начало

1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС 1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС

Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 10 Дек 2019, 11:11

Здравейте.
Получих писмо от общината с предписание в тридневен срок да преместя излязло от употреба превозно средство, в противен случай ще го премахнат за моя сметка и разкомплектоват.
Вярно е, че колата не е карана повече от година, но за мен тя не е излязла от употреба, а е временно спряна. Плщам и данъците. Не съм и правил гражданска и не съм купувал винетки, но ще го направя когато я подкарам отново.
Мога ли да обжалвам предписанието на общината и по какъв ред? Дори и да пусна жалба, тя няма как да бъде разгледана за три дни и ще ми вдигнат колата. Въобще каква е защитата срещу това?
И на какво основание общината е решила, че превозното средство е излязло от употреба?
Става въпрос за община Велико Търново, това е линк към наредбата:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/veliko ... o-tarnovo/
Основанието, посочено в писмото, е чл. 52, ал. 1 и 2 от наредбата.
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот katerinakuch » 10 Дек 2019, 15:28

Задължително обжалвайте това предписание.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1116
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот doondie » 11 Дек 2019, 10:29

На първо време, не можеш ли просто да се обадиш в съответния отдел в Общината и да кажеш, че автомобилът не е излязъл от употреба? Те могат да проверят, че данъкът е платен.

Докато винетка не е задължително да имаш в рамките на населеното място, застраховка "Гражданска отговорност" трябва да има всяко МПС непрекъснато. Ако колата изглежда така, сякаш не е карана от година, съответно няма ГО, а е паркирана на общински път/паркинг, то логично комисията да е преценила, че колата е излязла от употреба. Дори и да са занижили критериите си с цел осигуряване на повече паркоместа, би трябвало да имаш възможност за реакция.

Ако не стане с човещина, то атакувай предписанието в местния административен съд. Съответно Общината ще трябва да докаже, че МПС-то е излязло от употреба. Не знам как точно ще го направят, при положение че собственикът му плаща данъка и твърди, че се ползва, макар и рядко. Най-добре депозирай писмено възражение срещу предписанията, за да имаш после доказателство, че си реагирал, и то в 3-дневния, особено кратък срок. Междувременно те съветвам да преместиш колата в чатен имот или в съседно село дори, за да избегнеш главоболия в резултат на некомпетентни действия на общински служители/подизпълнители.

Успех и пиши как са се развили нещата! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 333
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 12 Дек 2019, 12:53

Благодаря за съветите, ще пробвам с възражение до общината. Макар че писмото всъщност е лично от кмета и в него не е указано от кой отдел на общината излиза, нито пък е дадена възможност за отговор.
А ако обжалвам предписанието пред съда, това няма ли да ме натовари с неприемливи разноски в случай на неуспех?
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот doondie » 12 Дек 2019, 13:23

Те в самата наредба са предвидили възможност за обжалване. Не пречи да опиташ първо с директен контакт обаче.

Да, би трябвало да има разходи за съдебни разноски (към 25 лв държавна такса или нещо такова), както и до 200 лв за „защитата” на Общината (юрисконсултско възнаграждение), в случай че загубиш. Ако спечелиш обаче, те ще поемат разноските, вкл. за адвокат, ако наемеш такъв и претендираш разходите за защита със съответния документ, че са платени от теб.

Според мен Общината в лицето на кмета превишава правомощията си. На какво основание въпросната комисия е обявила автомобила ти за излязъл от употреба? Че и ти дават само 3 дни срок, скоро след което ще унищожат твоята движима собственост. За мен това е недопустимо поради неразумно кратките срокове и нерегламентираната дейност на тази общинска комисия. Даже би трябвало цялата наредба да се атакува в съда, не само конкретната принудителна административна мярка /ПАМ/. Най-добре се съберете група граждани и подайте колективен иск. Първо може да отидете няколко души в местния офис на ГЕРБ, понеже гледам, че оттам е издигнат кметът, за да обсъдите проблема и направите предложение за промени е наредбата. Отделно може да говорите с различни общински съветници. Също можете да пратите писмо до народни представители от вашия избирателен район, за да ги запознаете с проблема. Би трябвало да имат приемни дни най-малкото веднъж в месеца, ако са отговорни хора, така че може и лично.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 333
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Мога ли да обжалвам предписание на общината?

Мнениеот krastinko » 12 Дек 2019, 17:17

Според АПК индивидуалните административни актове могат да се обжалват пред органа, непосредствено по-горестоящ от този, издал го. Горестоящ на кмета е областният управител. Мога ли да пусна една жалба до него, без да рискувам да си навлека разноски?
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron