начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Давност на обвинителен акт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност на обвинителен акт

Мнениеот dilianaraf » 12 Фев 2020, 14:24

Здравейте,
от справка в сайта на СРП, виждам че по образувана преписка има обвинителен акт от м.Юли 2019г.
Има ли срок за внасяне на обвинителния акт в съда?
dilianaraf
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 22 Окт 2012, 12:15

Re: Давност на обвинителен акт

Мнениеот propensity » 12 Фев 2020, 15:40

Актът най-вероятно вече е внесен в съда.
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Давност на обвинителен акт

Мнениеот cronosthehedgehog » 26 Фев 2020, 16:06

dilianaraf написа:Здравейте,
от справка в сайта на СРП, виждам че по образувана преписка има обвинителен акт от м.Юли 2019г.
Има ли срок за внасяне на обвинителния акт в съда?


Приложими са чл. 242, ал. 4 и 5 във вр. с ал. 1, вар. последен от НПК.
cronosthehedgehog
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Фев 2020, 15:54

Re: Давност на обвинителен акт

Мнениеот nikodim77 » 26 Фев 2020, 23:38

Предходно – написаното от мен са откровени недомислици!
Да тръгна да се обяснявам за причината и объркването... намирам за излишно... :oops: тези удължаваници, срокове и т.н. ме въведоха в изтипосване на измишльотините ми.
Всъщност до по-дълбоките разсъждения доведе разговорът ми по телефона с прокурор, на когото зададох въпроса: Има ли срок за внасяне на ОА след изготвянето му?” Отговорът беше, че не, няма. Е да, ама се замислих над темата, текста на чл. 242, отговорът на cronosthehedgehog, и достигнах до същия извод, че цитирания текст от НПК всъщност определя срок, който е месечен в случай, че не е искано удължаване на същия.
Друг е въпроса, защо съдът бави делото, след като ОА е внесен преди повече от половин година...?

Добре дошъл в този хубав форум – cronosthehedgehog! :D
Последна промяна nikodim77 на 27 Фев 2020, 19:36, променена общо 1 път
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Давност на обвинителен акт

Мнениеот cronosthehedgehog » 27 Фев 2020, 14:13

nikodim77 написа:От прочит и анализ на цитираните текстове на чл. 242 от НПК е видно, че същите се отнасят за действията на прокурора след приключване на всички действия по разследването - досъдебното производство преди да е съставен ОА!


Не знам какво сте чели и анализирали толкова, при положение, че нормата е толкова ясна. Едно от правомощията на прокурора, след приключването на разследването и получаване на делото, е да повдигне обвинение с обвинителен акт, ако са налице основанията за това. Ще ми е интересно да обясните как това правомощие "да повдига обвинение с обвинителен акт" е осъществимо преди съставянето на обвинителния акт. Това е като да повдигнеш гражданскоправен спор пред съд преди съставянето на искова молба! :D


nikodim77 написа:Никъде в НПК както и в чл. 246 не са упоменати срокове за внасяне на ОА в съдът - компетентен да разгледа делото.


Това е абсолютно неправилно и е в разрез с основния принцип за разумност на сроковете в наказателния процес. Повдигането на обвинението се осъществява с изготвянето и внасянето на обвинителен акт пред компетентния съд. Не е достатъчно обвинителният акт да бъде съставен - същият трябва да се внесе. Едва тогава е повдигнато официално обвинение и е упражнено правомощието на прокурора. Именно поради това са приложими цитираните от мен по-горе норми. Прокурорът, който е преценил, че са налице основанията за повдигане на обвинение с обвинителен акт и че ще упражни своето правомощие да повдигне обвинението, трябва да изготви обвинителния акт и да го внесе в сроковете, посочени в нормата на чл. 242 НПК.

Самата норма е пределно ясна:
Чл. 242. (1) След като получи делото, прокурорът прекратява, спира наказателното производство, внася предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание или предложение за споразумение за решаване на делото, или повдига обвинение с обвинителен акт, ако са налице основанията за това.
...
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Прокурорът осъществява правомощията си по ал. 1 - 3 в най-кратък срок, но не по-късно от един месец от получаване на делото.
(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Когато делото представлява фактическа и правна сложност, срокът по ал. 4 може да бъде удължен с един месец от административния ръководител на съответната прокуратура или оправомощен от него прокурор по мотивирано искане на наблюдаващия прокурор.


"Прокурорът осъществява правомощията си по ал. 1 - 3..." без да се посочват изключения.

Друг е въпросът, че възможността по ал. 5 за удължаване на сроковете, се експлоатира постоянно и без ограничение от прокурорите.
cronosthehedgehog
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Фев 2020, 15:54


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 20 госта


cron