начало

Над 250 магистрати и адвокати се събират в София, за да обсъждат Хартата на основните права на ЕС Над 250 магистрати и адвокати се събират в София, за да обсъждат Хартата на основните права на ЕС

за терасите - обща част или не!?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


за терасите - обща част или не!?

Мнениеот tochotocho » 28 Апр 2019, 18:47

Имам апартамент на морето. В нот.акт е записано : жилище състоящо се от ........... напр. 34 кв.м, общи части ...% равно на 6 кв..м. и прилежаща покривна тераса 20 кв.м. В арх. стр. книжа терасата е записана като ПОКРИВНА. Под терасата има част от жилището на долния етаж. И той /собственикът / си плаща за това- това е стая, хол и т.н. Следва ли и аз да плащам за тази открита площ - тераса още един път. Получава се двойно плащане.
В Общината отговориха НЕ. Но Предприемачът, СЕГА УПРАВИТЕЛ , КАЗВА : ще си плащаш защото тази част -тераса я ползваш само ти. ,нищо ,че е покрив на долната стая/хол. И му казах : не ти искам терасата!
А Управителят на последния етаж има апартамент напр. 80 км.м. и целия покрив е тераса към него , поне 200 кв.м. Дали се навива да я декларира като собственост и да плаща ДАНЪК. Да не е ЛУД!
Сега поради ТЕРАСА ГЕЙТ как стоят нещата. чета малоумни писания от Юристи, но никъде не се позовават на ЗАКОН, ПРАВИЛНИК за ПРИЛОЖЕНИЕ, Наредба и т.н. Мнения! То сега ТЕРАСАТА вече не е строителен-архитектурен въпрос , а ПОЛИТИЧЕСКИ. Нерде КАРА качанов , Павлов и т.н.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за терасите - обща част или не!?

Мнениеот ivanov_p » 29 Апр 2019, 07:39

Терасата е винаги обща част, за разлика от балкона и лоджията. Ако само ти я ползваш могат да ти искат пари за ползването по общите правила, но не строителя, а останалите съсобственици. Друга възможност е да се договорите, че ти ползваш терасата, но ти я поддържаш, т.е. при теч или друг ремонт плащат не всички, а само ти.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3215
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: за терасите - обща част или не!?

Мнениеот tochotocho » 01 Май 2019, 20:23

Иванов, чета вашите постове. Явно сте в час с тераси, балкони, лоджии! Тук във Форума си разменяме МНЕНИЯ и често и посочване на РЕШЕНИЯ на СЪДИЛИЩАТА. Питам : Аритектът като определя терасата пред спалнята ми като ПОКРИВНА, съобразил ли се се е законодателството и съответно Нотариуса при сделката да посочи права, задължения и т.н. Иначе - да гоним, съдим АРИТЕКТА, какво значи ,че терасата пред спалнята ми е ПОКРИВНА. Демек е ПОКРИВ на долната стая/хол. В други постове се коментираше ,че половината /долната / е собственост на долния апартамент , а горната е или обща част или моя част И сега ако на долния му протече от терасата, той да си ремонтира неговата 1/2 част, а за другата горната 1/2 част ще спорим. Ако е задължение като ОБЩА част ще му тече с години! Честити ПРАЗНИЦИ !!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: за терасите - обща част или не!?

Мнениеот ivanov_p » 01 Май 2019, 20:38

Няма горна и долна част от плоча, тя е едно цяло. Терасите са общи части, т.е. вие може да я ползвате, ако само вие имате излаз, но и другите съсобственици могат да поискат да платите за ползването на съсобствената вещ. Според мен вариантът е вие да я ползвате и да я ремонтирате.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3215
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: за терасите - обща част или не!?

Мнениеот trando58 » 09 Май 2019, 08:12

Колегата Иванов е отговорил много точно на нещата и аз само ще допълня за доразясняване. Терасите са покрив и винаги са обща част и по принцип винаги имат олуци. Терасите нямат козирка. Когато до терасата има достъп само от и чрез имот на някой от собствениците, той може да подаде молба до ОС на ЕС ,ако иска да я ползва, а ако не иска, е длъжен да осигурява достъп до нея за ремонтни работи, включително и по олуците. При всички положения този собственик плаща за такива ремонти ,наравно с другите собственици спрямо % собственост на общи части.
Това определение "Прилежаща тераса 20кв.м" не го прави неин собственик. Ако обаче тази квадратура присъства в нот. акт като сбор с другите части и примерно жилището е записано като 54кв.м , а не 34кв.м това значи ,че вие сте собственик и на терасата и там вече поддръжката си е лично ваша (без ремонта на олуците. Предполагам ,че това не е така, за това Вие сте задължен,както писах по-горе за нейни ремонти и поддръжка точно толкова ,колкото и всеки друг собственик ,разбира се спрямо процентът от об. части, записан в нотариалният акт.

П.П. При подадена молба до ОС на ЕС да ползвате тази площ, то може да ви я приеме, с условие вече вие да сте отговорен за нейното състояние вместо наем. Варианти има много.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron