не означава, че жалбата ще бъде обявена за допустима. Ето инструкции за „Образуване на производството“ - документа е на английски.[/quote]

Здравейте, вижте писала съм до Омбудсмана , тя ми отговаря, че по законов ред всичко, както съм го направила, тя не може нищо да направи, писала съм до Главния прокурор г-н Гешев, те го връщат на районна прокуратура, отказват да образуват досъдебно производство, писах до Министъра на правосъдието, изпратиха го на Окръжна прокуратура, горе Ви писах какво ми каза прокурорката, и получих отговор, че отказва да образува досъдебно производство и че не подлежи това решение на обжалване!
Затова въпроса ми е може ли да съдя държавата в съда в Страсбург?
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот atom22 » 19 Фев 2022, 18:32

Сигурно може да го отнесете и там, но време е смятам да се замислите за размера на проблема. Личния проблем, не този че прокуратурата е корумпирана. Става въпрос за фалшифицирана молба за отпуск, не говорим за убийство, трайна телесна повреда, щети за милиони и т.н., не очаквате някакво значимо обезщетение нали? Приемете времето което сте отнела, плюс подкупите, които вероятно са били дадени от управителя на фирмата или който потулва нещата от ответната страна като косвено възмездие за тяхното деяние. Помислете дали не е най-добре да приключите със случая и да инвестирате времето в нещо градивно. Предполагам вече работите на ново място?
atom22
Потребител
 
Мнения: 132
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Някой от службата ми е фалшифицирал подписа

Мнениеот maria_simova » 19 Фев 2022, 20:28

atom22 написа:Сигурно може да го отнесете и там, но време е смятам да се замислите за размера на проблема. Личния проблем, не този че прокуратурата е корумпирана. Става въпрос за фалшифицирана молба за отпуск, не говорим за убийство, трайна телесна повреда, щети за милиони и т.н., не очаквате някакво значимо обезщетение нали? Приемете времето което сте отнела, плюс подкупите, които вероятно са били дадени от управителя на фирмата или който потулва нещата от ответната страна като косвено възмездие за тяхното деяние. Помислете дали не е най-добре да приключите със случая и да инвестирате времето в нещо градивно. Предполагам вече работите на ново място?


Здравейте, работя на друго място, но въпроса е принципен това е програма за хора с увреждания, каква е гаранцията, че тези работодатели няма да навредят на друг с ТЕЛК, като мен и да се гаврят с него.
Прокуратурата се гаври с мен, може и с други хора с ТЕЛК да се гаврят, така Европейския съд ще разбере как държавата България се отнася с хората с увреждания.

Знам, че няма да получа кой знае какво обезщетение, но поне се надявам с тази присъда ако спечеля да бъдат уволнени прокурорите.
Само не разбирам по кой член мога да осъдя държавата?
maria_simova
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Авг 2020, 09:28


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron