начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот arix1 » 16 Апр 2019, 01:21

Здравейте,

Ако физическо лице има неплатени данъци, според закона за данъците върху доходите на физическите лица (част шеста, "АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ") наказанието е само глоба. Но по член 255 от Наказателния кодекс за същото има и затвор. Провиненията в двата случая еднакви ли са, и ако да, в кои случаи се прилага едното и в кои другото?

Благодаря.
arix1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Апр 2019, 01:07

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот doudoned » 16 Апр 2019, 12:20

чл. 255 НК е за избягване на установяване или плащане чрез: неподаване на декларация, невярна декларация, неиздаване на фактура или др. документ, фиктивно счетоводство и др. Не касае ФЛ, което си е декларирало чинно задължението, но не го е платило. Има разлика между неподаване на декларация и неплащане на дължимия данък.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот ivanov_p » 16 Апр 2019, 14:20

Данъците трябва да се декларират, а ако имаш бол пари може и да ги платиш, ако нямаш - здраве.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот arix1 » 16 Апр 2019, 15:00

Благодаря, мисля, че е достатъчно ясно, и все пак се надявам да ме извините, че моля за едно последно обяснение.
Има 2 различни нарушения:
1. Неподаване на данъчна декларация или подаване на грешна - член 255 от НК, който може да доведе до затвор;
2. Неплащане на данъци върху вече подадена декларация - част шеста от закона за данъците върху доходите на физическите лица, което води само до глоба.

Моля за потвърждение или за поправка, ако съм сгрешил.
arix1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Апр 2019, 01:07

Re: Неплатени данъци на физическо лице - глоба или затвор?

Мнениеот bvoykov » 16 Апр 2019, 16:16

Част шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) съдържа голяма палитра от всевъзможни състави на нарушения. Кое по-точно визирате? Както Ви казаха колегите, няма нарушение или престъпление за самото НЕПЛАЩАНЕ на данъците. Аз такова не откривам и в цитираната Част шеста. Ако имате предвид чл. 81, ал. 1 - там за "платец на доход", това е различно от лицето, което дължи данъка. Това е най-вече работодателят, който е длъжен да направи удръжки върху дохода (заплатата, трудовото възнаграждение), който плаща, затова се нарича и "платец". "Санкцията" при неплащане на данъците е акумилирането на лихви. За останалите нарушения - неправилно деклариране или неподаване на декларация, са предвидени административни наказания, респективно, АКО съставлява престъпление - лишаване от свобода, глоби и т.н. Разликата е посочена както в "Част шеста" от ЗДДФЛ, така и в чл. 255 НК. В ЗДДФЛ е посочено, че се наказва с глоба в случаите, когато не подлежи на по-тежко наказание - тоест, ако не е престъпление. А то ще е престъпление, когато избягването на данъци чрез съответните "способи", описани в ал. 1 на чл. 255 НК (там неподаване на декларация, неправилно деклариране на данни), е в големи размери. Според чл. 93, т. 14 от НК "данъци в големи размери" са тези, които надхвърлят 3 000 лв.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron