начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

СОЛ с личен труд има ли право на помощ по 60/40?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


СОЛ с личен труд има ли право на помощ по 60/40?

Мнениеот inikolaeva » 31 Мар 2020, 14:47

Здравейте,
не съм юрист, счетоводител съм.
Някой би ли ми отговорил дали управител на ООД, който се самоосигурява и упражнява личен труд /не ДУК/има право на помощ по схемата 60/40,приета с ПМС 55 на МС от вчара?
inikolaeva
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 16 Май 2010, 11:02

Re: СОЛ с личен труд има ли право на помощ по 60/40?

Мнениеот teogeo » 31 Мар 2020, 18:41

inikolaeva написа:Здравейте,
не съм юрист, счетоводител съм.
Някой би ли ми отговорил дали управител на ООД, който се самоосигурява и упражнява личен труд /не ДУК/има право на помощ по схемата 60/40,приета с ПМС 55 на МС от вчара?


не.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: СОЛ с личен труд има ли право на помощ по 60/40?

Мнениеот jhoro » 01 Апр 2020, 06:14

Здравейте. Отговорили са ви, но ще опитам да обясня малко по- детайлно.

Странно зададен въпрос - особенно от счетоводител!
Самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са:
- лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност;
- лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
- лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; земеделските стопани и тютюнопроизводители, регистрирани по съответния ред (чл. 4, ал. 3, т. 1, т. 2, т. 4 от КСО).
В случая вие сте СОЛ в качеството си на собственик/съфружник във въпросното ООД, а не в качеството на управител!
Няма как „да си прекратите трудовото правоотношение”, просто защото няма такова. А целта на въпросната мярка е именно запазване на заетостта. Да не се уволняват хора, поради спирането на работата.

Отделно - има изискване, да се докаже, че има спад и този спад е заради ситуацията. Например - хителиерите от зимните курорти няма да получат нищо. Защото сезона свърши!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: СОЛ с личен труд има ли право на помощ по 60/40?

Мнениеот inikolaeva » 01 Апр 2020, 11:54

Благодаря за отговорите!
Няма достатъчно голяма яснота в ПМС, затова попитах, не е изрично посочено, че правоотношенията трябва да са по КТ.
"Получаването на доходи от личен труд е характерно за съдружници или акционери на дружества и член-кооператори на кооперации.
Съгласно параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ “правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери” са трудови правоотношения. Това означава, че за целите на данъчното облагане по реда на ЗДДФЛ доходът от полаган личен труд от съдружник или акционер в дружеството, както и от член-кооператор в кооперация се третира като доход от трудово правоотношение, независимо от вида на сключения договор.
Според чл. 42, ал. 2 от ЗДДФЛ, когато се изплащат възнаграждения за положен личен труд, месечната данъчна основа на самоосигуряващите се лица за доходи от трудови правоотношения по параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ се определя, като облагаемият доход, начислен от платеца за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване"
Спад в продажбите има повече от 50%,това лесно се доказва.
А според Вас, защото виждам, че сте доста компетентни, бихте ли ми отговорили как е редно да се води присъствената форма на работници, които нямат достъп до работните си места, поради затворени обекти със заповедта за извънредно положение, така че работодателят да получи право на помощ по ПМС 55?
inikolaeva
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 16 Май 2010, 11:02


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron