начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Чия собственост са козирките над тераси

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 03 Апр 2019, 15:45

Здравейте, обръщам се с молба за разяснение или за правилно тълкуване. Въпросът ми касае Закона за собствеността и в частност Етажната Собственост. Ще опиша проблема – живея в кооперация строена през 70-те години. Живея на последен жилищен етаж. Покрива е с керемиди. По проект част от хола ми не попада под общата покривна конструкция /където има таванско помещение и отгоре е покрив с керемиди/. Над хола има плоча , която по дължина на сградата се явява и козирка над терасата на кухнята. Козирката не опасва цялата сграда. Цялата козирка е обшита с поцинкована ламарина. При съседите ми е подобно. Поцинкованата ламарина се е компрометирала –прониква вода, ръжда, скъсани шевове. Съответно водата прониква през плочата в хола. Домоуправителят отказва да приеме , че подмяната на обшивката е проблем на етажната собственост и казва да се спасяваме и при ремонт на покрива не се подмени обшивката. В чл. 38 от Закон за собствеността не е описано козирките каква собственост са. Който знае, моля да съветва!
nadegdabg
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2019, 07:29

Вие нямате козирка, а плоча, която винаги е обща част. Козирка е когато плочата е до външната стена, а вие сте направили конструкция, която покрива ваш балкон. От друга страна и ако искате да не ви тече, си направете ремонта сам, а може и да си продадете апартамента и да се съдите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 04 Апр 2019, 12:58

Здравейте ivanov_p,
Действително вашият аргумент е основателен - част от плочата. Домоуправителят твърди, че понеже е само над балкон и не опасва цялата сграда не е обща част / аналогично е и с козирките над входните врати/. Да ремонт е необходим и ще бъде направен , без да се стига до междусъседски войни и вадене на ножове. Нали затова са форумите, който не знае да се научи! Ще се радвам, ако има и други различни мнения. Благодаря!
nadegdabg
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот trando58 » 10 Апр 2019, 22:46

Има един простичък начин за да се определи истината и той е във факта ,че всичко което не влиза априори като собственост по нотариален акт и по плана в кадастралната схема, като ваша собственост,е общи части.Подът на балкона ви влиза в квадратурата на жилището, а има ли такава и на козирката? Това ,че "козирката" е само над вашият балкон - не пре чом, ако беше лоджия, е малко по-друго. Според мен направете една консултация с юрист, направете си ремонта и после предявете претенции пред ОС на ЕС ,направете го с искане и писмо с обратна разписка до домоуправителя да се разгледа случая. Крайният вариант е с нотариална покана. При едно евентуално спечелено дело, всички разходи ше ви се възстановят. Не е нужно да се карате със съседите си,просто си търсете правата, както биха го направили и те.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 22 Апр 2019, 15:55

Здравейте,
като допълнение една извадка от Закон за собствеността:
"Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване."
nadegdabg
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron