начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос за разноски по дело

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за разноски по дело

Мнениеот kralsk » 25 Фев 2020, 14:16

Здравейте, искам да попитам може ли да се претендират разноски по дело на второ заседание, ако това е пропуснато да се спомене в Исковата молба от ищеца и е пропуснато да се спомене на първото заседание ?
Благодаря предварително.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Въпрос за разноски по дело

Мнениеот doondie » 26 Фев 2020, 01:29

Виж това случайно дело на ВКС от 2009 г, което ми излезе в Гугъл – определение № 438/17.07.2009 г - присъдени са разноски, поискани дори след прекратяването на дело.

Моят съвет е възможно по-скоро да пуснеш молба за разноските, като съответно приложиш и списък на разноските. След като делото все още не е приключило, би трябвало да можеш да правиш допълнения.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Въпрос за разноски по дело

Мнениеот bvoykov » 26 Фев 2020, 08:25

Разноски могат да се претендират по всяко положение на делото, подозирам, че може да се направи искане за присъждането им и с представянето на писмената защита след приключване на последното заседание, но все пак е добре да бъде своевременно. Единственото ограничение, което поставя ГПК, е по отношение списъка на разноските - чл. 80 ГПК. Той може да бъде представен най-късно до приключване на последното заседание по делото. Непредставянето му не означава, че поисканите разноски няма да бъдат присъдедни, но ако съдът не ги е преценил правилно, страната няма право да иска изменението им.

Само за пълнота, с оглед предходния пост, ще отбележа, че разноски действително могат да бъдат присъдени и поискани и след прекратяване на делото, но под прекратяване означава съдът да не се е произнесъл по съществото на спора с решение. Ако се е произнесъл с решение, то мачът е свирен и не мисля, че има вариант да бъдат присъдени разноски за страната, ако по време на процеса пред съответната инстанция не е било заявено.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта


cron