начало

Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка

Какво следва?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Какво следва?

Мнениеот simeosimeonov » 31 Дек 2019, 04:28

Здравейте!Много съм притеснен.Ето какъв е случаят!
Баща съм на 24 годишно момче!Преди няколко дни, докато се е разхождал с колата с други негови приятели, биват ударени от друг лек автомобил, на някакъв паркинг.Синът ми слезнал от колата и попитал "какво правиш".Тя му отговорила "нищо ти няма на колата".През това време дошъл някакъв мъж(вероятно съпруг на дамата) и започнал да крещи, че на колата на синът ми е нямало нищо да са се разкарали от там и т.н.Щетата на автомобилът е видима от огънатата броня и изкривеният номер.След като другото момче подканило въпросният мъж да види, че все пак на колата и има нещо, той казал-"Знаете ли кой съм аз, ще ви разпилея всичките, аз познавам всичи".Щял да "звънне на един телефон и да почернее от джипове".Един от приятелите на синът ми му е казал, че щом няма да се разберат цивилизовано ще звънне на кат.Щом чул кат въпросният мъж се нахвърлиш върху момчета повалил го на земята и започнал да го удря.През това време синът ми извадил газов пистолет, насочил го и казал "Спри".Мъжът спрял изправил почнал да се извинява и т.н.След това се обадил на полицията, полицията дошла и задържала всички.ВЪпросният мъж с жена му ги пуснали след 15-минути, а синът ми и приятелите му ги задържали за 24 часа.Веднага след като разбрах отидох до районното, но там нищо не пожелаха да ми кажат.Въпросите са ми следните:
1.Полицайте са му казали, че това се водило заплаха са убийство и щели да го съдят.
2.Какво друго мога да предприема освен да чакам да го извикат отново на разпит.
3.Могат ли наистина да го осъдят на ефективна присъда за така наречената "заплаха за убийство" или ще му направят само регистрация.
4.Колко време ще отнеме цялата разправия по съдилища прокуратура и районни.

П.П Вкарвам няколко поясения.
Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние.
Пистолетът е законно притежаван, синът ми е представил документ за него.
С пистолетът не е стреляно, нито е имало патрон в цевта.В обискният лист е описано, че е имало само един халостен патрон и то в пълнителят не в цевта.
Синът ми не е осъждан и задържан никога преди този случай.
Въпросният мъж, си признава пред полицаите, че е налетял пръв, но не се знае дали е пъснал жалба,
simeosimeonov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Дек 2019, 03:53

Re: Какво следва?

Мнениеот nikodim77 » 01 Яну 2020, 03:10

Здравейте и честита нова 2020 година!
Да бъде ползотворна и носеща здраве, и обич на всички съфорумци, и техните близки!

По темата:
Уважаеми Г-н Симеонов, Ако някой от участниците във форума можеше да даде отговор на въпросът Ви, който е заглавие на темата, то той щеше да е тото-милионер предвид пророческите му заложби. Описаните неща не розовеят по две основни причини, и поради това следва да се обърнете към адвокат! По форумите няма да се реши проблема! Да, един от плюсовете на това да потърсите мнение във форум като този, е това, че може да осъществите връзка с компетентен адвокат каквито има тук в „Лекс бг”.
Двете причини, които споменах по-горе са следните:
Живеем в България… и за съжаление все още успяват да се наложат именно такива „люде” като описания от Вас участник в инцидента и представил се с думите; - "Знаете ли кой съм аз, ще ви разпилея всичките, аз познавам всички".Щял да "звънне на един телефон и да почернее от джипове". Това с обстоятелството, както и че същият е напуснал РУ”П”, а синът Ви и приятелите му са останали за 24 часа подкрепят мнението ми за нерозово положение.
Втората причина е това, че синът Ви е извадил пистолет. Заплашеният не е знаел дали оръжието е бойно или газово (освен, ако не е експерт или добър познавач на оръжията), но дори и да е различавал газово от бойно, то пак не е могъл да знае зареден ли е, с какъв боеприпас е, и какви са намеренията на този, който го е извадил (синът Ви)… Тук вероятно ще се говори за текста на чл. 144, ал. 3 от НК. А и доколкото разбирам от постът Ви, същият г-н.-участник в инцидента се е обадил на полицията. И силно вярвам, че не е казал ”Абе, тук... жена ми направи катастрофа и едни момчета искат да дойдете…” ами е било нещо от сорта на „ Стана инцидент и срещу мен е насочен пистолет… и т.н., и т.н.
Единствен плюс в тази ситуация е това, че синът Ви има свидетели в лицето на неговите приятели, както и този приятел, който е бил нападнат от въпросния г-н -знаете ли кой съм. Друг, но малък и почти неотносим плюс е, че при предаване на оръжието същото не е било заредено и е имало наличен в пълнителя един халосен патрон, както и че е използвал думата „Спри”. (тези факти приемам от Вашия разказ, който всъщност вярвам, че е точен преразказ на разказаното от Вашия син?)
Отговорите на номерираните въпроси също ще получите от вещ в областта на нак. право – адвокат! Но ето и моето неангажиращо виждане:
1. вероятно е образувано ДП по гореспоменатия текст от НК с разните му там „във вр. с”, предложение първо от ал…. и т.н”
2. Да предприемете? Вече Ви казах (написах) АДВОКАТ! Освен да чакате? Не, не чакайте, а действайте – бегом при адвокат!
3. Могат като нищо! Е, чак ефективна, не ми се вярва, но… (разберете, понякога някои недобросъвестни полицейски служители и прокурори от такива случай се отчитат голяма дейност.)
4. Може да достигне и до 18 месеца, тъй като за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК се предвижда наказание над 5 години тоест влиза в тежките престъпления, та затова и срокът може да е този.
Успех.

пп. Ако вярвате на детето си и приятелите му, тогава не се колебайте и му /им/ бъдете опора, и ще повторя и потретя – адвокат! Включете си л.с. за да може да бъдете упътен към такъв или някой от тук присъстващите да се свърже с Вас, в случай, че нямата познат такъв.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 897
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Какво следва?

Мнениеот simeosimeonov » 01 Яну 2020, 17:37

Здравейте и благодаря за отговорът.
Разбира се, че вярвам в думите на синът ми.Личните съобщения са включени, ако някой може да ми предложи адвокат да направя консултация с него нека ми пише.
simeosimeonov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Дек 2019, 03:53

Re: Какво следва?

Мнениеот advocatusdiaboli » 03 Яну 2020, 22:01

Напълно се съгласявам с мнението на nikodim77.
С няколко допълнения: нанесеният над един от приятелите на сина Ви побой, изречената от сина Ви дума "Спри" по време на побоя при насочването на пистолета към нападателя, липсата на изстрел, както и свидетелските показания на приятелите за проведения разговор и разигралата се впоследствие сцена, навеждат и на мисълта за наличие на неизбежна отбрана. В този случай синът Ви няма да носи никаква наказателна отговорност, тъй като деянието му не е общественоопасно.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Какво следва?

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Яну 2020, 07:44

Да - коректно е мнението и на двамата, на мен ми прилича на реторсия, това го използваме когато е примерно шамар за шамар, единия е нагрубил, другия е отвърнал.

Дефекти ще има - най-малко заради регистрацията, но пък на такъв гадняр, така да заплашва, то не знам какво. Момчето е предотвратило може би още по зловещо събитие, простаците са с нисък праг на дразнимост.

Трябва да се изчака прокуратурата, а иначе дефекта е само в полицейската регистрация, която ще му виси, но те са винаги подозрителни, ужасни са, дано не пострада нататък, я виза за следване, я лиценз за професионално шофиране.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4985
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво следва?

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2020, 13:22

Може и да е късно вече, но набитият е трябвало да си извади съдебно медицинско. Това ще е добро доказателство, че е имало сбиване, и че оръжието е било извадено за да се предотврати нанасяне на тежки телесни повреди или още по-лоши последствия. За да не се окаже накрая, че пистолета е бил изваден без повод, по време на дружелюбен и мирен разговор за времето, птичките и пчеличките ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1625
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron