начало

Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър

Паркиране в общи части на подземни гаражи

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Паркиране в общи части на подземни гаражи

Мнениеот ellie2 » 30 Май 2019, 12:28

Здравейте,

Притежавам подземен гараж, самостоятелна клетка.
Собственици на гаражи сме трима. Като двама от нас притежават по един, а другият собственик 5 гаража - ще го наречем лицето Х.

В последните три години различни джипове и коли комбита започнаха да паркират в общите части за маневриране в подземният гараж, перпендикулярно веднага след входа на гаража, пред вратата на собственик Х. самият подход след входа е много неудобен, защото има колона и е под ъгъл.
Разстоянието за маневриране е около 3.м широчина по диагонал., когато джипът паркира става буквално 5 см. от двете страни, което сериозно препятсва паркирането с по-широка кола, пежо 307 и др.

Оказа се, че са някакви познати на сина на единят от собствениците на гаражи Х.

На въпросът ми към въпросните познати, с какво право паркират в общите части на подземните гаражи - собственици, наематели, ползватели, открито тиражират неистини, че имат гараж и т.н.
На въпрос: защо не паркират в гаража си, срещам открито и надменно поведение.

На молбите ми към сина на лицето Х, да не се паркира в общите части на гаража, ми бе отговорено, че колата не пречела, тъй като паркирала пред техният гараж до входа, пред който има пространство около 3 дължина на 2 метра широчина обособено място, проблемът е, че задницата на джипът около 1/3 излиза извън рамките на това пространство.
Понякога джипът или комбито си паркира между два гаража, тогава проблемът е огромен.

Какви са правата ми и пред кои институции да се обърна?

Понякога сме драскали колата си в съседната колона, за да не нараним джипа.
Понякога виждайки как са паркирали, просто сме се отказвали да ползваме гаража си и сме паркирали на други места, с големи коли.

Единствената количка, с която при добра воля и настроение на познатите на лицето Х успяваме да паркираме е малка двуместна хонда.

Вече се уморих от молби, друг да решава коя кола да паркирам в гаража и т.н.

Проблемът е, че сме частна собственост.

Да не говорим, откакто въпросните познати паркират, вратата в разстояние на 6 месеца се развали 3 пъти, причината, че тавана на част от джиповете удрят горната част на вратата.

В общото пространство се оформиха малки кратерчета на пода и т.н., необходими са много маневри с джип в малкото общо пространство, няма да се изненадам ако видя танк Т34 паркирал в гаража.

Предварително благодаря на отзовалите се.
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32

Re: Паркиране в общи части на подземни гаражи

Мнениеот budna_grazhdanka » 04 Юни 2019, 23:06

Здравейте,

Не знам до колко ще съм Ви полезна, тъй като не съм юрист, но като управител на ЕС съм се сблъсквала с подобни проблеми и също като Вас съм прекарала значително време в разговори с районни кметове, случители на ВМР и други :)

По повод на паркирането в общи части - не, не смятам, че е разрешено. За справка можете да прочетете чл. 6, ал. 1, т. 3 от ЗУЕС.

Това, което мен са ме съветвали, е да се прави ежемесечно протокол за нарушение съгласно чл. 57 от ЗУЕС.

Ако това не помогне и господинът просто си плаща глобите, вместо да спред да ползва общите части, бихте могли да свикате общо събрание и да вземете решение, с което да забраните на господина да паркира колите си в общите части. И не само той, а всички останали, които евентуално биха си го позволили.

Решенията на ОС се изпълняват в 14-дневен срок съгласно чл. 38, ал. 1 от ЗУЕС. За неизпълнение на решение на ОС можете да се възползвате от чл. 38, ал. 2.

Консултация с адвокат също е опция, за да Ви даде по-адекватни насоки.
budna_grazhdanka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Юни 2019, 20:36

Re: Паркиране в общи части на подземни гаражи

Мнениеот propensity » 05 Юни 2019, 00:21

Трябва ви адвокат за веде дело, най-вероятно по чл.30 от ЗС и следващите.

Чл. 30. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Правото на собственост може да принадлежи и общо на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.
Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.Чл. 31. Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.


Консултирайте се с адвокат с повече подробности за да прецезира по кой точно ред да тръгне, но с едно дело и набезите на наглите ви съседи ще секнат.
propensity
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Паркиране в общи части на подземни гаражи

Мнениеот ellie2 » 06 Юни 2019, 13:27

budna_grazhdanka

Благодаря Ви, с ОС на ЕС, няма да се получи, поради тлеещи конфликти в сградата.

Влизат в противоречие на ЗУЕС чл. 6, надявам се с новите поправки да има повече контрол от страна на др. органи, освен ОС.


propensity,

Май ще последвам съвета Ви, конкретно иск чл. 109 от ЗС,
но ще ми трябва много сериозен адвокат вещно право (в тази област нямам познати), тъй като е видно, че са състоятелни хора.

А нямаше ли изисквания при строеж на гаражни клетки, да са с размери от 22-25 метра, по спомени цитирам, не си спомням годината на обнародване в ДВ.?
Благодаря Ви!

(а иначе, ето как си паркират хората)
Изображение

В дъното е входа на гаража, виждате какви чупки има, задната част на джипа е подход към остър ляв завой с колона за влизане по-широките общи части.
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32

Re: Паркиране в общи части на подземни гаражи

Мнениеот propensity » 06 Юни 2019, 18:09

В жалбата си към нас, вие описвате проблем свързан с общите части на сградата и/или невъзможността от ползвнето им по едини ли друг начин. Иск с правно основание чл.109 ЗС в този случай би бил недопустим.Членовете 30-32 от ЗС уреждат въпроса надлежно.

Потъресете си адвокат, като можете да започнете с изпращане на нотариална покана, че владеят и ползват общи части, които са и ваши и ви лишават от ползи, за което искате наем.

Ако имат малко сиво вещество в главите си, ще спрат, защото нотариаланата покана обикновено е прекурсор за съдебен иск.
propensity
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron