начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Ползване на семейното жилище ,закупено с ипотечн кредит..

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ползване на семейното жилище ,закупено с ипотечн кредит..

Мнениеот estela19741 » 25 Окт 2019, 11:29

Здравейте, интересувам се за следното.Разведен съм от два месеца по споразумение по ч. 50 и общото ни жилище придобито чрез продажба на мой личен апартамент и кредит ипотечен ,който тегли бившата ми съпруга /аз съм съдлъжник в него/ остана за ползване от нея и детето.Въпросът ми е : Има ли някакви права върху този апартамент ,тя го ползва целия ,аз не..живея на квартира.И още тя може ли да си иска половината вноски по този кредит по който съм съдлъжник...ако е така откога може да претендира за тях?Благодаря?
estela19741
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Яну 2019, 12:08

Re: Ползване на семейното жилище ,закупено с ипотечн кредит.

Мнениеот borovinka » 28 Окт 2019, 16:15

Дали "имате права" върху апартамента или не, зависи от това, което пише в нотариалния акт за закупуването му. Ако сте собственик - имате права. Ако не можете да го ползвате (по съдебно решение), имате правото да получавате наем за частта, която ползва бившата. Детето наем не дължи.
За кредита е друга бира - пред държавата и света може да сте се развели и да нямате нищо общо, но докато съществува договорът за банков кредит, банката ще третира и двамата с бившата ви съпруга като длъжници. Т.Е. ако кредитът не се покрива, тя ще си търси парите СОЛИДАРНО и от двамата. Ако един от двамата плаща цялата вноска, счита се, че плаща и за двамата. (Отношенията помежду си за кредита е било редно да уредите още в споразумението по чл. 50, за да няма неясноти).

Не разбирам какво точно питате с това "тя има ли право да претендира вноски". Коя е "тя" - бившата или банката?
За банката ви обясних. За бившата - тя е длъжник, както и вие и в неин интерес е да си плаща дълговете към банката. Както и във ваш! Вие също трябва да плащате. Най-малкото, замислете се къде ще живее детето ви, ако банката изнесе ипотекирания апартамент на публична продан.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron