начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 31 Май 2019, 19:29

Знам, че много хора използват сутерена си за живеене, но аз искам да попитам колко е законно. Никъде не намирам нищо, което да е написано за сутерените - има за офиси и ателиета, но за сутерени няма. Чл. 178, ал. 4 от ЗУТ отнася ли се за използване на сутерен за живеене - т.е. помещение, което не се използва по предназначението му ? Определено сутерена няма нужните за живеене условия - няма баня/тоалетна, няма необходимата височина и светлина и си е със статут по нотариален акт на "СУТЕРЕН" в къща.
Какви законови мерки могат да се приложат в случай, че някой живее в сутеренен етаж ?
Благодаря предварително.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 31 Май 2019, 20:44

Нямам идея в какъв контекст Ви е питането (изгонване на някого, или социален доклад за условия за живеене… Вие си знаете), но като прехвърляхте ЗУТ и стигнахте до чл.178, явно сте подминали без прочит чл. 38 от същия закон. Да, ако визирате строеж, тогава цитирания чл. 178 е относим към питането Ви, но ако става дума за жилищна сграда, която покрива норм. изисквания за такава, то мисля, че Ви касае текстът на чл. 38, ал. 3 от ЗУТ.

За справка: думата „сутерен” не се използва в ЗУТ, където е заместена със словосъчетанието, "Полуподземен етаж", чиято дефиниция е представена в § 5, т. 49 от ДР на закона.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот Melly » 31 Май 2019, 21:17

Въпросът не е зададен коректно.

Ако къщата е строена преди влизане в сила на ЗПИНМ, то едва със Строителните правила и норми (Обн. ДВ. бр.75/18.09.1959) са поставени изисквания свързани с планирането и изграждането на населените места в страната, доразвити в разпоредби от последващите закони ЗТСУ и ЗУТ.

В обобщение и конкретно на поставения с темата въпрос, отговорът ми е ДА, може да се живее в сутерен на сграда без да са изградени обслужващи помещения в него в случай, че къщата е строена по време на действие на ЗБНМ и преди обнародването на Строителните правила и норми.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 31 Май 2019, 23:31

чл. 38, ал. 3 от ЗУТ изобщо не отговарят на това което питам - " В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите" - защото питането ми дали може да се живее, а не дали може да се преустрои на магазин, офис, ателие.
И така аз не мога да открия нищо съществено като информация, защото ако разгледаме какво представлява понятието "Жилищен етаж" - то Сутеренния/полуподземния етаж не може да бъде жилищен етаж, след като няма обслужващи помещения, височина и светлина.
А ако няма баня/тоалетна, къде аджеба ще се извършват тези нужди от хората, които желаят да живеят в сутерен ? :) :)
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот Melly » 01 Юни 2019, 00:01

kralsk написа:..........................................

Защо ли си възродил тема от 2014, а?

Липсва ти правен интерес да питаш, ЗАЩОТО:

Придобил си етаж от къща строена преди 1950. Към датата на сделката сутеренът е бил ЗАЕТ - С ДВЕ ДУМИ същият е притежаван от друго лице.
Така че, къде собственикът на сутерена ще облекчава физиологичните си нуждите вЪобще не е твой проблем! 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 01 Юни 2019, 00:22

Извадка от ДВ за това какво трябва да притежава едно жилище : " (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 39 от 1963 г., бр. 13 от 1965 г.) Всяко жилище трябва да има най-малко стая за живеене, кухня или кухня-бокс, клозет, помещение за баня с тоалетна мивка и електрическа пералня, преддверие, дрешник, килер или шкаф, зимник или складово помещение.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 39 от 1963 г., бр. 13 от 1965 г.) При едно и двустайни жилища и при тристайни жилища, когато една от стаите е проходна, се допуска клозетът да бъде в едно помещение с баня.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 01 Юни 2019, 02:08

Ама аз все се каня да започна да отговарям простичко, с да или не, а мотиви за отговорите ми, който желае да ги иска… :roll:
И като прочетохте, че даже и „пейстнахте” тук текста на цитираната от мен норма, какво не Ви стана ясно?!?
Ето Ви малко белетристики, или т. нар. „литературен разбор”
В текста се казва следното:
В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
Подчертах и удебелих това, над което ще разсъждавам! В текста на ал. 3 законо”творецът” с перо и мастило е написал, че в съществуваща жилищна сграда се допускат алабала на жилищни помещения, ако същите се намират на първия или на полуподземния етаж! След като същият този с перото имастилницата е употребил словосъчетанията – „жилищно помещение” и „самостоятелно жилище”, значи е предвидил, че в тях се живее, нали! Не е написал помещения за удоволствия (вертепи), а е написал „жилище”! Е, питам! Кое не дава отговор на въпросът Ви, дали може да се живее у мазата?!? :shock:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот kralsk » 01 Юни 2019, 16:07

nikodim77, аз пък този текст го разбирам по друг начин - не че искам да споря, просто разсъждения.... Т.е. разбирам го така - жилищните помещения, които се намират на първи и полуподземен етаж (щото не изключваме да има и такива с нужния статут в нотариалния си акт и санитарно-хигиенни условия), се допуска да бъдат превърнати в кабинети, офиси, ателиета, в които се предполага, че ще идват хора, но това със съгласието на съсобствениците :)
А не че от мазе, изба, сутерен, полуподземен (както и да го наречем) може да му се смени статута на ЖИЛИЩЕ. И пишейки в нотариалния акт "Сутерен" то дефакто си е сутерен, а не жилище. Друг е въпроса как много хора си живеят така....Ама ако недоброжелателни съсъеди подадат оплакване и може да се случи , че както сме се нанесли, така можем да се изнесем ли ? Не е това работата.
Освен това няма баня/тоалетна - а преглеждайки ДВ още от найсна година си пише . че жилище е това, което отговаря на съответните условия - "клозет" трябва да има вътре :) :) :)
То и много хора си построяват навеси, малки пристройки в дворчетата си, ама ако някой се оплаче и предстои събаряне...
Не предизвиквам нищо - само си разсъждавам. Но ми е нужно да знам със сигурност, за да не стане така, че купувайки такъв етаж, човек яко може да се набута.
kralsk
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Апр 2010, 15:48

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот jhoro » 03 Юни 2019, 18:18

Странни въпроси и още по-странни отговори.
В НА пише „сутерен“, защото когато е издаден се е използвал този термин. Да си го преведем:
Сутерен (на френски sous terrain) - буквално "под земята" означава подземен етаж, изба, мазе.
Уикиречник
Сега в ЗУТ се използва термина подземен етаж (не полуподземен)
§ 5. По смисъла на този закон:
48. "Подземен етаж" е етажът, таванът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата) или до 0,3 м над тази кота.

Това, къде се намира въпросния етаж, изобщо не указва има ли тоалетна/баня. Но това, че е под земята означава, че няма да има прозорци.

А за това какво трябва да притежава едно жилище - не е нужно да се връщаме до „найсна година“. В ЗУТ си е написано.
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот swenstyle » 11 Юни 2019, 09:39

на Чл. 101 и чл. 113. (1) от Наредба 7 отговаряте ли?
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 81
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Може ли да се живее в сутеренен етаж ?

Мнениеот nikodim77 » 11 Юни 2019, 15:56

Здравейте,
Не споделям напълно становището на jhoro, като аргументите ми са следните:
Всъщност най-вече реших да отговоря предвид определението, „Странни въпроси и още по-странни отговори.”
Ще започна с превода на „сутерен”. Все пак сме в родината ни – България, и е редно да използваме това, което ни представят „феодалните старчета” от БАН. Иначе казано следва да се ръководим от българските определения и дефиниции за нещата. Уикиречникът не следва да се взема за предлагащ легални дефиниции и понятия. В този смисъл преподавателите ми, които задават изготвяне на реферати, курсови работи и др. указват, че не е желателна употребата на Уикипедия. Дори, някой от преподавателите с категоричност казват, че няма да приемат текстове от там. И така, според речникът на думите в българския език, тълковния такъв и т.н., чийто линкове представям по-долу, дефиницията за „сутерен” е следната:
"Полуподземен етаж, който се използва за живеене или за магазини."
http://rechnik.info/%D1%81%D1%83%D1%82% ... 0%B5%D0%BD
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%81% ... 0%B5%D0%BD
http://talkoven.com/%D0%B7%D0%BD%D0%B0% ... 0%B5%D0%BD

Тук ще отбележа, и несъгласието си с категоричността, с която е записано „Сега в ЗУТ се използва термина подземен етаж (не полуподземен)” Не, именно сега в ЗУТ се употребява „полуподземен” и на малко места в текстовете на закона се употребява „подземен”, и то във връзка с норми неотносими към жилищното предназначение. Не мога отмина и това, че освен цитирания от jhoro текст, е наличен и още един - следващия; „49. (предишна т. 46 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Полуподземен етаж" е етажът, подът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата), а таванът - на повече от 0,3 м над тази кота и до 1,5 м над нея.
Така или иначе ние се впускаме в разискване на темата (което не е лошо, че дискутираме), но без да знаем, дали наистина става дума за полуподземни помещения, или подземни такива. Аз мисля, че става дума за полуподземни и за това си позволявам участие в диспута, но това следва да бъде потвърдено от поставилия темата.
По отношение на наредба 7, да, наистина там лаконично се говори за жилищни помещения в полуподземните етажи, като такава възможност се загатва в чл. 98, ал. 2 с определението „портиерски жилища”. За да се съобразим с цитираните норми от swenstyle, стигаме пак до липсата на информация по темата за видът на „сутерена” и наличните в него помещения, прозорци, входове санитарни помещение и т.н. Но, ако този сутерен се използва от много години (заварено положение) и е напълно приспособен за жилище, което покрива нуждите на ползвателя/ите/ му, то пак стигаме до положителен отговор на въпроса, който е и заглавие на темата.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron