начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ....

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот vili_spasova » 16 Юли 2019, 17:51

dakiss написа:
vili_spasova написа:... с оглед последните новини за изтичане на данни от масивите на НАП ще следя с интерес заключенията и изявите на съфорумника ни dakiss.... /


Явно не правите разлика между откраднато и публикувано, но може за юристите това да е едно и също :D


Моля, моля, никъде не определям откраднато ли е или публикувано. Обаче и в двата случая става дума за обработка /съхранението също е част от обработката, както и ненадеждното такова/. /Сега чакам тълкуване на термина "обработка"/
Та... като се заигравате по темата - можете да изпратите запитване до КЗЛД с въпроса, който толкова Ви вълнува. Така ще имате компетентен отговор от органа, който защитава правата на физическите лица от "неправомерни попълзновения", върху личните им данни. Виждам, че много Ви се иска колега /юрист/ да Ви даде аргумент/и, в защита на твърдението Ви, но Ви уверявам, че няма да получите такъв/такива, от юристите, запознати с материята.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот vili_spasova » 16 Юли 2019, 18:01

dakiss написа: .......но Законите според теб нямат стойност :D


Сигурна съм, че не познавате лично Калахан, нито пък Лекси, за да си позволявате да се обръщате към тях на "ТИ".
Поради което си позволявам да постна по-долу едни правилца, с които се съобразяваме много преди да Ви е хрумнало да се регистрирате тук:

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=31099

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ - с уважение и за улеснениe!

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,
Преди да поставите Вашите въпроси, Моля да съобразите следните добронамерени правила:

За дължимата грижа
Няма въпроси, които да не са обсъждани в този раздел, досежно спецификата му. Потърсете дали Вашият проблем не е разискван и преди, за да се запознаете с написаното до този момент.
Форумът разполага с удобна търсачка (горе в средата).

За официалния език
Пишете само на кирилица! Писането на латиница е израз на неуважение към езикa ни, постът Ви ще бъде заличаван - без оглед на съдържанието. Ако сте в обективна невъзможност - потърсете някой удобен Вам онлайн кирилизатор - пример: http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

За културата, възпитанието и уважението в общуването
Когато търсите консултация, помощ, професионално мнение или друго подобно, Молим, в темата Ви да намерят място и елементите на молбата. Липсата им е израз на обидно отношение към тези, от които търсите настоящата услуга.
Липсата на обръщение, на учтива форма на изказа, заповеден тон, са демонстрация на неуважение спрямо тези, които ще се ангажират да Ви отговорят!
Не забравяйте, че това е свободен форум и отговорът на въпросите Ви зависи изцяло от добрата воля на останалите участници в него!
Да запазим добрият тон и уважение двустранно!

За професионалната етика
Непрофесионално, неморално и неколегиално е да се коментират влезли в законна сила съдебни актове, и/или процесуалните действия на ангажирания от Вас адвокат.

За цитатите
Когато цитирате мненията на други членове (с цел онагледяване) препоръчваме да запазвате само частта от цитата, която ще коментирате.

Помнете
Въпросът Ви ще бъде прочетен, но форума не е панацея.
Излагайте коректно фактите по питането си, в противен случай носите риска да бъдете подведени.
Има и участници без юридическо образование, които е възможно, макар и несъзнателно, да ви въведат в заблуда.
При наличие на правен проблем, препоръчително е да потърсите професионална юридическа помощ!

Спешни, сигнали и предложения
Уважаеми гости,
Ако имате основателни съмнения, че някое мнение не отговаря на правилата, Моля да информирате Модераторите.

За правомощията
Модераторите и Администраторът имат право да преместват или премахват тема или мнение, неотговарящи на общите условия на форума, по всяко време. Установяването, дали това се прави заради спам, неприлични, вулгарни мнения или неспазване на някое от гореизброените правила е само в техните компетенции.

Рестрикции
“Спам” и “Флоод’ няма да се толерират в този раздел на форума!
За Ваше улеснение, Ви уведомяваме, че СПАМ e:
- пускане на мнение, несвързано с темата;
- тема, която не се отнася за дадения подфорум;
- повтарящи се мнения с кратко или язвително съдържание,
- такива с безмислени и/или прекалено емотикони,
- системно задаване на неадекватни въпроси, респективно такива отговори или
- просто въвеждането на един еднообразен пост повече от веднъж.
ФЛООД е масовото разпространение на мнения с идентично съдържание или заливането на форума/теми с неадекватни информации.

Ако спазим тези елементарни изисквания, ще засвидетелстваме взаимното си уважение.
Благодарим, за проявеното търпение и разбиране.

С уважение: hasplu, poli_g!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот kalahan2008 » 16 Юли 2019, 19:35

dakiss написа:Мисля, че това ми е достатъчно. Като човек при който няма двузначни неща явно греша, но Законите според теб нямат стойност, а решенията на висшестоящия съд са тези, които гледат другите съдилища.

Разбира се, че законите имат стойност. Но те се намират в система и взаимовръзка. Влияят си помежду си, дори и наглед да нямат нищо общо. И още нещо-законите не са единственият източник на правото. Има разлика между понятията "право" и "закон", като законът е само един от източниците на правото.
Правото е система от норми, като нормите не са само в законите. В правото има система, йерархия, като законът стои някъде на междинно ниво.
Най-общо йерархията на нормативните актове е следната:
1. На най-долното ниво са подзаконовите нормативни актове;
2. международни договори, които не са ратифицирани и/или обнародвани в ДВ;
3. закони;
4. международни договори, които са ратифицирани и обнародвани в ДВ;
5. конституция
6. Право на Европейския съюз.
Източници на правото на ЕС са: учредителни договори; правни принципи; международни договори, сключени от ЕС; вторично право /регламенти, директиви, решения/; някъде там е и съдебната практика на СЕС.
Тук трябва да се посочи, че освен нормативните актове, източници на българското право са и: съдебната практика; общите принципи на правото /между които също има йерархия/; правната доктрина; обичаите; правилата на морала и справедливостта.
Това го разказвам само за илюстрация, за да обясня, че правото /а не законът/ е жива, динамична система с множество елементи и компоненти, които си взаимодействат и влияят взаимно. За да бъде разбрана поне отчасти тази система, се изискват задълбочени познания в множество области на правото, а не само да се чете оттук-оттам. Няма как чрез един интернет форум да се обясняватъ надълго и нашироко неща, които се изучават с години. Все едно в една тема да се обучаваме на Java или C++. Това е абсурдно и ако не го разбирате, значи проблемът е във Вашия телевизор. Да, донякъде юристите приличат на някакво тайно общество, някаква секта, които си говорят на някакъв странен език, неразбираем за обикновените хора. Но така е с всяка наука. Навремето един мой колега и съквартирант-психолог се смееше, че: "В психологията всичко става някакси, по някакъв начин". Това, което Вие казвате за правото, горе-долу ми звучи по същия начин-в правото нещата стават по някакъв странен начин и юристите се опитват да представят нещата като някакво езотерично познание от школата на Питагорейците, за които вселената е изградена от числа. /подобно и на кабалистите-евреи/. Ами съжалявам, че е така, но животът, обществото днес са много сложни. Не всеки разбира от компютри. Не всеки разбира от медицина. Не всеки разбира от електротехника, счетоводство и т.н. Всеки се е специализирал в някаква област, такъв е съвременният свят. Дори и да не Ви харесва, това не променя реалностите.
Приемете за даденост факта, че съдебната практика на СЕС е по-важна от Вашите разсъждения на тема "лични данни" и тяхната публичност и просто се примирете. Или ако Ви харесва - не се примирявайте. Но това няма да промени нещата. Най-много да започнете да четете решения и лека-полека да придобиете малко по-ясен поглед, който да Ви помогне да разберете, че не сте била прав/а.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 10:46

Не смятах да се отделям от темата за личните данни, но посоченото дело според мен, меко казано не може да се счита за еталон за бъдещи дела. По принцип решението е правилно и така се защитават интересите на третите страни, но мотивите не. Не е необходимо да се нарушава един закон, вместо да се използва друг.

Според посоченото:

""63
Ако се предложи, че от тази проверка следва, че националното право позволява да се подават такива искания, запитващата юрисдикция ще трябва да прецени, с оглед на всички релевантни обстоятелства и като вземе предвид изтеклия срок от прекратяването на съответното дружество, евентуалното наличие на неопровержими законови основания, които при необходимост са от естество да обосноват по изключение ограничаването на достъпа на трети лица до данните, отнасящи се до г‑н Manni в дружествения регистър, от които следва, че той е бил единственият управител и ликвидаторът на Immobiliare Salentina.""

Иначе казано това си е конфликт на интереси - собственика/управителя да може да е и ликвидатор, след изтичане на определен срок от прекратяването на съответното дружество. Не им знам законите в Италия, но това си е конфликт на интереси, както и да се погледне.

Преди да ме сложите на кладата за юристохулстване си помислете как ще звучи Цветан Василев да е ликвидатор на КТБ :D :D :D

Простичко казано това което ме хвърля в тъча е - след като му се заличат данните като собственик/управител, той напълно законно да стане ликвидатор.

А можеше да се уважи искането и данните му да се заличат, за да се спази ЗЛД и да се излезе със становище, че той не може да е ликвидатор заради конфликт на интереси. Така според мен се защитават третите лица, спазва се ЗЛД и всичко е по-добре.
Последна промяна dakiss на 17 Юли 2019, 11:18, променена общо 1 път
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 10:49

vili_spasova написа:
dakiss написа:
vili_spasova написа:... с оглед последните новини за изтичане на данни от масивите на НАП ще следя с интерес заключенията и изявите на съфорумника ни dakiss.... /


Явно не правите разлика между откраднато и публикувано, но може за юристите това да е едно и също :D


Моля, моля, никъде не определям откраднато ли е или публикувано. ....


А според Вас какво е да изтече информация след разбиване на защита на сървър от хакер? Дали е по-различно от разбиване на врата или прозорец за да се открадне нещо?
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 10:59

vili_spasova написа:
dakiss написа: .......но Законите според теб нямат стойност :D


Сигурна съм, че не познавате лично Калахан, нито пък Лекси, за да си позволявате да се обръщате към тях на "ТИ".
Поради което си позволявам да постна по-долу едни правилца, с които се съобразяваме много преди да Ви е хрумнало да се регистрирате тук:



Съжалявам, че понякога се изпускам и говоря на ТИ, но и правилца не звучи много уважително, хрумване да се регистрирам пък е детинско изказване, както и много епитети и определения по мой адрес. Не смятам да падна до това ниво дори да ги цитирам, камо ли да ги употребявам по адрес на човек който не познавам.
Предпочитам някой да ми говори на ТИ, вместо да ми оценява умствения багаж и да ме обижда без да ме познава. Дори и в тези случаи не съм си позволявал да отговоря по същия начин - с обиди.
Това, че съм се регистрирал доста след Вас прави ли ме по-глупав или се счита, че съм новобранец в казарма :D :D :D
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 11:11

kalahan2008 написа:Разбира се, че законите имат стойност.


Съгласен съм с това на 100%, както и с останалото изброено без последните абзаци и понеже се отклоних малко от темата за личните данни, ще се радвам да ми обясните отклонението ми дали е грешно и дали трябва според примера ми, който е почти същия както в делото .... след изтичане на определен срок от закриването на КТБ Цветан Василев да поиска да стане ликвидатор на КТБ като му се заличат личните данни като собственик/управител и да е спрян от съда с мотив, че не могат да му се заличат личните данни за да го спрат да е ликвидатор ;)

Несъгласието ми с последните абзаци вече министър даде отговор защо не се променя нищо, макар и в друг сектор.
Фразата ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ докато не изчезне, няма да влезем в крак с новото време и няма да станем бяла страна. Критиките от ЕС към съда ни, са достатъчно доказателство, че трябва да има промени. Не са мои критиките де. Аз само питам.

За финал ... мъж съм и съм изчел доста книги. Както искате, така ги смятайте - на метри, или на вагони, но са наистина много и не само романи, а и закони :D
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот vili_spasova » 17 Юли 2019, 17:18

dakiss написа: За финал ... мъж съм и съм изчел доста книги. Както искате, така ги смятайте - на метри, или на вагони, но са наистина много и не само романи, а и закони :D


Четенето на книги и закони е много приятно и полезно, поздравявам Ви, че четете. А когато се чете с разбиране е направо безценно. Въпреки Вашите твърдения, че този форум е единствено и само за даване на правни съвети, искам да Ви информирам, че тук има теми за "Любими автори", "Една кошничка с усмивки" има тема само за музикални поздрави, даже имаше тема "Законопроект № 2 Закон за проституцията", както и тема "Общ регламент за защита на данните (Регламент 2016/679)" - https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=64916, обаче престанах да пиша там, поради явна липса на интерес.

И още нещо - по повод твърдението Ви:

dakiss написа: Само искам да посоча, че форума не е социална мрежа за общуване, запознанства, свалки и прочие подобни неща, а за коментиране на неща с правни теми и насоченост.


Тук искам да Ви споделя, че този форум е за помощ и взаимопомощ, но няма да съществува без колегите - юристи, икономисти, архитекти и инженери, както и други специалисти, които отделят време и нерви да консултират напълно безплатно всички питащи. И да Ви кажа под секрет, в точно този форум са се вихрили сБирки, общувало се е на живо така, че после някои ги е боляла главата, обаче не от четене на практика на ВКС, доста запознанства са се случили, къде удачни, къде не толкова, даже и за две - три свалки се сещам. Също така никой не е длъжен на никой. Ако някой е решил да отговори го прави, както намери за добре, дори и само с цел да предпази от грешки други питащи.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 18:06

vili_spasova написа: ....Също така никой не е длъжен на никой. Ако някой е решил да отговори го прави, както намери за добре, дори и само с цел да предпази от грешки други питащи.


Благодаря Ви много за напоителните обяснения, но щях да съм повече доволен ако ми се разясни посочения случай дали прилича на случая с Цветан Василев. Иде реч ако той поиска да е ликвидатор на КТБ .... като му заличат личните данни като собственик/управител на КТБ.

Колкото и да е трудно да се признае, нямаше ли да е по-добре да му уважат искането за заличаване на личните данни и да го спрат от мераците му да е и ликвидатор на фирмата си, с причина конфликт на интереси ... а да, това не фигурира за разглеждане по това Преюдициално запитване и за това няма съображение и за това.

Ясно ми е, че всеки съд съвсем правилно и законно ще оневини убиец, който е обвинен, че е застрелял жертвата си, а жертвата е убита с нож, въпреки, че за обществото ще е фрапиращо такова решение, но това не ми е ясно - да се откаже заличаване на лични данни по съображения от каквито и да е закони, след като има закон на ЕС "GDPR"
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 17 Юли 2019, 20:33

Ето едно становище за занижаване на защитата на личните данни за лица на публични длъжности, но публикуването на техни лични данни става с тяхно изрично писмено съгласие оформено към декларацията, което означава и за всички документи които се изискват от оператори на лични данни и държавни институти имащи правото да ги обработват, иначе е нарушение. За неволно даване на лични данни, явно и дума не може да става да се публикуват ....
АВ ли са правите или КЗЛД ?
За останалите ЗЛД си важи с пълна сила :)

Становище на КЗЛД пo искане от председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към 43-то Народно събрание

СТАНОВИЩЕ
НА
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
с рег. № П-9019/2014 г.
гр. София, 19.12.2014 г.
ОТНОСНО: Искане за становище от г-н Валентин Николов – Председател на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към 43-то Народно събрание на Република България по въпроси, касаещи приложението на глава Трета от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в състав: Председател: Венцислав Караджов и членове: Цанко Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков на заседание, проведено на 17.12.2014 г., разгледа преписка с вх. № П-9019/12.12.2014 г. от г-н Валентин Николов – Председател на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към 43-то Народно събрание на Република България.
В искането се поставят въпроси във връзка с начина на изпълнение на задълженията по глава Трета от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ), свързано с публикуване на декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ в регистъра, поддържан на интернет сайта на Народното събрание на Република България.

Правен анализ
Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) определя правилата за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на лица, заемащи публични длъжности. Целта на ЗПУКИ е да предотвратява накърняването на публичния интерес и да санкционира действията на лицата, заемащи публична длъжност в случаите, когато при изпълнение на служебните им задължения са повлияни от частен интерес, надделяващ над публичния интерес, който те са призвани да защитават и изпълняват. За своите действия, лицата заемащи публични длъжности носят отговорност пред гражданите и пред органите, които са ги избрали или назначили.
В чл. 3 на ЗПУКИ е определен кръгът от лицата, които по смисъла на закона заемат публични длъжности. В обсега на разглежданите във връзка с искането въпроси попадат посочените лица, както следва:
Чл. 3, т. 3 от ЗПУКИ – народните представители;
Чл. 3, т. 25 от ЗПУКИ - служителите в администрацията на органите на законодателната власт.
За лицата посочени по-горе, както и за всички задължени по чл. 3 от ЗПУКИ лица, заемащи публични длъжности, възникват задълженията по чл. 12 от ЗПУКИ за подаване на декларации:
1. декларация за несъвместимост по смисъла на чл. 5 от ЗПУКИ;
2. декларация за частни интереси;
3. декларация за настъпила промяна в обстоятелствата относно несъвместимостта и наличието на частен интерес;
4. декларация за частен интерес по конкретен повод.
Декларациите се подават по специален ред и срокове посочени в чл. 13-18а от ЗПУКИ.
Съобразно изискванията на закона посочените декларации биха могли да съдържат лични данни. Определение на понятието „лични данни” дава чл. 2, ал. 1 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци. Съгласно § 1, т. 16 от Допълнителните разпоредби на ЗЗЛД, специфични признаци са признаци, свързани с физическа, физиологична, генетична, психическа, психологическа, икономическа, културна, социална или друга идентичност на лицето. Информацията в съдържанието на декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ би могла да бъде определена като такава, съдържаща лични данни, с оглед обстоятелствата подлежащи на деклариране. Данните за дялово или акционерно участие на лицето, размера на задължения към финансови и кредитни институции или други лица, информацията за свързаност на лицата, или информация, предоставена от физическото лице, определена в образеца на декларация като «друга информация за частни интереси», преценена за всеки конкретен случай, както и подписа на физическото лице – декларатор биха могли да идентифицират конкретното физическо лице. Лични данни представляват и името на декларатора, обвързано с неговата длъжност и институция.
В съответствие с разпоредбата на чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ, задължените органи обявяват на интернет страницата си декларациите по чл. 12 от същия закон при спазването на ЗЗЛД. Предвид това обстоятелство, следва да се спазват основните принципи при обработване на лични данни така, че да бъде постигната целта на ЗЗЛД – гарантиране на неприкосновеността на личността и личния живот на конкретното физическо лице.
Публикуването на декларациите на интернет сайта на Народното събрание на Република България е действие по обработване на лични данни (по смисъла на параграф 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЗЛД), извършено чрез разпространение на данните. Това действие по обработване на личните данни следва да се осъществява при спазване на принципите за обработване на лични данни, прогласени от чл. 2, ал. 2 от ЗЗЛД, съгласно който, личните данни трябва да:
1. се обработват законосъобразно и добросъвестно;
2. се събират за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели с изключение на случаите, изрично предвидени в този закон;
3. бъдат съотносими, свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват;
4. бъдат точни и при необходимост да се актуализират;
5. се заличават или коригират, когато се установи, че са неточни или непропорционални по отношение на целите, за които се обработват;
6. се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват; личните данни, които ще се съхраняват за по-дълъг период за исторически, статистически или научни цели, се поддържат във вид, непозволяващ идентифицирането на физическите лица.
При всеки случай на обработване на лични данни следва да се следи за наличието поне на едно от условията за допустимост, посочени в чл. 4, ал. 1 от ЗЗЛД. В конкретния случай по отношение събирането, съхранението и употребата на личните данни чрез декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ за осъществяване на целите на ЗПУКИ, приложение могат да намерят основанията за допустимост, посочени в нормата на чл. 4, ал. 1, т. 1, т. 5 и т. 6 от ЗЗЛД - обработването е необходимо за изпълнение на нормативно установено задължение на администратора на лични данни; обработването е необходимо за изпълнението на задача, която се осъществява в обществен интерес; и обработването е необходимо за упражняване на правомощия, предоставени със закон на администратора или на трето лице, на което се разкриват данните.
В подкрепа на изложената теза са приложими принципите на необходимост и пропорционалност на обработваните лични данни, заложен в чл. 2, ал. 2, т. 2 и т. 3 от ЗЗЛД, посочени по-горе. Когато обаче става въпрос за разгласяването на лични данни от съдържанието на декларация, без да е налице обоснована причина за това, ще представлява несъотносимо и надхвърлящо целите за обработване на лични данни в контекста на предвидените от законодателя мерки за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, а също така би било незаконосъобразно поради нарушаване изискването на чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ. Едновременно с това, нормата на чл. 23, ал. 1 от ЗЗЛД въвежда в задължение на всеки администратор на лични данни да предприеме необходимите технически и организационни мерки, за да защити данните от случайно или незаконно унищожаване, или от случайна загуба, от неправомерен достъп, изменение или разпространение, както и от други незаконни форми на обработване.
Обработването на лични данни следва винаги да бъде в съответствие с целите и принципите, заложени в Закона за защита на личните данни и затова особено внимание трябва да се обърне на въпроса за съгласието и информираността на лицата, чиито данни ще бъдат обработвани (в случая – чрез публикуване на интернет страница). Все по-често се дискутира по тази тема, като една от бъдещите промени в Европейската правна рамка се очаква да бъде именно по отношение на формата и начина на доказване, че едно лице действително е дало съгласието си.
По отношение конкретно поставените в искането за становище въпроси, следва да се отбележи, че при обявяване на декларациите на служителите в администрацията на Народното събрание, съгласно чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ, приложение може да намери единствено разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 2 от ЗЗЛД - разгласяването на лични данни от съдържанието на декларация, като действие по тяхното обработване, следва да се извърши, след като физическото лице, за което се отнасят данните, е дало изрично своето съгласие. Съгласно параграф 1, т. 13 от Допълнителните разпоредби на ЗЗЛД, "съгласие на физическото лице" е всяко свободно изразено, конкретно и информирано волеизявление, с което физическото лице, за което се отнасят личните данни, недвусмислено се съгласява те да бъдат обработвани. Комисията за защита на личните данни е изразила становище, прието на заседание, проведено на 15.01.2009 г., че правата на физическите лица при обработване на личните им данни при изпълнение на задължението по чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ в най-голяма степен ще бъдат защитени при наличие на съгласие на физическото лице за обработване на личните му данни, изразяващо се в разпространението на данните в интернет пространството.
По друг начин се разглежда съответното положение по отношение на народните представители. Съгласно чл. 62, ал. 1 от Конституцията (КРБ), Народното събрание упражнява законодателната власт в Република България. Като негови членове, народните представители се избират за срок от четири години чрез преки избори. След избирането им, народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Подобно правно положение изключва обвързването със задължителен мандат и то е обявено за недействително в чл. 67, ал. 1 от Конституцията. В изпълнение на своите задължения народните представители са длъжни да действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения (чл. 67, ал. 2 от КРБ). Гаранция за добросъвестните действия на депутатите е техния съдебен имунитет. Правното положение на народния представител е изяснено и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (чл. 126 – 137 от ПОДНС).
Раздел 2 от глава Дванадесета от ПОДНС регламентира етичните норми на поведение, с които съобразяват своите действия народните представители. Зачитането на закона, защитата на обществения интерес, необвързаност с частни интереси, откритост и прозрачност са ръководните принципи при осъществяване правомощията на народния представител (чл. 138 от ПОДНС). В чл. 140, 141 от ПОДНС изрично са посочени някои важни ограничения, които имат пряко отношение за гарантиране на законосъобразно упражняване на правомощията от страна на народните представители:
- съгласно чл. 140, ал. 1 - Народният представител не може да дава съгласие за осъществяване на своите правомощия в частен интерес на физически или юридически лица.
- съгласно чл. 141, ал. 1 - Народният представител не допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица, която би могла да повлияе върху изпълнението на неговите правомощия.
- съгласно чл. 141, ал. 2 - Народният представител изпълнява правомощията си, без да търси или получава материална или друга облага за себе си или за свързаните с него лица по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
- съгласно чл. 141, ал. 3 - Народният представител не може да предприема действия, които накърняват принципа на разделението на властите и независимостта на държавните органи.
Регламентираната с чл. 148, ал. 1 от ПОДНС Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика установява нарушенията по Раздел 2, глава Дванадесета от Правилника. Комисията има правомощията да приема правилата за етичните норми за поведение по този раздел.
В контекста на разглежданата тема трябва да се вземат предвид и задълженията на народните представители по смисъла на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор (ЗПИЛЗВДОДДПЧС). Целта на този закон е имуществото на посочените лица да е винаги известно като вид антикорупционна мярка, която не може да бъде ограничена по силата на Закона за защита на личните данни. Съгласно чл. 2, ал. 3 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС задължените лица, в това число и народните представители, декларират имуществото и доходите включително и на своите съпрузи (съпруги) и ненавършилите пълнолетие деца. Списъкът с имената на лицата по чл. 2, ал. 1 се публикува на интернет страницата на Сметната палата. С чл. 6 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС се уреждат правилата за обществен достъп до декларациите на задължените лица. Всяко лице има право на достъп чрез страницата на Сметната палата до данните от публичния регистър при спазване на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).
Става ясно, че с разпоредбите на ЗПИЛЗВДОДДПЧС и ЗПУКИ се цели гарантирането на пълна прозрачност при изпълнение на задълженията от страна на задължените по тях лица, но те не могат да дерогират напълно действието на ЗЗЛД.
От друга страна е безспорно, че народните представители могат да бъдат определени като публични фигури. Практиката на Конституционния съд на Република България показва, че подобен обществен статут на едно лице го поставя в положение на по-занижена защита по отношение на неговите лични данни. Основание за това може да се търси и в Решение № 4 от 26 март 2012 г. по конституционно дело № 14/2011 г., с което се потвърждава приетото през 1996 г. тълкуване на баланса между двете права - при публичните фигури защитата на лични данни е „много по-занижена” в сравнение със защитата при останалите лица.
Съществено изключение от ограниченията на ЗЗЛД представляват случаите на надделяващ обществен интерес. Съгласно законовото определение, посочено в параграф 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за достъп до обществена информация, „надделяващ обществен интерес” е налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл. 3 от ЗДОИ. Следва да се отбележи, че установяването на надделяващ обществен интерес винаги е предпоставка за предоставяне на конкретна информация.
Защитата на информацията за личния живот на публичните фигури и интереса на обществеността да получи тази информация са две противопоставящи се права. Това разбиране, в по-общ план, се подкрепя и от мотивите на Съда на ЕС от Решение от 13.05.2014 г. по дело С-131/12 (т. нар. дело Google). В контекста на разглежданите по делото въпроси, Съдът изразява позицията си, че ролята на едно лице в обществения живот обосновава приоритетния интерес на обществеността да има достъп до информация, отнасяща се до него.
От гледна точка на Закона за защита на личните данни, по отношение на народните представители приложение може да намери хипотезата на чл. 4, ал. 1, т. 5 от ЗЗЛД, когато обработването е необходимо за изпълнението на задача, която се осъществява в обществен интерес. Както бе посочено по-горе в изложението, налични са множество доказателства за наличието за обоснован законен интерес на обществото по отношение на съдържащата се в декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ информация за народните представители. Относно публикуването ѝ на официалният сайт в интернет, следва да бъдат спазени някои съществени правила в съответствие с основните принципи за обработване на лични данни, по смисъла на чл. 2, ал. 2 от ЗЗЛД (посочени по-горе в анализа).
Публикуваните декларации на народни представители не следва да съдържат само следните данни: ЕГН и подписи на лицата, номера на банкови сметки и банкови карти, информация за трети лица. Комисията за защита на личните данни има трайно установена практика по отношение на публикуването в интернет на декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ, съгласно която ЕГН, подпис и данни на трети лица, които не са лица – носители на задължения, свързани с целите на декларацията, в никакъв случай не трябва да бъдат обявявани. Становищата на КЗЛД са публикувани на официалния сайт на Комисията, като например:
https://www.cpdp.bg/index.php?p=element_view&aid=184
https://www.cpdp.bg/?p=element_view&aid=112 и др.
За действията по публичното оповестяване, чрез публикуване в регистъра на официалния сайт на Народното събрание, народните представители трябва да бъдат предварително информирани за техните права. Правилата по отношение на публикуването в интернет се уреждат в инструкцията по чл. 20 от НАРЕДБА № 1 от 30 януари 2013 г. за минималното ниво на технически и организационни мерки и допустимия вид защита на личните данни.
Във връзка с горното и на основание чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за защита на личните данни, Комисията за защита на лични данни изразява следното
СТАНОВИЩЕ:
1. [b]По отношение декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ на служителите от администрацията на Народното събрание:
Обявяването на лични данни от декларациите по чл. 12 в изпълнение на чл. 17, ал. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, с изключение на имената на декларатора, следва да става след изричното писмено съгласие на физическото лице-декларатор, оформено в отделен текст към същата декларация.
Обявяването в интернет на декларации по чл. 12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, без изричното съгласие на декларатора, би представлявало нарушение на Закона за защита на личните данни. Обявяването не трябва да съдържа само следните данни: ЕГН и подписа на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти. В случай, че в декларацията има лични данни на трети физически лица, съгласието на декларатора не рефлектира върху тях и същите следва да бъдат анонимизирани или заличени.
2. По отношение декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ на народните представители:
Народните представители са публични фигури и поради тази причина се ползват с по-занижена степен на защита на личните данни и информацията за техния личен живот. Публикуването на съдържанието на декларациите по чл. 12 от ЗПУКИ следва да се извърши съобразно хипотезата на чл. 4, ал. 1, т. 5 от ЗЗЛД, когато обработването е необходимо за изпълнението на задача, която се осъществява в обществен интерес. Независимо от това принципите за необходимост и пропорционалност следва да бъдат приложени с пълна сила във връзка с конкретната цел – гарантиране на безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията по служба.
Обявяването не трябва да съдържа само следните данни: ЕГН и подписа на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти. Всички лични данни на трети лица, съдържащи се в декларациите, подлежащи на публикуване и не попадащи в обсега на закона, както и такива, които нямат отношение към целта на обработването, следва да бъдат анонимизирани или заличени. Трите имена на физическите лица не представляват лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни.[/b]
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:

Венцислав Караджов /п/


Цанко Цолов /п/
Цветелин Софрониев /п/
Мария Матева /п/
Веселин Целков /п/
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Законно ли е да ти искат лични данни и ако ги посочиш ..

Мнениеот dakiss » 18 Юли 2019, 17:02

Я гледай ти. И инспектората на ВСС разбраха какво значи да не се публикуват лични данни и си намериха дори оправдание.

Нещо да кажат юристите :)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564898

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565544
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Предишна

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron