начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Спиране на досъдебно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Спиране на досъдебно производство

Мнениеот edardstark » 12 Авг 2019, 09:25

Здравейте! Преди година и нещо станах жертва на нападение на улицата. Непознат мъж непредизвикано и без да сме влизали в конфликт, без дори да видя, че замахва към мене ме "нокаутира" на улицата. Добър човек (май че таксиметров шофьор) ми се притече на помощ и не се стигна до обир или други вреди. Нападателят избяга. После полиция, Пирогов, шиха ми устната - и до днес и до края на живота си ще имам белег.
Случката беше в тъмната част от денонощието, стана много бързо, почти не видях нападателя. Камерите, които са в района са заснели престъплението, но престъпникът не може да бъде идентифициран.

Извадих си медицинско, подадох сигнал в полицията. Там ми показаха снимки на "контингента", но моят нападател не беше сред тях. Полицаите си свършиха работата съвестно. Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Тези дни получих писмо, че това производство е спряно. Основание по чл. 244, ал. 1, т.2 НПК.

Може ли някой да бъде така добър да ми разясни какво означава това спиране? Нали не означава, че онзи дори сега да го хванат и да бъде идентифициран ще му се размине?
Пише и че материалите да се изпратят на началник сектор Криминална полиция за извършване на необходимите ОИМ за установяване на неизвестния изръшител на деянието. Прокуратурата на полицията ли го връща или какво?
Пише и че мога да обжалвам спирането. Има ли смисъл?
edardstark
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 14 Фев 2019, 11:41

Re: Спиране на досъдебно производство

Мнениеот bvoykov » 14 Авг 2019, 21:47

Основанието, което са цитирали от НПК е, че нарушителят е останал неразкрит. Това се прави с оглед необходимостта да бъде спрян и самият срок за разследването, който тече и в рамките на който разследващите могат да събират доказателства. Идеята е през този период делото да бъде "замразено", защото обективно няма как да бъдат извършвани други действия по разследването и няма да има смисъл от чисто административната задача постоянно наблюдаващият прокурор да удължава или да иска удължаване на срока за разследване. Това, което са Ви написали, че е препратено на полицията за извършване на необходимите оперативно-издирвателни мероприятия (или ОИМ), е във връзка със задължението на прокурора да възложи издирването на извършителя от органите на МВР съгласно чл. 245, ал. 1 НПК. Аз не съм запознат с конкретното дело, но потенциално обжалване на спирането едва ли ще доведе до някакъв друг, ползотворен резултат. Съдът ще прецени дали наистина е налице основанието за спиране и не могат ли да бъдат извършени други следствени действия, но ако всичко съобразно наличната информация е извършено и не могат да бъдат събрани други доказателства, без да е налице извършител, постановлението за прекратяване ще бъде потвърдено от съда.
Това, разбира се, не означава, че ако го хванат, "ще му се размине". Напротив, това е идеята зад това спиране, да могат органите на МВР по оперативен път да достигнат до извършителя и тогава събраната от тях информация да бъде вкарана като доказателство в процеса по съответния законов ред. Бъде ли установено лицето, производството ще бъде въозбновено и ако има достатъчно доказателства за неговата виновност - ще му бъде повдигнато обвинение.
Проблемът е, че ако не бъде разкрит, производството може да си остане спряно за доста дълго време, докато не изтече давността, а тя за такива престъпления, може и да не е много голяма. Изтече ли давността - тогава вече ще дойде и постановлението за прекратяване на наказателното производство.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Спиране на досъдебно производство

Мнениеот edardstark » 15 Авг 2019, 14:35

Много благодаря! Изчерпателен отговор на всичките ми въпроси, благодаря отново.
edardstark
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 14 Фев 2019, 11:41


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron