начало

ЦИК отказа да определя здравни правила за гласуването ЦИК отказа да определя здравни правила за гласуването

Проблем с прекарани тръби през хола

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот thegarmi » 25 Яну 2020, 18:24

Здравейте,

Наскоро се сблъсках с проблем, свързан с прекарани тръби в апартамента ми.

Ситуацията е следната:

Терасата на хола е обособена като кухненски бокс. Съответно има прекарани тръби от мивката на бившата тераса до банята, които минават през хола. Няма разрешително за такъв строеж.

Апартамента е купен така през 2014г. и по думите на предишния собственик(който ги е прокарвал), тръбите са над земята, ако това има значение.

Проблемът идва от там, че съседката отдолу започна да се оплаква за (несъществуващ) шум преди няколко месеца. Накратко: оплакваше се от вибрации все едно от сушилня или пералня, обвиняваше ни, че перем по цял ден и т.н.

Такъв шум няма – никой не го е чувал освен нея. Заедно с въпросната съседка съм включвал и пералнята и сушилнята след което слизаме в тях да чуем дали има шум или вибрация – такова нещо няма. Домоуправителя също е слизал долу и това се е случвало многократно.

Както и да е, тя подаде множество жалби и хора от общината дойдоха да направят оглед на апартамента.

Видяха, че шум не съществува и се убедиха, че оплакванията на въпросната съседка са неоснователни.

Проблемът е, че при огледа видяха прекараните тръби. След приключването на огледа ми казаха, че ще бъде съставен констативен акт или протокол(не съм сигурен), заради тези тръби.

Въпросът ми е – какъв е най-добрия начин да процедирам от тук нататък? В момента чакам да получа констативния протокол, за да видя за какво точно става на въпрос.

Междувременно тръгнах да събирам подписи от собствениците на апартаменти във входа, че нямат против такъв строеж.

Разбира се, никой няма против тъй като по-голямата част са в същото положение като нас, просто не са имали „късмета“ да живеят над злобна пенсионерка със свободно време.

Ще се радвам ако някой може да помогне – дали със съвет, дали с опит в подобна ситуация или просто с повече информация. :)

Благодаря предварително.
thegarmi
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Яну 2020, 17:35

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот katerinakuch » 30 Яну 2020, 22:15

Откажете да подпишете този констативен протокол. Все едно никой не е идвал у Вас. Частната собственост е неприкосновена и не сте длъжен да пускате когото и да било у дома си.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1140
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот thegarmi » 31 Яну 2020, 11:25

katerinakuch написа:Откажете да подпишете този констативен протокол. Все едно никой не е идвал у Вас. Частната собственост е неприкосновена и не сте длъжен да пускате когото и да било у дома си.


Благодаря за отговора. По този начин няма ли само да забавя нещата? В крайна сметка, не мисля, че съседката отдолу ще спре да пуска жалби.

Между другото, днес сутринта имах работа до общината и реших да мина да видя какво става с въпросния констативен протокол. Говорих с човека, който идва в нас по сигнала. Каза ми, както и очаквах, че шум не е открит, но това нещо направено с тръбите е незаконно.

Каза ми, че скоро трябва да получа писмо "предизвестие", което ще съдържа текста, че трябва да махна т.нар. незаконен строеж по чл.223 в срок от 60 дни. Като този срок тече от датата, в която получа писмото.

Подчертавам, че все още не съм получил нито констативен протокол нито акт.

Това, което той ми показа беше по-скоро "на добра воля".

Какъв е най-добрия начин да действам от тук нататък?
thegarmi
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Яну 2020, 17:35

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот doondie » 01 Фев 2020, 20:11

Идиотска държава... Вместо да ти помогнат да си узакониш "строежа", който нито ти си правил, нито пречи на някого, а в същото време ще е много по-удобно и за теб, и за Общината да се узакони по съответния ред, вместо да се нарежда да се разваля, съответно да се разваля, пък да се иска разрешение за строеж, пък наново да се прави, което е свързано с много разходи, време и труд.

На твое място бих потърсил информация как стоят нещата със завареното положение – дали и какви права имаш. На следващо място каква е процедурата по узаконяване на незаконен "строеж".

Между другото, по какъв друг начин според Общината можеш да си прекараш вода до банята? Нали не я крадеш... Какъв точно им е проблемът? Да ти прекарат те тръби, като искат. Или да глобяват строителя (и/или предишния собственик). Не виждам ти какво си виновен.

Относно съседката ти – съжалявам, но няма как да подмина начина, по който се изразяваш за жената. Разбирам, че за теб може да е "злобна пенсионерка", но тя може и съвсем искрено да вярва, че наистина има шум поради една или друга здравословна причина. Ти винаги можеш да заведеш дело срещу нея за психически тормоз заради несъстоятелните ѝ жалби, ако смяташ, че наистина го прави от злоба. А нещо направил ли си ѝ всъщност?

Каквото и предписание да ти издадат – вероятно ще е някаква заповед за "събаряне", като ще има срок за доброволно изпълнение, след което... ще дойдат с багерите (хахаха) – ако не си съгласен, можеш да го обжалваш в съда. Би трябвало пред местния административен съд, след като е административен акт. Но задължително провери какъв е срокът за това - 7, 14, 30 или... 1 милион дни. :!:
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 360
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот teogeo » 02 Фев 2020, 12:37

След като тръбите минават изцяло през апартамента Ви и не засягат общи части мисля, че отговорът на въпроса Ви е в чл. 185, ал. 1 от ЗУТ.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1531
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот thegarmi » 02 Фев 2020, 14:36

teogeo написа:След като тръбите минават изцяло през апартамента Ви и не засягат общи части мисля, че отговорът на въпроса Ви е в чл. 185, ал. 1 от ЗУТ.

Здравей, благодаря за отговора.

Предполагам имаш предвид това:
Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;

Но в случая реално бившата тераса е променена на кухненски бокс и там са прекарани тръби за мивка. Това счита ли се за промяна на предназначението?

Съжалявам за незапознатостта ми, но за пръв път се сблъсквам с подобен случай.

До @doondie - мерси за отговора, не не съм и направил абсолютно нищо. Даже не я бях виждал до момента, в който не се оплака от този шум за пръв път. Казах и, че ще се съобразяваме кога пускаме пералня и сушилня, понеже тогава още мислех, че наистина съществува такъв шум. 2-3 месеца след първото(и единствено) оплакване от нейна страна, разбрах от домоуправителя, че има пуснати няколко жалби за постоянен шум, бръмчене и тн. Още 2-3 месеца и дойдоха на проверка и другото съм го описал в темата :)
thegarmi
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Яну 2020, 17:35

Re: Проблем с прекарани тръби през хола

Мнениеот thegarmi » 21 Фев 2020, 17:40

Ъпдейт по темата:

Получих въпросното писмо днес.

В него пише, че шум не е открит но също така и:

"Констатирано е, че лоджията пред дневната е преустроена в кухненски бокс с ВиК изводи, мивка, пералня, печка и т.н. Помещението за кухня се ползва за спалня.
На основание чл.223 от ЗУТ в 60 дневен срок да приведете помещенията на ап... в съответствие с предназначението им, като ни уведомите за предприетите действия."

Писмото е издадено от кмета на района.

Няколко въпроса, на които ще съм благодарен ако някой ми отговори:
1. Как се очаква да приведа помещенията в съответствие с предназначението им? Трябва да махам тръбите или просто да не ползвам кухнята за спалня?
2. Как се очаква да уведомя хората от общината за предприетите действия?
3. Какво се очаква да стане ако не ги уведомя?
4. Какъв документ се явява това писмо? Не е акт, че да може да бъде обжалван, не знам дали се води констативен протокол.

Бих се радвал на повече информация ако има някой запознат с подобен случай. :)
thegarmi
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Яну 2020, 17:35


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron