начало
Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му

Въпрос за делба на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за делба на наследство

Мнениеот bgtifo » 21 Окт 2019, 13:19

Здравейте,

Искам да помоля някой да ми помогне с мнение...

Казусът е следния. Ние сме двама братя, а баща ни почина отдавна. Майка ни остана жива и преписа апартамента на брат ми чрез продажба. Малко по-късно и тя почина. Доколкото съм запознат аз притежавам 1/6 част от апартамента. Говорих с брат ми, като го помолих да ми я плати, и да му подпиша чрез нотариус.

Той ми отговори, че няма пари да ми я плати. Аз му казах, че тези пари са нищо, при положение, че дъщеря му онаследява неговата част след смъртта му. Той ми отвърна, че няма такова нещо. Аз съм бил наследник на апартамента след неговата смърт и дъщеря му не фигурирала никъде.

Добре де, но как така не фигурира никъде. Той е собственик на по-голямата част от апартамента и съответно след смъртта му дъщеря му наследник, а аз си оставам наследник на моята 1/6 част не е ли така?
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот nikodim77 » 21 Окт 2019, 22:10

Мисля, че следва да направите някои уточнения по зададеният от Вас въпрос!
Уточненията са във връзка със следното написано, което внася леко объркване:
баща ни почина отдавна. Майка ни остана жива и преписа апартамента на брат ми чрез продажба.” В случай, че е била на лице продажба, то изразът „преписа” е не на място.

Та така, 1-ви вариант на съжденията ми:
Ако апартамента е бил СИО между родителите Ви, то след кончината на баща Ви вие с брат Ви и майка Ви сте наследили равни части (в случай, че родителите ви са имали над 10-годишен брак). И ако е имало продажба от страна на майка Ви към брат Ви, тогава продажбата е била само на частта - делът на майката.
2-ри вариант: В случай, че по някакви причини апартаментът е „преписан” (прехвърлен) чрез покупко-продажба целият, то не би могло да се говори за притежавана от Вас 1/6 част от апартамента.
Що се отнася до твърденията на брат Ви по отношение на наследяването :
…дъщеря му онаследява неговата част след смъртта му. Той ми отвърна, че няма такова нещо. Аз съм бил наследник на апартамента след неговата смърт и дъщеря му не фигурирала никъде
това са меко-казано глупости! Именно дъщеря му наследява неговото имущество! Вие щяхте да наследявате в случай, че нямаше дъщеря или ако законът отрежда невъзможност за наследяване от същата, или в случай, че почине (Дай Боже момичето да си е живо и здраво).
Така, че за да получите коректен отговор следва да уточните фактите около въпросите, които Ви вълнуват! :roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот vili_spasova » 21 Окт 2019, 23:47

Никодиме, ако имотът е бил СИО и съпругът е починал, при положение, че има преживяла съпруга и две деца, то дяловете са: 4/6 за преживялата съпруга и по 1/6 за двете деца. / сио - съпругата си има 1/2 или 3/6 и наследява заедно с двете деца останалата 1/2/ затова се получава 4/6 на 1/6 + 1/6. Напълно е възможно бабата да е "преписала" нейните 4/6 на едното дете, което и е съсобственик и няма абсолютно никакви пречки това да се случи с покупко-продажба на данъчна оценка, така се получава 5/6 + 1/6 за нашия човек. Само не ми станА ясно какво общо има дъщерята на притежаващия 5/6.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот nikodim77 » 22 Окт 2019, 13:07

Привет Вили Спасова,
Опасявам се, че не съм добре разбран поради, което следва да направя уточнения:
Да, наистина думите ми; „ … след кончината на баща Ви вие с брат Ви и майка Ви сте наследили равни части…” може да са разбрани като неправилно интерпретиране на нормите по наследяване… Наясно съм, че пеживелият съпруг на практика наследява най-голямата част и т. н. Но не това е важно в случая и за това не съм направил разбор за това, кой колко и какви части получава. Предходният ми пост бе логично изведен от смисъла на зададения от Г-н. bgtifo въпрос.
Цитирам: „ …баща ни почина отдавна. Майка ни остана жива и преписа апартамента на брат ми чрез продажба.” Така написано (подчертано удебелено) предполага, че майката е „преписала” – продала целият апартамент на другия брат. Нито аз, нито останалите странични наблюдатели във форума не знаем каква е тази продажба. Друг е въпросът що за продажба ще да е на целият имот при все, че е налице сънаследник – съсобственик, но в практиката има и такива случаи, които завършват в съдебните зали (ревандикации и разними ти алибали).
Горното е една от причините да се обърна към питащия с молба да уточни питанията си.
Ще обобщя: от прочитът на въпроса се извежда тълкуването, че става дума за продажба на целият апартамент.
Сега по отношение на дъщерята: Притежаващият 5/6 сочи пред брат си, че дъщеря му няма да наследи неговата част от имуществото, а ще бъде наследена от брат му (bgtifo), което написах, че са глупости и е така! Общото, което има дъщерята на притежаващия 5/6 е това, че тя е вкарана във въпроса по темата и спрямо Г-н. bgtifo е изказана лъжа от неговия брат! Последно да вметна, никъде по темата не е споменавана бабата.
Съжалявам, а ко съм разбран неправилно, или ако аз неправилно съм разбрал въпроса по темата! Но продължавам да мисля, че следва промяна на въпроса, пък би могло и представяне на още обстоятелства по случая.
Поздрави!
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот bgtifo » 22 Окт 2019, 17:39

Да много се извинявам... аз не съм формулирал нещата по правилния начин, тъй като пиша под емоция... майка ни прехвърля чрез продажба на брат ми нейната част. Брат ми има съпруга и дъщеря, с които не живее, но няма развод. Аз имам син. Но фактически според мен, съпругата му или дъщеря му получават неговата част, която е получил чрез продажба, а за мен остава тази 1/6 част. Правилно ли разсъждавам?

P.S.

Аз не съм виждал документите за покупко - продажба, с които е извършена сделката, но брат ми твърди, че там съпругата му и дъщеря му не фигурирали, а след неговата смърт аз оставам наследник на апартамента. Това възможно ли е да се случи по някакъв начин, тъй като според мен е невъзможно?
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот vili_spasova » 22 Окт 2019, 19:23

Привет, Никодим. В никакъв случай не искам да се заяждам с Вас или питащия. Стана ми интересно кой какво има, за какво се бори и какво си мисли, че има. Та, ако сте решили, че влизам "рязко" в темата се извинявам. Към питащия - Ако братът е придобил 4/6 идч с покупко- продажба по време на брака и все още не е разведен, и си има по наследство от починалия баща още 1/6 идч, неговите общо 5/6 идч ще се наследят от съпругата и дъщеря му. Просто си отделете един час от времето и отидете при адвокат или нотариус и чси ще свърши работа с копия от документите и ще се уверите щой какво ще наследи. Ако искате ще Ви напиша и съпругата и дъщерята какви квоти ще наследят / то тук зависи и кой кого ще " предвари"/, стига да решите, че е важно.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот nikodim77 » 22 Окт 2019, 22:03

Привет отново Вили Спасова,
И през ум не ми е минавало, че постът Ви е заяждане към мен! И друг път, и на Вас да не Ви минава през ум, че мога да приема отправени Ваши думи към мен като заяждане! За мен е особено чувството да съм участник в този форум, дори е чест. За 10-те години присъствие във форума съм получавал укори от Юристи във форума по разни мои небивалици, но се е случвало и когато съм бил прав, обаче не съм ги приемал като заяждане (в по-голям процент от случаите укорите са били уместни). А от Вашият пост не мога да изведа и укор. В смисъла на горното се колебаех дали да се обръщам с – „ти”, предвид някой наши единомислия, които показваме в друг раздел на форума. Но уважението и разликата в образователните ни нива, а и професионален опит ме задължават да се обръщам с „Ви”, тук в този форум. Изпитвам огромно удоволствие когато чета теми, дори такива, в които не участвам, които се развиват в красив диалог и логични разсъждения по дадените теми. Считам, че този форум все още е далеч от приликите с вица: "Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат; (последното не е съвсем вярно /мои бележки/)
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!" :D

А сега към питащия:
Уважаеми Г-н. bgtifo,
Това, че не сте виждал документите за покупко - продажба, с които е извършена сделката не е пречка да направите справка в имотния регистър, където срещу минимална такса да ви бъде предоставена информация по въпроса. Това, че съпругата и дъщеря на брат Ви не фигурират в документите за покупко-продажба е защото не са участвали в сделката…, но те са негови наследници в случай, че той премине в друго време – друг свят преди тях. Вие ще наследявате само в случай, че съпругата и дъщеря му, преди него преминат някъде там..., или поради други законови причини, които ги изключат от правото на наследяване. Така че, да, правилно разсъждавате. И не, докато при съпругата и дъщерята на брат Ви всичко си е наред, то те ще са единствени негови наследници!
Приемете съвета на В. Спасова и отидете при адвокат, нотариус или друг юрист – вещ в нещата. Има си тънки моменти; напр. при сключване на сделката дали са изпълнени изискуеми от закона/ите/ условия, кога е извършена (какъв период е изминал) и т.н, и т.н. :idea:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот jhoro » 23 Окт 2019, 00:29

Към всички - пропускате една „малка подробност“!
Не е уточнено, дали въпросния апартамент е единственния имот, който е принадлежал на наследодателя в момента на смъртта му.
Ако наследодателя (бащата) е притежавал и други имоти - възможно е, спорния апартамент да е останал само за единия наследник. Дяловете на отделните наследници се определят от масата на всички имоти.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот bgtifo » 21 Ное 2019, 16:10

След много мъки и разправии отново ударих на камък... тъй, като в момента синът ми е болен и имам куп грижи на главата не можах да заделя пари за адвокат. Обадих се на брат ми, за да се разберем човешки и да му споделя какво е всеобщото мнение на хората, с които съм разговарял. А именно, че аз си оставам наследник само на моята една шеста част, а съпругата му и /или дъщеря му онаследява останалта част.

Брат ми обаче ме информира, че това не е така и спомена, че е разговарял с компететни хора в материята. За да се аргументира ми обасни да погледна данъците върху апартамента, които идват за двамата.

И аз, и той плащаме по 70 лева данък. Той ми каза, че това е доказателство, че след неговата смърт аз ставам наследник на апартамента. Наистина данъците са еднакви по 70 лева. Защо той плаща 70 лева за по-голямата част от апартамента, а аз плащам 70 лева за 1/6 част. Може ли някой да ми го обясни.
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот vili_spasova » 21 Ное 2019, 18:00

Привет. Единствената супер извратена идея за която се сещам е следната:
Вие сте собственик на целия апартамент /незнайно как/, а на брат Ви е учредено право на ползване за 1/2 ид.ч. от имота /пак незнайно как/. Правото на ползване се погасява със смъртта на ползвателя и целият имот остава Ваша собственост. Тази супер извратена идея покрива твърдението еднаквия данък.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот bgtifo » 21 Ное 2019, 20:56

Да, данъкът наистина е еднакъв... 70 лева плащам аз, и 70 лева плаща той.
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот jhoro » 21 Ное 2019, 22:00

bgtifo написа:И аз, и той плащаме по 70 лева данък.
Той ми каза, че това е доказателство, че след неговата смърт аз ставам наследник на апартамента.

Щом и двамата плащате еднакво - значи в Дирекция „Местни данъци и такси” фигурирате като съсобственици с по 50% дялове. Те пък взимат информация от Имотния регистър.
По второто изречение - не е вярно. При сегашната ситуация - наследници на брат Ви (на неговата част) биха били съпругата и дъщерята. Както Ви е обяснил nikodim77.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот gergana12 » 23 Ное 2019, 00:51

Bgtifo,
Идете най- напред до имотния регистър,там където живеете и се намира имота, и проверете по 3 егн - баща ви, майка ви и брат ви. Искате разпечатки на всички сделки. Няма да ви струва повече от 10 лева с банковите такси. Така ще се ориентирате какво е реално положението. В местни данъци не всичко е актуално отразено винаги. Имам личен пример. Всичко друго са догадки. Успех.
gergana12
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 21 Дек 2008, 02:35

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Ное 2019, 08:25

Това, че ползваш windows, excel, Android, mac OS, не значи да си овлдял логиката.

Когато имаш делба или наченки на пушек за делба винаги изпраскваш едно договорче красно и тн. Военна тайна ама работи на шест.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5208
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот bgtifo » 23 Ное 2019, 11:24

Много ви благодаря за отговорите.

Значи, ако съм разбрал правилно трябва да отида до Имотния регистър. Този имотен регистър в общината ли се намира, че някой ми каза, че бил в Агенция по вписванията?

В имотния регистър ще изискам документите, за да видя каква делба е извършен и кой какво, но къде точно се намира регистъра?

Апартаментът е в Младост 1, най-вероятно в общината там трябва да отида, или?
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за делба на наследство

Мнениеот gergana12 » 23 Ное 2019, 16:20

https://www.registryagency.bg/bg/regist ... -registar/

За София адресът е ул. Елисавета БАГРЯНА 20
gergana12
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 21 Дек 2008, 02:35


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron