начало

Над 130 адвокати призоваха президента да наложи вето на новата висока неустойка по бърз кредит Над 130 адвокати призоваха президента да наложи вето на новата висока неустойка по бърз кредит

Граждански договор по Булстат или като ??

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Граждански договор по Булстат или като ??

Мнениеот myst11 » 14 Юни 2020, 21:31

Здравейте,

Крайно незапознат съм с някои доста важни неща относно исгуровките ми, но все отнякъде трябва да започна да се просветлявам и се надявам да получа отговор от тук.

Аз съм нает в две различни организации на два трудови договора и имам възможност да започна работа, която ще ми носи доходи на база на брой озвучени аудио клипове за две отделни организации (също различни от първите две, които споменах). Доходът е нисък и знам, че ми предстои граждански договор. Нямам Булстат. В едната организация ме попитаха дали ще съм по Булстат. До колкото разбрах имам и друга опция но даже не разбрах каква е... може би да се самоосигурявам като физическо лице? Ако съм представил правилно информацията до тук, коя опция е по-подходяща за мен, като се има предвид, че става дума за доход, който ще е нисък, непостоянен и променлив. И какви стъпки трябва да предприема след това, за да си плащам осигуровките?

Ще бъда благодарен, ако получа отговор и повече информация по въпросите.
myst11
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Юни 2020, 21:06

Re: Граждански договор по Булстат или като ??

Мнениеот jhoro » 15 Юни 2020, 01:29

Здравейте!
Понеже, както казвате, въпросните доходи ще са непостоянни, а в същото време имате постоянни (по трудов договор) - най-добрия вариант е регистрация като СОЛ (самоосигуряващо се лице ) - свободна професия.
Има два варианта - обръщате се към счетоводител и той прави всичко, или си организирате нещата сам. Ако избере първия - може да не четете повече.
1. В Агенция по вписванията се регистрирате като физическо лице, упражняващо свободна професия. Ще получите код по БУЛСТАТ, който е вашето ЕГН.
2. Посетете офис на НАП и поискайте да Ви издадат ПИК. Действието не е задължително, но е за Ваше улеснение.
3. Когато сключите „граждански договор“ (понятието е разговорно - всъщност при Вас става дума за „договор за изработка“) - през страницата на НАП Е-услуги с ПИК подавате две „Декларации за регистрация на самоосигуряващо се лице“.
С едната уведомявате НАП, че упражнявате дейността, а с другата - че прекратявате дейността. Срока е 7 дни след съответното събитие.
При попълването - избирате вида на осигуряване. Има два варианта - „за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт“ (по-малък процент) или „за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица“.
Времето между започване и прекратяване на дейността е по ваша преценка, но не по.малко от един ден. Обикновено - това е платежната дата, в случай че става дума за еднократно плащане. Декларацията се подава след тази дата.
4. До 25-о число на месеца, следващ месеца на изплащането подавате „Декларация обр. 1“ и след обработването ѝ от НАП - внасяте по сметката на НАП следните осигуровки. ДОО - 14,80%, ЗО - 8% и ДЗПО - 5%. Осигурителния доход (базата) получавате, като разделите минималната работна заплата за страната, на броя работни дни през съответния месец, и умножите по броя дни през които сте „упражнявали дейността“.
5. След края на годината - подавате годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. От получените през годината суми изваждате 25% нормативно-признати разходи. Върху остатъка, първо начислявате осигуровки (същите проценти), приспадате ги и върху остатъка - начислявате 10% ДОД.
Добре е, дейността да се „пуска и спира“, защото в противен случай, ще дължите здравни осигуровки за цялата година.


Ако имате въпроси - питайте, без притеснения!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1840
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Граждански договор по Булстат или като ??

Мнениеот chima » 15 Юни 2020, 14:23

Върху всеки от двата Ви трудови договори , работодателят Ви прави осигуровки (за негова и Ваша сметка) , като те са с натрупване.
Например - по първия ТД , ако осигурителния Ви доход е 600 лв (заплата +добавки и т.н), осигуровките са върху 600 лв, ако по втория осигурителния Ви доход е 700, то осигуровките Ви са върху 700 лв, или общо за месеца осигуровките Ви са върху 1300 лв. осигурителен доход.
Оттук, върху всеки граждански договор също ще се начисляват осигуровки до достигане на максималния осигурителен доход от 3000 лева. На възложителя по граждански договор трябва да декларирате другите осигурителни доходи, за да изчисли правилно върху каква сума да Ви осигурява. Например, ако оттам имате да получавате 4000 лева, той няма да Ви осигури върху 4000, а както съм Ви дала примера, само върху 1700 лева (защото върху 1300 вече сте осигурен)
Ако сте самоосигуряващ се, с декларацията също ще имате изравняване на осигуряването върху реално получените доходи през годината, така че защо?
chima
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron