начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 10 Дек 2019, 11:11

Здравейте.
Получих писмо от общината с предписание в тридневен срок да преместя излязло от употреба превозно средство, в противен случай ще го премахнат за моя сметка и разкомплектоват.
Вярно е, че колата не е карана повече от година, но за мен тя не е излязла от употреба, а е временно спряна. Плщам и данъците. Не съм и правил гражданска и не съм купувал винетки, но ще го направя когато я подкарам отново.
Мога ли да обжалвам предписанието на общината и по какъв ред? Дори и да пусна жалба, тя няма как да бъде разгледана за три дни и ще ми вдигнат колата. Въобще каква е защитата срещу това?
И на какво основание общината е решила, че превозното средство е излязло от употреба?
Става въпрос за община Велико Търново, това е линк към наредбата:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/veliko ... o-tarnovo/
Основанието, посочено в писмото, е чл. 52, ал. 1 и 2 от наредбата.
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот katerinakuch » 10 Дек 2019, 15:28

Задължително обжалвайте това предписание.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот doondie » 11 Дек 2019, 10:29

На първо време, не можеш ли просто да се обадиш в съответния отдел в Общината и да кажеш, че автомобилът не е излязъл от употреба? Те могат да проверят, че данъкът е платен.

Докато винетка не е задължително да имаш в рамките на населеното място, застраховка "Гражданска отговорност" трябва да има всяко МПС непрекъснато. Ако колата изглежда така, сякаш не е карана от година, съответно няма ГО, а е паркирана на общински път/паркинг, то логично комисията да е преценила, че колата е излязла от употреба. Дори и да са занижили критериите си с цел осигуряване на повече паркоместа, би трябвало да имаш възможност за реакция.

Ако не стане с човещина, то атакувай предписанието в местния административен съд. Съответно Общината ще трябва да докаже, че МПС-то е излязло от употреба. Не знам как точно ще го направят, при положение че собственикът му плаща данъка и твърди, че се ползва, макар и рядко. Най-добре депозирай писмено възражение срещу предписанията, за да имаш после доказателство, че си реагирал, и то в 3-дневния, особено кратък срок. Междувременно те съветвам да преместиш колата в чатен имот или в съседно село дори, за да избегнеш главоболия в резултат на некомпетентни действия на общински служители/подизпълнители.

Успех и пиши как са се развили нещата! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 12 Дек 2019, 12:53

Благодаря за съветите, ще пробвам с възражение до общината. Макар че писмото всъщност е лично от кмета и в него не е указано от кой отдел на общината излиза, нито пък е дадена възможност за отговор.
А ако обжалвам предписанието пред съда, това няма ли да ме натовари с неприемливи разноски в случай на неуспех?
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот doondie » 12 Дек 2019, 13:23

Те в самата наредба са предвидили възможност за обжалване. Не пречи да опиташ първо с директен контакт обаче.

Да, би трябвало да има разходи за съдебни разноски (към 25 лв държавна такса или нещо такова), както и до 200 лв за „защитата” на Общината (юрисконсултско възнаграждение), в случай че загубиш. Ако спечелиш обаче, те ще поемат разноските, вкл. за адвокат, ако наемеш такъв и претендираш разходите за защита със съответния документ, че са платени от теб.

Според мен Общината в лицето на кмета превишава правомощията си. На какво основание въпросната комисия е обявила автомобила ти за излязъл от употреба? Че и ти дават само 3 дни срок, скоро след което ще унищожат твоята движима собственост. За мен това е недопустимо поради неразумно кратките срокове и нерегламентираната дейност на тази общинска комисия. Даже би трябвало цялата наредба да се атакува в съда, не само конкретната принудителна административна мярка /ПАМ/. Най-добре се съберете група граждани и подайте колективен иск. Първо може да отидете няколко души в местния офис на ГЕРБ, понеже гледам, че оттам е издигнат кметът, за да обсъдите проблема и направите предложение за промени е наредбата. Отделно може да говорите с различни общински съветници. Също можете да пратите писмо до народни представители от вашия избирателен район, за да ги запознаете с проблема. Би трябвало да имат приемни дни най-малкото веднъж в месеца, ако са отговорни хора, така че може и лично.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 12 Дек 2019, 17:17

Според АПК индивидуалните административни актове могат да се обжалват пред органа, непосредствено по-горестоящ от този, издал го. Горестоящ на кмета е областният управител. Мога ли да пусна една жалба до него, без да рискувам да си навлека разноски?
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron