начало
Разпитаха Гешев за взрива до колата му – той подозира Борисов и иска очна ставка с него Разпитаха Гешев за взрива до колата му – той подозира Борисов и иска очна ставка с него

Въпрос, свързан с промяна на настоящ адрес

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос, свързан с промяна на настоящ адрес

Мнениеот stefivan1 » 01 Сеп 2019, 01:50

Здравейте, тази година ще участвам на местни избори. Приятели, които са от населеното място, в което ще се боря, но по настоящ адрес се водят в друго населеното място, днес отидоха да променят настоящия си адрес, но от кметството са им казали, че не е възможно. Били изпуснали някаквъв срок. Четох на няколко места, но ако трябва да съм честен, много се обърках и реших да питам тук. Благодаря предварително!
stefivan1
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Сеп 2019, 01:45

Re: Въпрос, свързан с промяна на настоящ адрес

Мнениеот jhoro » 02 Сеп 2019, 20:11

Вписване в списък по настоящ адрес
Чл. 53.
(1) Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено пред органите по чл. 40, ал. 1 по настоящия адрес на лицето и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис.
(2) При произвеждане на избори за общински съветници и кметове искането по ал. 1 се прави, при условие че избирателят има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място. В искането по ал. 1 се посочва и датата на адресната регистрация по настоящ адрес.
Изборен кодекс

Тоест - вие и вашите приятели е трябвало да се регистрирате на новия адрес (като настоящ адрес) до 27 април 2019 г. За да е валидна шестмесечната уседналост.
При сегашното положение, ще трябва да гласувате или там, където е били регистрирани по настоящ адрес 6 месеца подред, или по постоянен адрес. Ако двата адреса са различни.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Въпрос, свързан с промяна на настоящ адрес

Мнениеот stefivan1 » 02 Сеп 2019, 20:49

12 октомври - краен срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес; избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия;

А какво трябва да значи това?
stefivan1
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Сеп 2019, 01:45

Re: Въпрос, свързан с промяна на настоящ адрес

Мнениеот jhoro » 03 Сеп 2019, 15:10

stefivan1 написа:12 октомври - краен срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес; избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия;

А какво трябва да значи това?

Това е срока за подаване на „Заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес“, но не от избирателите с трайни увреждания. Отнася за всички избиратели, които искат да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес (когато двата адреса се различават). Но за да стане това, избирателя трябва да е имал адресна регистрация в съответната община/кметство през последните 6 месеца.
За избирателите с трайни увреждания се отнася чл. 176, ал. 1 и срока е до 27 септември.
Гласуване с подвижна избирателна урна
Чл. 176.
(1) Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, които желаят да гласуват с подвижна избирателна урна, заявяват желанието си не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено чрез писмо, факс или електронна форма до органите по чл. 40, ал. 1 по постоянния адрес или настоящия адрес, когато е направено искане по чл. 53, ал. 1. В заявлението се посочват имената на избирателя, единният му граждански номер (личен номер), постоянният адрес (адрес на пребиваване) или настоящият адрес, когато е направено искане по чл. 53, ал. 1, и се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron