начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

граница на имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


граница на имот

Мнениеот miglenaruseva » 22 Ное 2019, 11:21

Здравейте! Предстои ни строителство, която трябва да е на калкан с две съседни сгради. В единия съседен имот, в момента има къща, която следва да бъде съборена и да строим паралелно. При геодезическо измерване се оказа, че въпросната къща и оградата помежду ни, са 20 см. в нашият имот, което на нас ни е важно, тъй като буквално няма да можем да съберем сградата. Собственикът на къщата не отрича това, но казва, че е заварено положение и няма да направи нищо, дори е склонен да не я събори и съответно да построи новата си сграда, ако ще трябва да се прибере.
Какви възможности имаме?
miglenaruseva
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Сеп 2019, 12:34

Re: граница на имот

Мнениеот probcho » 22 Ное 2019, 19:47

Здравейте!
miglenaruseva написа:Какви възможности имаме?

Има една възможност! И тя е да строите без да закачате тези 20см!
Проектнтите са за това за да "съберат" сградата така както трябва!
probcho
Потребител
 
Мнения: 911
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: граница на имот

Мнениеот swenstyle » 26 Ное 2019, 10:10

probcho написа:Има една възможност! И тя е да строите без да закачате тези 20см!
Проектнтите са за това за да "съберат" сградата така както трябва!


Както обичате да казвате, probsho - "глупости на търкалета", само че този път вие ги говорите!

Към питащата - архитект избрали ли сте си? според мен не сте защотото той щеше да ви даде отговор. Ако ще строите на калкан, трябва да строите по регулационните линии. Ако има заварена сграда през която минава регулационната линия, то има няколко възпожности:
1. Сградата е паянтова - и не се запазва с новия регулационен план - събаряте парчето което ви пречи, не дължите обезщетение.
2. Сградата е стара и когато е изготвян плана за регулация собственикът и не е направил никакви постъпления регулацията да мине около нея. - събаряте парчето което ви пречи, не дължите обезщетение.
3. Гогато е изготвен плана за регулация е използвана геодезическа основа с грешка в нея. - събаряте парчето което ви пречи, не дължите обезщетение.
ако обаче сте в добри отношения със съседа и той НЕ иска да си бутне сградата, имате 1 възможност - преминавате към процедура за промяна на регулацията (между 9 и 18 месеца), защото не може да представите в общината проект за сграда, която минава на 30 см от регулационната линия и да очаквате да го одобрят. Или да направите още по голямата глупост да одобрите проект по регулация, а реално да строите така, че да заобиколите сградата на съседа.
Регулирането на имотите е точно за това - да се премахнат чупките. Все пак правите сграда която ще остане 100 години, не садите зарзават, че да се съобразявате с лехата на съседа.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: граница на имот

Мнениеот ibryamova » 26 Ное 2019, 12:06

Не виждам законово основание да се разруши нечия собственост, без да се дължи обезщетение. По-скоро трябва да се мисли в посока на промяна на регулацията, за да се съобразят съществуващите сгради.
Чл. 24 (2) ЗКИР - Поземлен имот е част от земната повърхност, включително и тази, която трайно е покрита с вода, определена с граници съобразно правото на собственост.
Първично е правото на собственост, а не данните от кадастралната карта. Ако се разминават, трябва да се промени картата, а не да се събарят сгради.
Vitam impendere vero
ibryamova
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 12 Сеп 2019, 11:39

Re: граница на имот

Мнениеот swenstyle » 28 Ное 2019, 10:58

Кадастъра отразява съществуващото положение. А регулационния план е проект за промяна на границите между имотите, т.е. при влясъл в сила регулационен план, собствениците са пред вършен факт, имали са срок да обжалват и той е изтекъл. Край. Дължи се обезщетение за земята, придадена от единия на другия. Но най-вероятно става въпрос за допустимото отклонение меджу кадастър и регулация, интересно че питащия е наел правоспособни лица, и все пак задава въпроса си в този форум.
Но без да имаме комбинираната скица, няма смисъл да гадаем.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: граница на имот

Мнениеот probcho » 28 Ное 2019, 14:52

swenstyle написа:Кадастъра отразява съществуващото положение. А регулационния план е проект за промяна на границите между имотите, т.е. при влясъл в сила регулационен план, собствениците са пред вършен факт, имали са срок да обжалват и той е изтекъл. Край. Дължи се обезщетение за земята, придадена от единия на другия. Но най-вероятно става въпрос за допустимото отклонение меджу кадастър и регулация, интересно че питащия е наел правоспособни лица, и все пак задава въпроса си в този форум.
Но без да имаме комбинираната скица, няма смисъл да гадаем.

Глупости на търкалета, драги ми смехурко! :D
В два последователни поста си противоречите! Което показва, че търсите само повод да се наложите! Ако четете ЗУТ-а (каквито претенции имате) би трябвало да четете не като дявола Евангилието!
Кадастъра отразява материалното отложената на границата на имота! Още повече, че тази граница е била установена още преди повече от 10г. (ама това едва ли ще Ви говори нещо). Следва да се отбележе, че допустимото отклонение при отлагането на границата е 25см, което обезмисля Вашите напъни за саморазправа с чужда собственост.
Та, ако четете ЗУТ-чето, то би следвало да сте наясно, че отдавна изтече срока за привеждането на границите съгласно регулационните планова. След като изтече този срок регулационните граници минават по кадастарните.
И ТРЕТО( понеже видях, че обичате да номерирате :D ) в случай на неуредени граници, имота става неурегулиран( с неуредени регулации) и не би следвало да се допусне строителство в такъв имот.

ПП
Много ме кефите, swenstyle. Четете на принципа "Де стъпил Добри, де - не". Добра хорова стъпка. :lol:
probcho
Потребител
 
Мнения: 911
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: граница на имот

Мнениеот swenstyle » 02 Дек 2019, 12:46

отново ме карате да прочета цялата тема и въпроса на питащия.

и стигнах до извода, че няй-вероятно няма никакъв проблем, или вече е разрешен, докато ние продължаваме да гадаем и спорим въпреки прекомерно малката информация която е дадена от автора на темата, който пък хич никакъв го няма.

а по точка 2 - това дори ня съм го чувал до сега, много ще ми е любопитно да го прочета от закона, ако ми кажете в кой чл. е упоменато

по точка 3 - неуредени сметки по регулация, не правят имота неУрегулиран. Неурегулиран и неуредени регулации - мисля че нищо общо нямат.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: граница на имот

Мнениеот probcho » 02 Дек 2019, 22:54

swenstyle написа:и стигнах до извода, че няй-вероятно няма никакъв проблем, или вече е разрешен, докато ние продължаваме да гадаем и спорим въпреки прекомерно малката информация която е дадена от автора на темата, който пък хич никакъв го няма.

Съгласен с Вас!
swenstyle написа:а по точка 2 - това дори ня съм го чувал до сега, много ще ми е любопитно да го прочета от закона, ако ми кажете в кой чл. е упоменато

Няма как да Ви лиша от приятното четиво по празниците! Но подозирам, че като го откриете ще изпитвате удоволствие!
swenstyle написа:по точка 3 - неуредени сметки по регулация, не правят имота неУрегулиран. Неурегулиран и неуредени регулации - мисля че нищо общо нямат.

И да, и не! Но имуществен спор възниква и може да е налице и при неприложен регулационен план! :wink:

ПП
Само не ми казвайте, че и за това ти трябва сламки!
probcho
Потребител
 
Мнения: 911
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: граница на имот

Мнениеот lagerta » 07 Дек 2019, 02:21

[quote="miglenaruseva"]Здравейте! Предстои ни строителство, която трябва да е на калкан с две съседни сгради. В единия съседен имот, в момента има къща, която следва да бъде съборена и да строим паралелно. При геодезическо измерване се оказа, че въпросната къща и оградата помежду ни, са 20 см. в нашият имот, което на нас ни е важно, тъй като буквално няма да можем да съберем сградата. Собственикът на къщата не отрича това, но казва, че е заварено положение и няма да направи нищо, дори е склонен да не я събори и съответно да построи новата си сграда, ако ще трябва да се прибере.
.....................
Не се заблуждавайте, че можета да събаряте въз основа на "ГЕОДЕЗИЧЕСКО ИЗМЕРВАНЕ". Геодезическа теренна работа не е официален документ що се отнася до доказване на граница, особено ако тя е трайно материализирана, а вашият случай е като че ли такъв. Координатите на оградата поне в две точки съвпадат с координатите на сградата. Ако комбинираната скица, която би трябвало да имате, показва съвпадение на кадастър и регулация и границата на имотите е по съществуващата сграда, попадате в обичайната грешка, която геодезистите правят, а именно да не обясняват на хората, че има допустими отклонения на грешките в кадастралната карта и вероятно не сградата навлиза в имота, а координатите й са грешно нанесени в кадастъра. Направете геодезично заснемане на целите имоти, не само на границата и вижте дали въпросната сграда "пътува" по посока имота Ви. ЗУТ с промените от 22.08.2019 категорично дава решение за този случай: чл. 117а. Имайте предвид, че обикновено геодезистите идват и ТРАСИРАТ кадастралната граница по координати, които се подават от Агенцията по кадастър, но кректното трябва да се разясни, че се трасира единствено и само нещо, което в момента не съществува, както е един бъдещ строеж или новообразувана имотна граница. Съществуващи трайно материализирани граници или нетрайни такива, както и сгради на основно и допълващо застрояване не се трасират, те се ЗАСНЕМАТ. Колеги съфорумци, от влизането на кадастралната карта в цялата страна възникнаха спрове и дела и неразбиране на проблема, затова е новият член в ЗУТ. Повечето кадастрални карти не са правени чрез заснемане на имотите, а чрез сканиране на старите планове, затова допуските на грешките в този случай е по-голям. Промяна на имотна граница в случай, че отклонението е 20 см при всички положения отива на съд, където да се поодрусат двете глупави страни, за да постанови съда, че границата е по регулацонната, а не по кадастралната линия.
lagerta
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 12 Окт 2019, 20:25


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron