начало

Извънредната обстановка се удължава до края на юли Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Връчване на КА за незаконно строителство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Връчване на КА за незаконно строителство

Мнениеот oberst » 15 Сеп 2019, 12:12

Имам следния типично български батак - преди година и половина подадох жалба за незаконно изградено рибовъдно стопанство в съседно УПИ насред града. Жалбата адресирах до ДНСК, БД, РИОСВ, БАБХ и прочее институции с отношение към проблема. Всички констатираха, че стопанството е неаконно, че сонаджите за водата са незаконни, че не са спазени никакви процедури за животновъде обект, всички отговориха, че ще предприемат действия и към момента няма никакво развитие и всичко си върви по старому. Преди година и кусур, кметът на общината прати отговор до ДНСК с копие до мен, че е съставен КА срещу неизвестен извършител, защото в разписната им книга към регулационния план не бил записан собственик на имота. Това при условие, че собственикът е известен в данъчната служба, че там развива икономическа дейност и, че на този адрес е седалището и адресът на уравление на негова фирма. След сума разправии с ТСУто е пределно ясно, че го прикриват, по добрата стара традиция в провинцията, където всички са или братовчеди, или ядат и пият заедно.

По думите на ТСУто, няколко пъти са лепили известия на разни места, няколко пъти рпащали писма, които им се връщали запечатани и повече нищо не можели да направят, поради което нещата си стоят без изменение. Обърнах им внимание, че адресът е фирмен и си има процедури как се връчват актове на фирми, без значение дали там се правят на треснати и се крият - щяло да падне в съда. Това при условие, че онези не се крият, собственикът си е там, а отгоре на всичко има и наематели. След последната разправия стана ясно, че от общината повече нищо няма да предприемат и въпросът е оттук нататък кой е правилният подход - административен съд, прокуратура или нещо друго?
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05

Re: Връчване на КА за незаконно строителство

Мнениеот nedkost1 » 19 Окт 2019, 11:25

И аз имам подобен казус. Миналата година придобихме с НА наследствен имот на моя прадядо, като се разбрахме с всичките му наследници. Оказа се обаче, че съседът ни, който е в приятелски отношения с кмета на общината явно е имал апетити към имота. След като почистихме имота и направихме някои козметични ремонти (въртешно измазване на избените помещения с полагане на хидроизолационна мембрана) изведнъж ни дойде проверка от ТСУ, които констатираха незаконен строеж. Аз съответно не останах длъжен на съседа и подадох също жалба срещу негови незаконни постройки. ТСУ-то дойде на проверка едва след няколкомесечно подканяне и тъй като постройките, дори ги няма в действащия кадастрален план (1991г) от няма и къде състави КА и на съседа.
В момента обжалвам заповед на кмета за премахване на "незаконните строителни дейности" ?!? по съставения ми КА - трябва да отстраня мазилка и хидроизолация!!!
Същевременно на съседа не беше издадена заповед - няма и да бъде.
Опитах се да ги задължа да издадат заповед и за него, но получих отказ. За кмета съществувало задължение по чл.225а ЗУТ, но то не било обвързано със срок - т.е. няма задължение да издаде заповед.
Обжалвах в Адм. съд, но решението беше в същия дух - кметът не бил длъжен да издаде заповедтта, тъй като законът не го овързвал със някакъв срок. Обжалвах и решението на АС пред ВАС, но и те потвърдиха първоинстанционното решение.
Така, че такива са ни законите - защитават тези които имат връзки с властта. Въпросният чл.225а от ЗУТ явно неслучайно е написан така.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron