начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Вливане на дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Вливане на дружество

Мнениеот kutsaroff » 02 Сеп 2019, 11:36

Здравейте!
Моля за помощ.
Възможно ли е вливане на дружество(майка) в дъщерно дружество ?
kutsaroff
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 15 Окт 2014, 14:23

Re: Вливане на дружество

Мнениеот vili_spasova » 02 Сеп 2019, 17:42

kutsaroff написа:Здравейте!
Моля за помощ.
Възможно ли е вливане на дружество(майка) в дъщерно дружество ?


В страната на чудесата всичко е възможно, но като гледам определението за дъщерно дружество в ТЗ се чудя къде ще се дянат дяловете на "майката", при положение, че притежава поне 25 % от акциите или дяловете на дъщерното дружество. Ако "майката" не е ЕСК и останалите съдружници изкупят дела на "майката".... може би. Сигурно на счетоводителите ще им е по-интересно как ще оправят кашата. Пресли...къде си? /Преслав Недев имам предвид/
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 918
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Вливане на дружество

Мнениеот nikodim77 » 02 Сеп 2019, 22:34

Мисля си, че на така формулирания въпрос, следва отговорът да е положителен. Никъде в ТЗ не се среща текст, който да указва(забранява) сливането на дружество – майка в дъщерно такова. Наистина единственият текст, дефиниращ „дъщерно дружество” е този в чл. 277, ал. 3, но този текст е по отношение на холдингово дружество. Доколкото съм запознат в България и в съдебната практика се наричат дъщерни и тези дружества, които са притежание на други дружества. Тоест някакво ООД, може да си регистрира собствено друго ООД или ЕООД и т.н. които дружества ще се наричат „дъщерни” макар и да не отговарят на критерия на чл. 277, ал. 3 от ТЗ. В подкрепа на тезата ми за положителен отговор на въпроса по темата се явява раздел ІІ от ТЗ и в частност чл. 262. Така също и чл. 126 от ЗКПО. Наистина след евентуално вливане се очертава настъпване на счетоводна каша, като първите норми, за която се сещам са чл. 39 и чл. 139 от ЗКПО… Друи бегли мисли ми идват и за увеличаване на капитала на приемащото дружество, и за разните му там дебити и кредити… :shock:
Но ето и един текст с автор Евгени Рангелов - магистър по финанси, който текст дава някаква визия по въпроса. Текстът е по отношение на акционерни дружества, но считам, че както по-горе споменах „дава някаква визия” и по настоящата тема.:
„Вливане, при което вливащо се дружество притежава акции в капитала на приемащото дружество; В този случай става въпрос за миноритарно участие на вливащото се дружество в капитала на приемащото дружество. След вливането на преобразуващото се дружество то губи качеството си на акционер в приемащото дружество и освободените акции се използват за удовлетворяване на съдружниците от вливащото се дружество.”
:roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1184
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron