начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Наследяване на депозит

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследяване на депозит

Мнениеот ate1234 » 10 Яну 2020, 10:56

Здравейте казусът е следния :

имам банков депозит, който при форсмажорни обстоятелства с мен, искам да остане разделен между непълнолетната ми дъщеря и сестра ми.

С майката на признатата от мен дъщеря, нямаме граждански брак.
Тя не живее с нас и де факто няма отношения с детето.

Дъщеря ми е непълнолетна, а аз искам, парите ми да стигнат до детето, а не до майката, която да ги похарчи.

Също така и сестра ми да получи част от депозита. Може ли банката да оформи по този начин депозита ?

С нотариус може също да се оформи вероятно, но дали е сигурно, че банката ще се съобрази ?!
ate1234
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 04 Яну 2013, 14:09

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот katerinakuch » 10 Яну 2020, 14:50

С нотариус може също да се оформи вероятно, но дали е сигурно, че банката ще се съобрази ?! - да, разбира се. Ще постигнат компромис.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот ykovachev » 10 Яну 2020, 15:09

Ами примерно можете да съставите завещание, където да запишете, че завещавате на дъщеря си това и това, а на сестра си - еди-каква си част от депозита в банка Х.
Но е добре първо да се консултирате какво точно да се пише (не с банката), че такива самоделки, озаглавени "завещание" съм виждал, че горките наследници получават трайно главоболие впоследствие...
А иначе, ако волята Ви е записана ясно и недвусмислено, много ми е интересно как в банката няма да я изпълнят.
Повече подробности на тема "завещание" тук ще бъдат излишни, пък и във форума има такива теми през годините, ако Ви се чете.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот advocatusdiaboli » 11 Яну 2020, 23:57

ate1234 написа:С нотариус може също да се оформи вероятно, но дали е сигурно, че банката ще се съобрази ?!


При нотариално завещание банката ще бъде длъжна да се съобрази.
Иначе, ако нещо се случи с Вас и не сте женен, наследник на цялото Ви имущество ще бъде единствено дъщеря Ви, т.е. депозитът ще бъде изплатен изключително на нея. Разликата между наследяването по закон и наследяването по завещание е, че във втория случай по Ваше разпореждане, отразено от нотариуса, сестра Ви също ще получи дял от сумата.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот ate1234 » 12 Яну 2020, 13:51

Благодаря ви за мнението advocatusdiaboli

За сестра ми са ясни нещата, проблемът е че дъщеря ми е непълнолетна и настойник е само майка й при форсмажор с мен.

А ако майката получи достъп до парите, като настйник, поради непълнолетието за дъщеря ми, няма да остане и стотинка :(

Как би трябвало да се осигури непълнолетното дете в този случай ?
ate1234
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 04 Яну 2013, 14:09

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот dhd_64 » 16 Яну 2020, 19:30

Юристите са ви дали съвет по казуса. Аз си позволявам да ви дам друг съвет. Зарежете тия глупости с депозити. Нито лева, нито която и да е валута е сигурна. И валутния борд може за броени часове да му видят сметката. Банките вече не дават никакви лихви. Въобще държането на пари в банка е пълна глупост. Работех в банка точно в периода на хиперинфлацията и деноминацията. За една нощ хора пестили цял живот и сложили парите и в банките осъмнаха с жълти стотинки. Ако държите и вярвате на детето си и на сестра си и ако депозитът е достатъчно голям (щом толкова ви касае какво ще се случи с него), изтеглете го, купете едно жилище в по-голям град - за предпочитане София или Варна, пишете го на дъщеря си, а вие и сестра си пишете за ползватели доживот. Пуснете го под наем. По този начин ще си имате приличен месечен доход от него (сега нищо не печелите от парите си), от който вие ще се възползвате, детето ви със сигурност ще получи наследството си, както вие желаете, а вие и сестра ви ще контролирате собствеността на апартамента, тъй като ако дъщеря ви тръгне да го продава или някой я принуждава (това е често срещано и сред роднини и при семейства) да го продава, няма да може да го продаде без ваше и на сестра ви съгласие, защото ползвателството се прехвърля и при смяна на собствеността и надали някой ще се навие да купи апартамент, с който друг разполага. Освен това имотът в тези градове никога не се обезценява, няма инфлация, няма обезценяване на валута, няма фалит на банка, носи приличен доход, детето ви - законно или не - ще го притежава, жената за която говорите няма да има право на нищо, а сестра ви на практика също ще има власт над него и след време ще се разбере с дъщеря ви. Зависи доколко вярвате на сестра си де...
Аз лично така бих постъпил. Е трябва една по-солидна застраховчица да направите на апартамента - пожар, земетресение ..., но това ще е само част от единия наем. :wink:
dhd_64
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Сеп 2018, 15:42

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2020, 23:25

Хубаво са Ви ориентирали колегите, включително и последното мнение е меродавно. Сега житейски съвети не ми се дават - но юридически си направете завещание. Завещанието е също хлабава работа, имам точно такъв случай - човека почива в 3-00 през нощта - петък, а в 9-00, петък, жената - вдовицата изтегля сумата, въпреки, че има завещание в чужда полза. После дела, адвокати, слюнки и плюнки, но завещанието е точна процедура - друго - няма нищо какво.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Наследяване на депозит

Мнениеот dhd_64 » 17 Яну 2020, 00:57

Не съм юрист, пълен лаик съм в правото, но живота ме научи да не разчитам на документи след смъртта. Доколкото имам опит всяко завещание, дарение и т.н. което влиза в сила след смъртта, а някои дарения и преди смъртта могат да се оспорят от другите наследници. Не се знае след смъртта ви и какви неизвестни на Вас наследници могат да проявявт претенции към наследството Ви. Имам такива случай с роднини. Доколкото знам (юристите ще кажат) дори и да имате конкретно завещание, законовите наследници трябва да получат и те нещо. Не разбрах това с "признатата от мен дъщеря" какво значи, но ако дъщеря Ви не е ваше биологично дете може други да използват това и да претендират за наследници. Закони и закончета всякакви. Шапка им свалм на юристите как се ориентират във всичко това. Въобще всичко е въпрос на добри адвокати и тълкуване на обстоятелствата. Затова Ви дадох този съвет в предния пост. Докато сте жив и никой не може да претендира какво правите с имуществото и парите си, си прехвърлете реално по подходящ начин това което искате на дъщеря си и на сестра си. Смятам че съвета ми за апартамента ще реши всичките ви въпроси, защото хем ще разполагате с парите си, хем никой не може да оспори апартамента на дъщеря ви нито да се възползва от настойничеството си, хем държите контрола със сестра си върху имота, хем това си е една от най-сигурните и безрискови доходоносни инвестиции. Единствения проблем е отношенията след това между дъщеря Ви и сестра Ви - затова ви писах "доколкото вярвате на сестра си".
Извинявам се на юристите, че се намесвам в тяхната област. Далеч съм от мисълта да давам юридически съвети, а житейски, както се изрази юриста в предния пост.
dhd_64
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Сеп 2018, 15:42


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron