начало

ВАдС предупреди адвокатите – без платен членски внос за тази година, няма стикер за 2021 г. ВАдС предупреди адвокатите – без платен членски внос за тази година, няма стикер за 2021 г.

Запор и на заплатата, и на банковата сметкаЗапор и на заплатата, и на банковата сметка

Мнениеот milley » 18 Юли 2019, 16:27

Здравейте,
Направен е запор както на труд.възнаграждение, така и на банкови сметки. Работодателят удържа и изпраща суми на ЧСИ. Остатъкът превежда по запорираната банкова сметка. Банката дава до 560,00 лв. на длъжника, а горницата превежда на ЧСИ. Това редно ли е и има ли в случая право длъжника да му се вдигне запора на банковата сметка?
Благодаря!
milley
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 12 Фев 2009, 16:49

Re: Запор и на заплатата, и на банковата сметка

Мнениеот kalahan2008 » 18 Юли 2019, 18:43

Несеквестируем доход, получен по сметка в банка
Чл. 446а. (Нов - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) (1) Несеквестируемостта на доходите по чл. 446, както и на помощи и обезщетения съгласно друг нормативен акт, се запазва и ако са постъпили по банкова сметка, но не по-рано от един месец преди налагане на запора.
(2) Запорното съобщение не поражда действие по отношение на помощите и обезщетенията по ал. 1 изцяло, както и спрямо пенсията до размера на минималната работна заплата, освен за задължения за издръжка.
(3) Когато от основанието на постъпленията по банковата сметка е видно, че те представляват възнаграждения за работа, банката не изпълнява запора до размера на минималната работна заплата, освен за задължения за издръжка.
(4) Банката превежда по сметката на съдебния изпълнител дължимите суми, като съобщава на съдебния изпълнител в срока и по реда на чл. 508, ал. 1 причините за неизпълнението, съответно че по запорираната сметка на длъжника постъпват доходи от пенсия или възнаграждения за работа.
(5) В едноседмичен срок от получаване на съобщението по ал. 4, съответно от възражението на длъжника за наличието на несеквестируем доход съдебният изпълнител уведомява банката за частта, която следва да се превежда съгласно чл. 446.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3695
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Запор и на заплатата, и на банковата сметка

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2019, 18:47

Абе не е редно, но заплатата ви е твърде голяма, щом на двете места ви удържат, за това вместо да питате тука си наемете адвокат. Тук няма как да ви се даде правилен отговор, без да се прегледат книжата по делото, нито вие може да обясните правилно за какво става дума.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Запор и на заплатата, и на банковата сметка

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Юли 2019, 03:38

За съжаление сте попаднали на събирачи на дългове или търтеи (от работливите явно), като търтеите (включвам също и себе си в клуба), сме склонни към всякакви финтове, за да се насмучем докрай с парите на другите. У събирачите на дългове има някаква морална струнка - тоест опитват се да замаскират своята по същество посредствена социална роля, като се представят за ефективни - това е така съвсем тежко казано. На практика Ви ограбват набързо, за да се представят за бързи събирачи на дългове. Това е така да се каже оправданието им - бият Ви с възпитателна цел.

Решението е в правилна жалба и сезиране на органи, ама то и това звучи смешно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron