начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Обезщетение при безработица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обезщетение при безработица

Мнениеот danielkalachev » 25 Юни 2019, 18:53

Здравейте, имам регистрано ООД заедно със съдружник на което съм управител от 2014г. Фирмата не е имала никаква дейност до момента, не са плащани осигуровки, не са издавани фактури и прочие. От 2 години работя на трудов договор, но от компанията в която съм съкращават щатната длъжност и ме освобождават по чл. 328, ал.1, т.2. Въпроса ми е имам ли право на обезщетение, като безработен. Благодаря.
danielkalachev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юни 2019, 18:36

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот jhoro » 01 Юли 2019, 13:35

Здравейте.
По отношение паричното обезщетение за безработица:
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
- са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
- не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
- не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на трудa.
(чл. 54а, ал. 1 КСО)

По отношение фирмата - това, че същата няма дейност, не са плащани осигуровки, не са издавани фактури и прочие е едно, но е било нужно да подадете декларация за липса на дейност в Търговския регистър (декларация по чл. 38, ал. 9 от ЗСч) в срок до 31 март.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1287
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron