начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот ivodam » 30 Апр 2020, 14:26

Здравейте,

Може ли малко помощ относно това как се тълкува и прилага на практика чл. 6. от приетия закон за мерките и действията по време на извънредното положение, а именно:

Чл. 6. До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Означава ли този текст на практика, че човек може да спре да плаща дължими вноски по кредити, лизинги и т.н. по време на извънредното положение, без това да му навлече наказателни лихви, предсрочна изискуемост, изпълнителни дела и т.н.

Благодаря предварително.
ivodam
Потребител
 
Мнения: 193
Регистриран на: 01 Май 2011, 22:56

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот jhoro » 30 Апр 2020, 14:44

Да, точно това означава, но е добре това да се съобщи на кредитора. Да не си мисли, че просто сте се „покрили“!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот ivodam » 30 Апр 2020, 15:42

jhoro написа:Да, точно това означава, но е добре това да се съобщи на кредитора. Да не си мисли, че просто сте се „покрили“!


Благодаря за отговора, това с уведомлението е нормално, но има един друг момент, който не ми е ясен: ОК, спира се плащането на дължимите вноски за периода на извънредното положение, няма наказателни лихви и тормоз, обаче свършва някой ден това положение и тогава продължава ли нормалното ежемесечно плащане на задълженията със същия ритъм, или изведнъж стават дължими в първия месец след отмяна на извънредното положение всички вноски, които са били пропуснати по време на извънредното положение? Тоест, настъпва ли автоматично съответно удължаване на срока на кредита или договора за лизинг, или не? Защото ако не настъпва, то тогава никакво подпомагане не е това...
Последна промяна ivodam на 01 Май 2020, 00:39, променена общо 1 път
ivodam
Потребител
 
Мнения: 193
Регистриран на: 01 Май 2011, 22:56

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот jhoro » 30 Апр 2020, 16:35

ivodam написа:...обаче свършва някой ден това положение и тогава продължава ли нормалното ежемесечно плащане на задълженията със същия ритъм, или изведнъж стават дължими в първия месец след отмяна на извънредното положение всички вноски, които са били пропуснати по време на извънредното положение? Тоест, настъпва ли автоматично съответно удължаване на срока на кредита или договора за лизинг, или не? Защото ако не настъпва, то тогава никакво подпомагане не е това...

Това вече е въпрос, на който никой не отговаря. Защото не може, не иска, не е мислил... все тая.
Най-вероятно ще кажат - оправяйте се с кредитора. Да се надяваме, че „нормалните“ банки ще действат нормално.

Преди време имаше ситуация: Просрочени вноски без извънредно положение И банката каза на длъжника - „Този погасителен план не Ви устройва. Заповядайте да го преструктурираме.“ Без никакви екшъни.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Апр 2020, 18:29

Аз се затруднявам в тълкуването на обърканото съвременно законодателство, което като че ли е написано в "Зоо-паркът", отдел маймуни, с крака на някакво шимпанзе.

По принцип - при мораториум и такива бедствени положения - в правото - кредитите се дължат - не дълговечно, но - балансираното ми мнение - ще се натрупат плащания.
Не мога да дам домакински съвет - да плащате или не - това е личен избор - моят е - не плащайте.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот tochotocho » 03 Май 2020, 19:19

Елементарно- извънредно положение , нека условно да е 3 месеца. "Освободен " си да не плащаш съответните погасителни вноски, но те не ти се опрощават. Може би е нормално дългът да се натрупва! Напр.мес.пог.вноска е 100 лв. Не погасяваш за март, април, май. и сега за юни дължиш редовната вноска от 100 лв. плюс натрупаните 300 лв.Не е указано, че срокът се удължава ,напр. с 3 месеца! Коректните банки казват " елате да преструкторираме "! Как ще ви изработят ще разберете!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Въпрос по чл. 6. от Закона за извънредното положение

Мнениеот jhoro » 04 Май 2020, 10:46

Здравейте отново.
Предния път бях по-пестелив, сега ще коментирам по-нашироко. Примери за действия на кредитори в „нормална“ ситуация - без извънредно положение и други „екстра“ обстоятелства.

В началото ще обясня - за тези, които не знаят.
Основно положение при кредитирането е, че кредита се отпуска еднократно, усвоява се „накуп“ или на части - по преценка на кредитополучателя и се връща на части (вноски) или по изключение - наведнъж (предсрочно погасяване). Всяка вноска (без значение анюитетна или намаляваща) се състои от две части - част „главница“ и част „лихва“. Частите „главница“ директно намаляват сумата на задължението и са дължими за целия кредит (период). Частите „лихва“ представляват „печалбата“ на кредитора. Те са дължими само за текущи и вноски с минал падеж. Лихви за бъдещи периоди не се дължат. Тоест - ако се договорите за предсрочно погасявяне - ще върнете само оставащата главница.

А сега - примерите.
Кредитор 1. При просрочени една (или повече вноски) кредитора казва - цялата вноска (главница + лихва) ще се прибави към главницата по кредита и ще „отиде най-отзад във времето“. Броя на вноските не се променя - просто в момента ще има „дупка“.
Кредитор 2. При малко забавяне (няколко дни), за да му „излезе баланса“ по основния кредит - служебно отпуска втори, целеви кредит, с нулева лихва - за просрочената вноска. В последствие - при наличност - се погасява втория кредит. При по-голямо забавяне (две и повече вноски) - действа като кредитор 1.
Допълнителна възможност - преструктуриране на кредита. Промяна на срока и размера на вноските.

Накратко - кредиторите не са някакви „деребеи“, които искат да Ви „отрежат главите, до кръста“!
Нормалните кредитори винаги пазят интересите и на двете страни!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 30 госта


cron