начало

За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички

Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 31 Май 2019, 19:29

Знам, че много хора използват сутерена си за живеене, но аз искам да попитам колко е законно. Никъде не намирам нищо, което да е написано за сутерените - има за офиси и ателиета, но за сутерени няма. Чл. 178, ал. 4 от ЗУТ отнася ли се за използване на сутерен за живеене - т.е. помещение, което не се използва по предназначението му ? Определено сутерена няма нужните за живеене условия - няма баня/тоалетна, няма необходимата височина и светлина и си е със статут по нотариален акт на "СУТЕРЕН" в къща.
Какви законови мерки могат да се приложат в случай, че някой живее в сутеренен етаж ?
Благодаря предварително.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 31 Май 2019, 20:44

Нямам идея в какъв контекст Ви е питането (изгонване на някого, или социален доклад за условия за живеене… Вие си знаете), но като прехвърляхте ЗУТ и стигнахте до чл.178, явно сте подминали без прочит чл. 38 от същия закон. Да, ако визирате строеж, тогава цитирания чл. 178 е относим към питането Ви, но ако става дума за жилищна сграда, която покрива норм. изисквания за такава, то мисля, че Ви касае текстът на чл. 38, ал. 3 от ЗУТ.

За справка: думата „сутерен” не се използва в ЗУТ, където е заместена със словосъчетанието, "Полуподземен етаж", чиято дефиниция е представена в § 5, т. 49 от ДР на закона.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 543
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот Melly » 31 Май 2019, 21:17

Въпросът не е зададен коректно.

Ако къщата е строена преди влизане в сила на ЗПИНМ, то едва със Строителните правила и норми (Обн. ДВ. бр.75/18.09.1959) са поставени изисквания свързани с планирането и изграждането на населените места в страната, доразвити в разпоредби от последващите закони ЗТСУ и ЗУТ.

В обобщение и конкретно на поставения с темата въпрос, отговорът ми е ДА, може да се живее в сутерен на сграда без да са изградени обслужващи помещения в него в случай, че къщата е строена по време на действие на ЗБНМ и преди обнародването на Строителните правила и норми.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7621
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 31 Май 2019, 23:31

чл. 38, ал. 3 от ЗУТ изобщо не отговарят на това което питам - " В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите" - защото питането ми дали може да се живее, а не дали може да се преустрои на магазин, офис, ателие.
И така аз не мога да открия нищо съществено като информация, защото ако разгледаме какво представлява понятието "Жилищен етаж" - то Сутеренния/полуподземния етаж не може да бъде жилищен етаж, след като няма обслужващи помещения, височина и светлина.
А ако няма баня/тоалетна, къде аджеба ще се извършват тези нужди от хората, които желаят да живеят в сутерен ? :) :)
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот Melly » 01 Юни 2019, 00:01

kralsk написа:..........................................

Защо ли си възродил тема от 2014, а?

Липсва ти правен интерес да питаш, ЗАЩОТО:

Придобил си етаж от къща строена преди 1950. Към датата на сделката сутеренът е бил ЗАЕТ - С ДВЕ ДУМИ същият е притежаван от друго лице.
Така че, къде собственикът на сутерена ще облекчава физиологичните си нуждите вЪобще не е твой проблем! 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7621
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 01 Юни 2019, 00:22

Извадка от ДВ за това какво трябва да притежава едно жилище : " (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 39 от 1963 г., бр. 13 от 1965 г.) Всяко жилище трябва да има най-малко стая за живеене, кухня или кухня-бокс, клозет, помещение за баня с тоалетна мивка и електрическа пералня, преддверие, дрешник, килер или шкаф, зимник или складово помещение.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 39 от 1963 г., бр. 13 от 1965 г.) При едно и двустайни жилища и при тристайни жилища, когато една от стаите е проходна, се допуска клозетът да бъде в едно помещение с баня.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 01 Юни 2019, 02:08

Ама аз все се каня да започна да отговарям простичко, с да или не, а мотиви за отговорите ми, който желае да ги иска… :roll:
И като прочетохте, че даже и „пейстнахте” тук текста на цитираната от мен норма, какво не Ви стана ясно?!?
Ето Ви малко белетристики, или т. нар. „литературен разбор”
В текста се казва следното:
В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
Подчертах и удебелих това, над което ще разсъждавам! В текста на ал. 3 законо”творецът” с перо и мастило е написал, че в съществуваща жилищна сграда се допускат алабала на жилищни помещения, ако същите се намират на първия или на полуподземния етаж! След като същият този с перото имастилницата е употребил словосъчетанията – „жилищно помещение” и „самостоятелно жилище”, значи е предвидил, че в тях се живее, нали! Не е написал помещения за удоволствия (вертепи), а е написал „жилище”! Е, питам! Кое не дава отговор на въпросът Ви, дали може да се живее у мазата?!? :shock:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 543
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 01 Юни 2019, 16:07

nikodim77, аз пък този текст го разбирам по друг начин - не че искам да споря, просто разсъждения.... Т.е. разбирам го така - жилищните помещения, които се намират на първи и полуподземен етаж (щото не изключваме да има и такива с нужния статут в нотариалния си акт и санитарно-хигиенни условия), се допуска да бъдат превърнати в кабинети, офиси, ателиета, в които се предполага, че ще идват хора, но това със съгласието на съсобствениците :)
А не че от мазе, изба, сутерен, полуподземен (както и да го наречем) може да му се смени статута на ЖИЛИЩЕ. И пишейки в нотариалния акт "Сутерен" то дефакто си е сутерен, а не жилище. Друг е въпроса как много хора си живеят така....Ама ако недоброжелателни съсъеди подадат оплакване и може да се случи , че както сме се нанесли, така можем да се изнесем ли ? Не е това работата.
Освен това няма баня/тоалетна - а преглеждайки ДВ още от найсна година си пише . че жилище е това, което отговаря на съответните условия - "клозет" трябва да има вътре :) :) :)
То и много хора си построяват навеси, малки пристройки в дворчетата си, ама ако някой се оплаче и предстои събаряне...
Не предизвиквам нищо - само си разсъждавам. Но ми е нужно да знам със сигурност, за да не стане така, че купувайки такъв етаж, човек яко може да се набута.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот jhoro » 03 Юни 2019, 18:18

Странни въпроси и още по-странни отговори.
В НА пише „сутерен“, защото когато е издаден се е използвал този термин. Да си го преведем:
Сутерен (на френски sous terrain) - буквално "под земята" означава подземен етаж, изба, мазе.
Уикиречник
Сега в ЗУТ се използва термина подземен етаж (не полуподземен)
§ 5. По смисъла на този закон:
48. "Подземен етаж" е етажът, таванът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата) или до 0,3 м над тази кота.

Това, къде се намира въпросния етаж, изобщо не указва има ли тоалетна/баня. Но това, че е под земята означава, че няма да има прозорци.

А за това какво трябва да притежава едно жилище - не е нужно да се връщаме до „найсна година“. В ЗУТ си е написано.
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот swenstyle » 11 Юни 2019, 09:39

на Чл. 101 и чл. 113. (1) от Наредба 7 отговаряте ли?
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 11 Юни 2019, 15:56

Здравейте,
Не споделям напълно становището на jhoro, като аргументите ми са следните:
Всъщност най-вече реших да отговоря предвид определението, „Странни въпроси и още по-странни отговори.”
Ще започна с превода на „сутерен”. Все пак сме в родината ни – България, и е редно да използваме това, което ни представят „феодалните старчета” от БАН. Иначе казано следва да се ръководим от българските определения и дефиниции за нещата. Уикиречникът не следва да се взема за предлагащ легални дефиниции и понятия. В този смисъл преподавателите ми, които задават изготвяне на реферати, курсови работи и др. указват, че не е желателна употребата на Уикипедия. Дори, някой от преподавателите с категоричност казват, че няма да приемат текстове от там. И така, според речникът на думите в българския език, тълковния такъв и т.н., чийто линкове представям по-долу, дефиницията за „сутерен” е следната:
"Полуподземен етаж, който се използва за живеене или за магазини."
http://rechnik.info/%D1%81%D1%83%D1%82% ... 0%B5%D0%BD
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%81% ... 0%B5%D0%BD
http://talkoven.com/%D0%B7%D0%BD%D0%B0% ... 0%B5%D0%BD

Тук ще отбележа, и несъгласието си с категоричността, с която е записано „Сега в ЗУТ се използва термина подземен етаж (не полуподземен)” Не, именно сега в ЗУТ се употребява „полуподземен” и на малко места в текстовете на закона се употребява „подземен”, и то във връзка с норми неотносими към жилищното предназначение. Не мога отмина и това, че освен цитирания от jhoro текст, е наличен и още един - следващия; „49. (предишна т. 46 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Полуподземен етаж" е етажът, подът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата), а таванът - на повече от 0,3 м над тази кота и до 1,5 м над нея.
Така или иначе ние се впускаме в разискване на темата (което не е лошо, че дискутираме), но без да знаем, дали наистина става дума за полуподземни помещения, или подземни такива. Аз мисля, че става дума за полуподземни и за това си позволявам участие в диспута, но това следва да бъде потвърдено от поставилия темата.
По отношение на наредба 7, да, наистина там лаконично се говори за жилищни помещения в полуподземните етажи, като такава възможност се загатва в чл. 98, ал. 2 с определението „портиерски жилища”. За да се съобразим с цитираните норми от swenstyle, стигаме пак до липсата на информация по темата за видът на „сутерена” и наличните в него помещения, прозорци, входове санитарни помещение и т.н. Но, ако този сутерен се използва от много години (заварено положение) и е напълно приспособен за жилище, което покрива нуждите на ползвателя/ите/ му, то пак стигаме до положителен отговор на въпроса, който е и заглавие на темата.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 543
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron