начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Престъпление по Чл. 345 - питане?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Престъпление по Чл. 345 - питане?

Мнениеот tolonka » 23 Апр 2019, 21:50

Ситуацията е следната - след като си блъснах колата, купих друга на старо, същата марка и модел, цвят и просто прехвърлих номерата, карах я с ГО, данъци и прочее......идея си нямах че това е престъпление по 345, наказуемо с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.
Както и да е това не ме оневинява....не съм крал колата, просто купих същата и прехвърлих номерата......
Имам изтекла условна за увреждане на имущество от 2010, 3 години с 5 изпитателен......нямам нищо след това.....
Четох доста НК, но се обърквам с тълкуванията......
Мога ли отново да ми наложат условна?......Все пак члена не статуира твърдо и само до година ЛОС а и евентуално само глоба....
Последна промяна tolonka на 23 Апр 2019, 22:28, променена общо 1 път
tolonka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Апр 2019, 21:41

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

Мнениеот ivanov_p » 23 Апр 2019, 22:26

Дали ще минете или не ще го реши съдът, може да е условна, глоба, но може и да реши, че условната присъда не е имала възпитателен ефект. Добре е от станалото да научите, че който търси - намира!
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

Мнениеот tolonka » 23 Апр 2019, 22:36

ivanov_p написа:Дали ще минете или не ще го реши съдът, може да е условна, глоба, но може и да реши, че условната присъда не е имала възпитателен ефект. Добре е от станалото да научите, че който търси - намира!

Това че го научих - научих го.....просто искам да знам дали на теория само мога да се мина без ефективна присъда, условна или глоба съм готов да понеса, знам че съм виновен......
tolonka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Апр 2019, 21:41

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

Мнениеот bvoykov » 24 Апр 2019, 15:48

Така, Вие твърдите, че сте осъждан през 2010 г. условно, предполагам тогава присъдата е влязла в сила, защото от тогава започва да се брои и изпитателният срок, който твърдите, че е 5 години. Ако това Ви е било първото осъждане в живота въобще, то на основание чл. 86, ал. 1, т. 1 от Наказателния кодекс (НК), то Вие ще се водите неосъждан след изтичане на този изпитателен срок или, както законът го нарича, реабилитиран. В този смисъл, за Вас не е проблем да се приложи разпоредбата на чл. 66 НК, която урежда "условното осъждане", което по принцип става по преценка на съда съобразно тежестта на извършеното деяние, характеристичните данни на подсъдимия и всякакви други обстоятелства, които биха били от значение, тоест, тук никой от потребителите не може да извърши тази цялостна преценка дали ще Ви осъдят отново условно или не. Тази преценка обаче, която може да бъде направена, поне според мен, вероятността да Ви осъдят на глоба е максимална, защото, щом се считате за неосъждан, за Вас задължително следва да се приложи освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78а от НК. В този случай наказанието глоба, което ще Ви бъде наложено, ще е в границите от 1000 лв. до 5000 лв., което е доста по-голямо от възможната глоба по състава на престъплението, за което сте обвинен, но равносметката е, че ще се водите неосъждан и при евентуално друго провинение ще могат да Ви осъдят условно по чл. 66 НК.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 40 госта


cron