начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Строеж при НТП: За друг вид застрояване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Строеж при НТП: За друг вид застрояване

Мнениеот pavel_v » 29 Юни 2019, 18:52

Здравейте,

Имам няколко въпроса свързани с парцел (ПИ) в землището на село Бистрица, София. Според кадастралната карта земята на парцела се води с предназначение "Земеделска", а НТП е "За друг вид застрояване".
Бих искал да построя върху парцела сглобяема къща на 1 етаж с площ 100 кв.м.
Въпросите са ми следните:
1. По закон мога ли построя горната сграда върху парцела без да му променям предназначението и/или НТП?
Предполагам, че не мога, но в съседство има построени около 5-6 къщи и само на 2 от тях предназначението е "Урбанизирана" и НТП е "Ниско застрояване", според кадастралната карта, а останалите парцели са със същите показатели като този.
2. Ако отговора на горния въпрос е НЕ, то какво трябва да стане предназначението на земята и НТП за да може да се построи горната сграда?
3. Как става промяната на предназначението на земята и НТП? В смисъл мога ли да се обърна към адвокат и той да задвижи нещата, или трябва да ходя в различни общински служби? Колко време грубо отнема процедурата по смяната на предназначението?

Павел.
pavel_v
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Юни 2019, 18:36

Re: Строеж при НТП: За друг вид застрояване

Мнениеот swenstyle » 03 Юли 2019, 16:01

за 100 квадрата на 1 етаж земята ви трябва да е 3 декара, но как ще стане захранването с ток и вода? запишете се за среща при главния арх., след като ви дойде реда отидете и попитайте същите тези въпроси, безплатно е.

в момента имота попада ли в границите на селище?
ако с последния устройствен план на селището имота вече е включен към границите на населеното място, НЕ ви трявба да го преустройвате от земеделска земя в УПИ, директно си правите ПУП и след това строите. имам някъде линк с тълкувателно писмо на ВАС по такъв казус, така че с него да оборите всеки който твърди обратното, ако ви трябва пишете, ще го потърся.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Строеж при НТП: За друг вид застрояване

Мнениеот probcho » 03 Юли 2019, 19:49

swenstyle написа:.......

Ала-бала-портокала...
pavel_v написа:1. По закон мога ли построя горната сграда върху парцела без да му променям предназначението и/или НТП?

Не можете.
pavel_v написа:2. Ако отговора на горния въпрос е НЕ, то какво трябва да стане предназначението на земята и НТП за да може да се построи горната сграда?

Трябва да се изработи ПУП. Свързано е и с разрешение от комисията по земеделие.
pavel_v написа:3. Как става промяната на предназначението на земята и НТП? В смисъл мога ли да се обърна към адвокат и той да задвижи нещата, или трябва да ходя в различни общински служби? Колко време грубо отнема процедурата по смяната на предназначението?

Дейността се извършва от нает от Вас архитект. В случай, че го упълномощите с нарочно пълномощно, може и той да ходи по институциите. Всеки един от тях, който е правил ПУП, знае какви са стъпките, изискванията, таксите, сроковете и последователността на движението на документите.
Оказва се, че всичко е въпрос на пари.

ПП
Адвокат не може да извърши това, което искате!
probcho
Потребител
 
Мнения: 911
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron