начало

Питат административните съдилища съгласни ли са да проверяват редовността на касационните жалби Питат административните съдилища съгласни ли са да проверяват редовността на касационните жалби

Газов пистолет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Газов пистолет

Мнениеот ivanivanov23 » 23 Мар 2020, 23:20

Роднина иска да ми подари газовия си пистолет, купен през 1993. Има фактура за покупката от тогава както и разрешение за носене от МВР. Какво трябва да направим, за да бъде подаръка законосъобразен?
ivanivanov23
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Апр 2019, 23:13

Re: Газов пистолет

Мнениеот ivanov_p » 24 Мар 2020, 10:33

Това не е подарък, а беля. Газовото оръжие не е оръжие, то не може да ви защити освен ако не го ползвате като предмет за удряне, но ще ви убие, ако тези срещу вас са въоръжени, защото самото наличие на оръжие у вас ги поставя в неизбежна самоотбрана.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3470
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Газов пистолет

Мнениеот tochotocho » 25 Мар 2020, 11:57

Питаш в реномиран магазин- как стой въпроса с регистрация на газ.пищов? Ако следваш препоръките на Иванов, по-добре да ти подарят истински. И първо с....., после питаш!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Газов пистолет

Мнениеот tochotocho » 25 Мар 2020, 12:10

Питаш в реномиран магазин- как стой въпроса с регистрация на газ.пищов? Ако следваш препоръките на Иванов, по-добре да ти подарят истински. И първо с....., после питаш! При сомоЗАЩИТА или само ОТБРАНА. По соца имаше САМБО = самоотбрана, без оръжие! Малко майтап- има клипче, японец размахва ръце, крака ,бойно изкуство, срещу него каубой. Каубоят мълниеносно вади пищака и , японеца е аут!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Газов пистолет

Мнениеот nikodim77 » 25 Мар 2020, 22:19

Здравейте,
Отговорът на въпросът Ви е даден в Закона за оръжията:
След като получите оръжието (газовия „тапешник”) разполагате с 14-дневен срок за извършване на регистрация на същото пред РУ-МВР по местоживеене (адрес по ЛК)
За удостоверяване на получаване на оръжието е достатъчен договор за покупко продажба или такъв за дарение. Съставяте си договора, подписвате го двамата и това е. Би било добре към договора да приложите копие на документ за регистрация и/или придобиване на оръжието.
Една важна подробност!: Този, който ви предава оръжието има 7-дневен срок да уведоми РУ-МВР където го е регистрирал за това, че се е отървал от него...
Сроковете!: Вашият като приобретател е 14-дневен, а неговият като прехвърлител е 7-дневен!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 778
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Газов пистолет

Мнениеот tochotocho » 26 Мар 2020, 18:12

тОВА СА ЗАконовите изисквания. Случая е извън закона. Иван Петров има газов пистолет, за него няма документи, изгубени в превода, купил го е някога 1989- 1990 и го дава на Петър Иванов безвъзмездно, Може договор за дарение! Сега Петър Иванов отива в КОС да обяви пищака и показва договора за дарение т.е. придобиване! СЕГА да му мисли ДАРИТЕЛЯ- ще го привикат за обяснение, може санкции!
Ето тук е разковничето!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Газов пистолет

Мнениеот nikodim77 » 26 Мар 2020, 23:01

Уважаеми Г-н tochotocho,
Това е втора тема, в която и двамата с Вас участваме, и се потвърждават опасенията ми, че не четете текстовете вниквайки в тях! :roll:
Къде в случая, представен от питащия се говори за липсващи документи?!? Еле па, те да са изгубени в превода...?!? Като ясно и точно е описал следното: „Има фактура за покупката от тогава както и разрешение за носене от МВР”
Бях готов да опровергая тезата, че има разрешение, предвид това, че документът е удостоверителен от МВР за това, че притежателят на „тапешник/ци/” го/ги/ е регистрирал. Но не написах опровержение, защото по някакви смътни спомени, май, че имаше някакъв кратък период в онези години (90-те), в който период и газ-сигналните оръжия бяха на разрешителен режим. Дали е разрешително или регист”рително” важно е, че е имало регистриране на пищака (както го наричате).
Дори и да приемем, че праводателя (досегашния собственик) е притежавал пищака без да го е обявил в МВР-то, а само си е пазил фактурата, то той не би бил санкциониран поради изтекла давност за санкционирането съгласно ЗАНН (съставът на нарушението е осъществен някъде през Септември - 2011 г. Е, те тъй, мисля язе! :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 778
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron